ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Joel Lundqvist om traumat som påverkat hela familjen: ”Tuff händelse”

03 maj, 2023 
Daniel Sörensen
Joel Lundqvist om traumat som påverkat hela familjen: ”Tuff händelse”.
Hockeytvillingarna Henrik och Joel Lundqvist har båda avslutat sina aktiva karriärer.
I podcasten Vägen till toppen berättar nu den sistnämnde om pappan Peters hjärntumör som påverkade hela familjen.
– Det är en väldigt stor grej som har påverkat mig i livet, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Henrik Lundqvist: ”Man har haft lite flyt kanske”Brand logo
Henrik Lundqvist: ”Man har haft lite flyt kanske”

Efter 20 säsonger – varav 14 som lagkapten – i sitt älskade Frölunda HC avslutade Joel Lundqvist, 41, sin hockeykarriär.

Även hans tvillingbror, målvakten Henrik Lundqvist, 41, har lagt sina skridskor på hyllan. Sommaren 2021 tvingades han sluta spela på grund av ett hjärtfel. Då hade han gjort sig känd som ”King Henrik” i New York.

Joel Lundqvist tackas av efter sina år i Frölunda. Brorsan Henrik var givetvis på plats.
Joel Lundqvist tackas av efter sina år i Frölunda. Brorsan Henrik var givetvis på plats.

Alla syskonen bodde i USA

I en ny intervju med sportjournalisten Camilla Nordlund, i hennes podcast Vägen till toppen, berättar Joel Lundqvist mer om sin karriär – och om familjens tyngsta period någonsin.

2007 var både Joel och Henrik proffs i NHL och bodde därmed i USA. Joel spelade i Dalls Stars, Henrik i New York Rangers. Även deras storasyster Gabriella levde i landet, i Sacramento, Kalifornien. Syskonens pappa Peter Lundqvist drabbades då av en hjärntumör.

Henrik och Joel Lundqvist.
Henrik och Joel Lundqvist.

Ensam kvar i Sverige var endast mamman Eva Johansson. Hon fick ta hand om honom själv.

– Han skulle in och göra en operation och vara sjukskriven en månad. Han var fullt frisk och arbetsför. Operationen var mer komplicerad än vad de trodde. Det blev bestående men så att han inte kunde jobba efter det. Vi hade ju täta dialoger med mamma under tiden om vi skulle komma hem och avbryta säsongen, berättar Joel Lundqvist.

Annons

”Stor grej som påverkat mig i livet”

Pappan Peter Lundqvist jobbade vid tillfället som skidlärare i Åre, där tvillingarna växte upp. När han vaknade upp efter operationen kunde han varken gå eller prata. Med lite återhämtning och träning kunde han sedermera klara sig själv igen. Men han har inte riktigt återhämtat sig helt ännu.

Joel och Henrik Lundqvists barndomshem i Åre.
Joel och Henrik Lundqvists barndomshem i Åre.

Tumören som läkarna opererade bort var lyckligtvis godartad. Den blockerade dock några blodkärl, därför togs den bort.

– Det var en väldigt tuff händelse för honom och hela familjen. Det är en väldigt stor grej som har påverkat mig i livet. Även min svärfar gick bort i tidig ålder och det har har påverkat mitt liv och familjen, säger Joel Lundqvist i podden.

Peter Lundqvist är i dag 74 år gammal och står skriven i Båstad, dit familjen flyttade efter att ha lämnat Åre. Han är fortfarande tillsammans med Eva.

FOTO: Jimmy Wixtröm/Aftonbladet/TT, Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT, Adam Ihse/TT, Henrik Jansson/Expressen/TT

Annons