Johan Rheborgs ärliga ord om sjukdomen: "Svårt att prata om"

Johan Rheborg berättar nu ärligt i TV4:s Nyhetsmorgon om sin depression.

I en ärlig intervju i TV4:s Nyhetsmorgon öppnar komikern och skådespelaren Johan Rheborg upp om att leva med psykisk ohälsa. "Jag skäms inte för det", säger han, men menar att det är svårt att prata om.

Vi har sett honom i många olika rollfigurer genom åren, alltifrån överklasskillen Fredde Schiller i Solsidan, till socialt missanpassade Morran i Morran & Tobias. Johan Rheborg, 55, är en extremt mångfacetterad komiker och skådis, men komikeryrket till trots avslöjar nu Johan Rheborg i TV4:s Nyhetsmorgon att han ibland befinner sig i “ett mörkt rum”.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut!

I början av året lade Johan Rheborg upp ett långt inlägg på sin Instagram där han berättade om sin psykiska ohälsa.

“Jag bär på en depression eller om jag skall vara uppriktig, jag lever med en depression. Det är en del av min personlighet. Ofta håller jag kontroll på den. Men ibland, som nu, övermannar den mig och jag sjunker ner i ett svart hål, förlamas. Vill bara sitta i mörkret. Se ut över ingenting. Det svarta innehållslösa. Det är jag”, skrev han då.

Nu säger han i Nyhetsmorgon att inlägget inte var genomtänkt.

– Det var ju så, jag var inne i ett mörkt rum, säger han och berättar att han inte kom ihåg att han hade skrivit inlägget dagen efter på grund att han var så nere. När han sedan läste vad han hade skrivit så var hans första tanke att det var för privat.

– Jag kände att jag hade gått över gränsen för hur privat man kan vara, säger Johan Rheborg i Nyhetsmorgon.

Inlägget fick stor uppmärksamhet, med över 2 500 kommentarer och 19 000 gillamarkeringar.  Då förstod Johan Rheborg att det kanske inte är så vanligt att just män pratar om psykisk ohälsa. I hans vänskapskrets är de väldigt öppna med varandra om sitt mående.

– Det kanske är för att jag håller på med det jag gör. När vi pratar, skriver manus och hittar på så är vi ganska öppna med varandra.

Johan Rheborg har efter inlägget fått förfrågningar om han kan tänka sig göra någonting av sin historia med psykisk ohälsa, men säger att det ännu är för tidigt, att han måste ge det tid och landa i det själv, men han kan tänka sig att göra något i framtiden.

– Jag skäms inte för det och jag står för det, det är vanligt. Det är så svårt att prata om, jag har inte dragit slutsatsen själv, säger han.

I nuläget är Johan Rheborg dubbelt aktuell med standupen Säker på att jag är osäker, samt enmansföreställningen En man som heter Ove.

Johan Rheborg med frun Kristina och döttrarna Linnea och Josefin under premiären av filmen Solsidan 2017.

I Solsidan spelar Johan karaktären Fredde Schiller. Här med Josephine Bornebusch som spelar hans fru Mickan.

Johan har även gjort karaktären Morran i tv-serien och filmen Morran & Tobias. Morrans son Tobias spelas av Robert Gustafsson.

Robert Gustafsson och Johan Rheborg var båda en del av humorgruppen Killinggänget. Från början bestod även gruppen av Henrik Schyffert, Martin Luuk, Andres Lokko och Jonas Inde.

LÄS OCKSÅ: Johan Rheborgs tack till följarna – efter responsen på ärliga inlägget

LÄS OCKSÅ: Robbie Williams om sin psykiska sjukdom: ”Den vill döda mig”

FOTO: IBL

Senaste nytt