LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Johannes mystiskt sjuk – hittades död av dottern

20 aug, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Det oförklarliga sjukdomsförloppet förändrade Johannes Nilsson både fysiskt och mentalt. Till sist valde han att ta sitt liv – en händelse som satt djupa spår i hans barn och sambo. Nu får de hjälp av "Sofias änglar". "Nu har vi bara kvar de bra minnena av honom", säger dottern Nellie i programmet.
Annons

Johannes Nilsson var fullt frisk och en aktiv familjefar när han plötsligt började förändras i november 2017. Själv trodde han och sambon Christine att det rörde sig om diskbråck, eftersom han tidigare lidit av smärtor i ryggen.

Men symptomen förvärrades – Johannes fick svårt att gå, blev väldigt trött och hade svårt att hålla tätt.

– Sedan eskalerade det väldigt, väldigt fort. Han låg som i epilepsi hela nätterna, kroppen bara skakade. Jag överdriver inte om jag säger att vi på två månader åkte in till sjukhuset säkert 30 gånger. Men de tog inte emot oss, de sa att det är psykiskt allting, säger sambon Christine i säsongspremiären av “Sofias änglar” i Kanal 5.

Personligheten förändrades

Johannes och Christine blev allt mer säkra på att han drabbats av någon allvarlig sjukdom, som MS eller ALS. Den sista tiden kunde han knappt gå, med följd att han blev sängliggande hela dagarna. Förutom de fysiska symptomen, förändrades också Johannes personlighet på kort tid.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det gick jättefort till att han blev dement. Han kunde köra fingrarna i kontaktuttaget och sätta handen på spisen. Bitvis var han klar, sedan försvann det igen, säger Christine.

Christine i
Johannes sambo Christine berättar om sorgen och saknaden i “Sofias änglar”. Bild: Kanal 5

Men trots det snabba sjukdomsförloppet och de många sjukhusbesöken, upplevde paret aldrig att de fick den hjälp de behövde. Läkarna kunde till sist konstatera att något inte stod rätt till med Johannes hjärna, men någon diagnos hann han aldrig få.

Familjen drabbades hårt

En dag i februari 2018 när Christine kommer hem till huset i Viskafors utanför Borås tillsammans med yngsta dottern Nellie, 8, hittar de sin sambo och pappa livlös. Johannes hade försökt att ta sitt liv. Han hamnar i respirator på sjukhuset och tre dagar senare konstaterar läkarna att han är hjärndöd. Christine tvingas fatta det svåra beslutet att respiratorn ska stängas av.

Annons

Johannes död har satt djupa spår i familjen. Christine säger att hon var väldigt arg den första månaden, men att hon i dag förstår varför Johannes valde att ta sitt liv. Även barnen, speciellt Nellie, har drabbats hårt.

– De första två veckorna efter att han hade gått bort pratade inte Nellie. Sedan dess har hon sovit dåligt, hon stänger in sig och är rädd för att öppna dörrar. Hon vill inte gå någonstans själv överhuvudtaget.

Får hjälp av “Sofias änglar”

Christine beskriver Johannes som en av de snällaste människor hon någonsin träffat. Varje morgon innan han åkte iväg till jobbet, lämnade han små omtänksamma och kärleksfulla lappar till sin sambo.

– Johannes var världens gladaste människa, han hade alltid ett leende på läpparna, säger Christine i programmet.

Sedan Johannes bortgång klarar Christine och barnen inte av att bo hemma i huset. Minnesbilderna är för starka och nu kommer de bara hem under korta stunder för att se till att katterna får mat. I stället bor de hos goda vänner, men längtar samtidigt tillbaka till sitt hus. Och det är där “Sofias änglar” kommer in och hjälper familjen tillbaka till en lite mer fungerande vardag.

Lea, Christine och Nellie i
Lea, Christine och Nellie får hjälp i “Sofias änglar”. Bild: Kanal 5

Men med “änglarnas” hjälp suddas de jobbiga påminnelserna av Johannes självmord bort från huset och kvar blir de ljusa minnena av en älskad sambo och pappa.

– Hjälpen betyder jättemycket för att vi ska kunna få gå vidare i livet. Nu har vi bara kvar de bra minnena av honom, säger Nellie i programmet.

“Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5. Säsongspremiär den 20 augusti 2018.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

FOTO: Kanal 5

Annons