TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

John Lundviks ursäkt efter kritiserade uttalandet: ”Slarvigt”

12 mar, 2019 
John Lundvik ber om ursäkt efter kritiserade uttalandet
Mello-vinnaren John Lundvik går nu ut och ber om ursäkt för det uttalande han gjorde i podcasten Framgångspodden, efter att det väckt en stor uppmärksamhet i media.
Annons

I helgen stod han som vinnare av Melodifestivalen 2019, då var det ingen tvekan om att det var John Lundvik som gått hem hos både det svenska folket och hos den internationella juryn.

Men nu möts han av en hel del kritik efter ett uttalande i Alexander Pärleros podcast Framgångspodden. Han pratar om sitt eget ursprung, om att komma från London och flytta till Växjö som barn, om mobbningen och att bli kallad för ”n-boll”, och han säger:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag kan tycka att det har blivit ganska överdrivet det här att man inte får säga ”svart” eller ”färgad” och att man måste säga ”afroamerikan” och så där. Jag tycker att på något sätt att det blivit så överdrivet att folk inte ens vågar säga det man är. Det heter ju ”negress” och ”negro”, det är ju i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk.

I efterhand har den delen klippts bort ur avsnittet, men klippet sprids fortfarande via Twitter.

John Lundviks ursäkt

Efter att han mött en hel del kritik i sociala medier ber John Lundvik nu om ursäkt via sin presskontakt.

Annons

– Jag blir ledsen över att ett samtal om min egen bakgrund och mina erfarenheter av att ha en annan hudfärg än vit uppfattas som okänsligt och sårande. Mitt ansvar som artist är stort och hur jag uttrycker mig påverka andra. Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar. Jag vill därför be om ursäkt till dem som eventuellt kan ha tagit illa upp, säger han till Aftonbladet.

Han säger också att han hoppas att både han och alla runt omkring som tagit del av reaktionerna efter uttalandet lärt sig något.

– Vi har alla ett ansvar och i dag har jag fått en viktig lärdom.

Även Alexander Pärleros har gått ut på sina sociala medier och bett om ursäkt efter att han använd sig av ”n-ordet” flertalet gånger.

FOTO: TT

Annons