Jon Henrik Fjällgrens ord om tuffa tiden som mobbad i skolan

Jon Henrik Fjällgren

TV4, Karin Törnblom/TT
Jon Henrik Fjällgren har med dunder och brak vunnit svenska folkets hjärtan med sin vackra sångröst.
Men vägen dit har varit allt annat än lätt. Nu berättar Jon Henrik om de mörkare perioderna i hans liv.
– En tid man inte vill minnas, säger han.

Jon Henrik Fjällgren, 33, slog igenom när han vann Talang för sex år sedan. Efter det tog karriären fart och han har ställt upp i musiktävlingar som Melodifestivalen och Stjärnornas stjärna. Utöver att ha vunnit både Talang och Let’s dance har Jon Henrik framför allt vunnit folkets hjärtan. Men bakom framgångarna finns en mörk berättelse om mobbning, kriminalitet och droger.

Nu har artisten skrivit sin självbiografi Månbarn som handlar om allt det jobbiga han gått igenom fram tills idag.

Blev mobbad i skolan

Det hela började redan i lågstadiet på skolan i Funäsdalen. Eftersom Jon Henrik gick i en vanlig svensk skola blev han direkt ganska utsatt, av två anledningar. Dels för att han har en annan hudfärg och dels för att han var same.

Mobbningen gick till slut så långt att han ville ta sitt liv. I Nyhetsmorgon berättar han för Maria Forsblom, 34, och Martin Järborg, 41, att han satt uppe på en skorsten och ville hoppa. De andra barnen skrek då ”hoppa då din fega jävel” och han var otroligt nära på att göra det när en gammal man satte stopp för det hela.

Den gamle mannen bodde i en stuga bredvid skolan och han hade lagt märke till hur Jon Henrik dag ut och dag in blev mobbad av de andra barnen. Därför övertalade han honom till att inte hoppa och bjöd istället in honom till sig och berättade att han haft det likadant när han var liten.

– Det är väl en tid man inte vill minnas, men man tvingas nästan minnas. Det var väldigt tufft och jag försökte göra allt för att passa in, säger Jon Henrik i programmet.

Men mobbningen var inte bara psykisk, det gick även så långt att Jon Henrik rök ihop med de andra barnen och han var alltid i underläge. Det fysiska våldet mot honom innebar bland annat att han fick hockeypuckar skjutna på sig. Men det värsta var nog när de begravde honom i en grop på skolgården.

– Ja det är helt sjukt att det har hänt, men det har hänt, säger han.

Något som följt med Jon Henrik Fjällgren nu även på äldre dagar är tilliten till andra människor. Som liten trodde han på folk som sträckte ut en hand, men när det visade sig att det gång på gång bara var ett spel så är det något som etsat sig fast i hans hjärna.

– Jag har än idag väldigt svårt med tillit och att tro på andra, säger han.

Minnena sitter kvar

Alla dessa minnen har klamrat sig fast hårt och när han faktiskt fick svenska folkets stöd i såväl Talang, som Let’s dance kunde han knappt förstå att det var på riktigt.

Talang var en väldig vändpunkt för jag har aldrig fått så mycket godhet och kärlek som då, säger han.

Men trots att Jon Henrik idag är oerhört framgångsrik och i princip fått det svart på vitt att han är omtyckt av svenska folket, kan minsta lilla elak kommentar göra honom illa.

– Har man levt så många år i svåra situationer tar det några år att ta in när det faktiskt går bra. Jag kan fortfarande bli väldigt dämpad om det är någon som tycker nåt illa om mig. Jag blir nog mer påverkad än vad man kanske normalt skulle bli, om man hade levt bra, fortsätter han.

Men nu kommer andra glada nyheter för norrlänningen. Jon Henrik och hans flickvän Maret Nystad, 29, ska om bara några dagar bli föräldrar för första gången och det är nu något som artisten ser mycket fram emot.

– Jo, så är det, säger han och ler.

FOTO: TV4, Karin Törnblom/TT

LÄS MER: Jon Henrik Fjällgrens drag efter sprickan i relationen

LÄS MER: Jon Henrik Fjällgren ska bli pappa – första orden om lyckan

SENASTE NYTT!