Johan Jureskogs pik till systern som tävlar i "Sveriges mästerkock"

Stjärnkockens lillasyster Erika är en av deltagarna i "Sveriges mästerkock". Nu berättar Johan Jureskog hur han tror att hon skulle kunna slå igenom och bli något i matvärlden.

Johan Jureskog, 42, är en av Sveriges mest omskrivna kockar. Han driver flera framgångsrika restauranger, vann matlagnings-OS med svenska kocklandslaget 2004, ska precis starta egna snabbmatskedjan Jureskogs  och är känd från tv där han kom tvåa i ”Kockarnas kamp” 2013, har haft egna programmet ”Världens bästa burgare” och just haft premiär för sitt nya realityprogram ”Kockakademin” som sänds i TV3.

Men samtidigt som Johan leder ”Kockakuten”  i TV3 är hans lillasyster Erika Jureskog, 36, en av deltagarna i konkurrenten TV4:s ”Sveriges mästerkock”.

– Jag har alltid haft den här drömmen, men trott att jag får gå i min brors skugga. Men nu ska jag fan i mig in i rampljuset, here I come! sa hon redan i det första programmet som sändes i  januari.

Då Erika antogs till programmet var storebrorsan en av de första att gratulera.

– Jag blir så stolt över dig, fan vad roligt! utbrast han.

När Hänt frågar om relationen med Erika förklarar stjärnkocken:

– Syrran och jag pratar i stort sett varje dag så vi är bästisar. Det är så nära det kan bli.

Han fortsätter:

– Det här kanske är hennes ”time to shine” och ingen skulle vara gladare än jag för det, att hon verkligen lyckas slå igenom och bli någonting inom mat, för det är vad hon drömmer om.

Så tänker han efter och säger något som låter lite som en diss av systerns matlagningskonster:

– Jag menar mat är så stort. Hon skulle kunna jobba på ICA:s provkök eller vad som helst. Kanske tidningen Buffé och skriva om mat för hon har ju gått journalisthögskola också. Så jag hoppas folk gillar henne och att hon slår igenom i det där.

Då vi frågar om Erika är kock kommer svaret snabbt:

– Nej, nej, nej. Hon är den enda av oss tre som har en akademisk utbildning. Brorsan var väl lite påverkad av mig. Han är servitör och sen har han varit källarmästare, men hon hamnade aldrig i restaurangbranschen… Vi får väl se hur det går för henne i ”Sveriges mästerkock”. Jag hoppas det går bra, men det kanske inte alltid är bra att heta Jureskog.

Slutligen förklarar han vad han menar med att systern inte är kock. Det handlar inte om att hon är dålig på att laga mat utan att Erika skulle ha svårt att klara stressen och logistiken det innebär att stå i ett restaurangkök:

– Hon är en sån här extremt duktig hemmakock, men det finns ju olika typer av kockar och jag tror det är ett tag kvar innan hon kan stå i ett kök och jobba. För det är ju något helt annat än att vara en matkreatör.

LÄS OCKSÅ: Jihde tvingades lämna TV4-sändningen i tårar – efter känslokollapsen

LÄS OCKSÅ: Måns Zelmerlöw stoppas – efter orden om kungahuset

Foto: IBL, TV4

 

SENASTE NYTT!