LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

John Lundviks chock – sexa i Eurovision efter rysaromröstning

19 maj, 2019 
Malin Ljung
John Lundvik 2019
FÖR OSS ÄR NI VINNARE ÄNDÅ, JOHN LUNDVIK OCH THE MAMAS! ”Too late for love” sexa i Eurovision song contest efter en rysaromröstning i sista sekund. Istället vann Nederländernas artist Duncan Laurence med bidraget ”Arcade” – som före tävlingen utretts för att bryta mot reglerna.
Annons
Här är vinnaren av Eurovision song contest 2019 enligt oddsenBrand logo
Här är vinnaren av Eurovision song contest 2019 enligt oddsen

Det blev en nervpärs in i det sista, men klockan vid 01.00-tiden stod det klart att John Lundvik och The Mamas slutade på en sjätteplats i Eurovision song Contest med låten ”Too late for love”. Och det var märkbart att besvikelsen var stor.

Kvällens räkning av röster startade bra för Sverige som tillsammans med Nordmakedonien var de stora favoriterna. När samtliga 41 europeiska röstningsgrupper sagt sitt ledde John Lundvik med två poäng över Nordmakedonien.

John Lundviks röster i Eurovision

Men när tittarnas röster började räknas stod det klart att det kunde svänga rejält, och det var omöjligt att veta utgången. Flera av de bottenplacerade länderna fick över 200 poäng från tittarna, medan Nordmakedonien endast fick 58 poäng och var ute ur slutstriden.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Istället stod det mellan John Lundvik och Nederländernas Duncan Laurences ”Arcade”.

För att Sverige skulle vinna behövdes 253 poäng från tittarna, och det var en rejält nervös John Lundvik som zoomades in av kamerorna, i sändningen såg det ut som att han hyperventilerade av nervositet.

Annons

– Herregud, jag trodde inte det här skulle vara så nervöst, sa SVT:s kommentator Charlotte Perrelli sekunder innan programledarna förkunnade resultatet.

Duncan Laurence anklagad för att bryta mot reglerna

John Lundvik må ha vunnit svenskarnas hjärtan – men av de europeiska tittarna fick han bara 93 poäng och slutade på en sjätteplats.

Duncan Laurence och hans bidrag ”Arcade” har utretts av EBU. Orsaken är att låten funnits på Youtube sedan 2017 och det ifrågasattes om den förhandstippade favoriten brutit mot tävlingsreglerna. Dock ska bara omkring 500 personer sett klippet innan det uppmärksammades av Wiwibloggs före Eurovision song contest.

FOTO: TT

Annons