LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Johan Ulveson svårt sjuk i TBE trots vaccinering

08 maj, 2017 
AvAngelica Jaako Billenman
Johan Ulveson kämpade för sitt liv för fyra år sedan när han blev sjuk i fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE. Trots att han hade vaccinerats.
Annons

Vi har precis sett honom i hyllade SVT-serien “Bonusfamiljen”, men sanningen är att den folkkäre skådisen Johan Ulveson, 62, höll på att stryka med i den fästingburna sjukdomen TBE för fyra år sedan. I podcasten “Nemo möter en vän” berättar Johan Ulveson om hur dålig han var.

När Johan Ulveson insjuknade i TBE, som är hjärnhinneinflammation som sprids via fästingbett, höll han på att repetera pjäsen ”De 39 stegen” på Intiman i Stockholm. I flera veckor drogs han med, vad han trodde var en förkylning, eller influensa. Men han blev aldrig bättre, bara sämre och sämre. Till slut var han så dålig att han var tvungen att uppsöka vård.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag blev förvirrad och kände inte igen barnen, berättar han i podcasten.

Johan Ulvesons sambo Ann-Christin “Anki” Nilssen, 56, skjutsade honom till Södersjukhuset, men skådisen vägrade att bli inlagd och blev hemskickad igen.

– Jag var helt väck, det var konstigt att de släppte hem mig, säger han kritiskt.

Det var Johan Ulvesons sambo Anki som insåg hur allvarlig situationen var och körde Johan till sjukhuset.

Men när Johan Ulveson fick kramper, liknande epilepsianfall, blev läget mer allvarligt och han var snart tillbaka på sjukan.

Annons

– Då sövde de ner mig för att jag inte skulle skada hjärnan. Sen låg jag nedsövd i tre veckor, då visste de inte vilket håll det skulle gå åt, om jag skulle vakna. Och om jag vaknade, hur skadad hjärnan skulle vara och hur jag skulle vara, hur förändrad jag skulle vara.

Till slut, efter två ryggmärgsprov upptäcktes viruset. Johan Ulveson var vaccinerad mot TBE, men fick sjukdomen ändå. Enligt Fass ska TBE-vaccinet ge ett 97-99 procentigt skydd mot sjukdomen, men Johan var en av de få procent som tagit de tre doserna av vaccinet som smittades ändå.

– Då kanske det blev ännu värre, jag vet inte… funderar han idag, men han är ändå positivt inställd till att man ska ta vaccinet:

– Det ska man ju verkligen göra, säger han med bestämdhet i rösten.

Vägen tillbaka efter sjukdomen har varit lång. Idag är Johan Ulveson helt frisk men han kan fortfarande bli väldigt trött i huvudet i stimmiga miljöer.

– Det finns situationer som jag inte tycker är värt besväret. Gå ut på krogen och det är väldigt stökigt sådär, det klarar inte jag längre, säger Johan Ulveson.

Foto: IBL

Annons