Joe Labero började ta till vara på livet efter pappans plötsliga död: "Bom sa det bara"

Joe Labero bestämde sig tidigt för att sikta mot trädtopparna. Hänts Lotta Gray möter en trygg smålänning med vilja av stål.

Det regnar. Taxin hittar inte först till Hotel Grand Central utan vi får köra en liten omväg innan vi landar rätt. I foajén är det tomt. Jag väntar en stund. Det tar några minuter sedan dyker en man upp och tar mig till Joe Labero, 52, illusionisten som har lagt hela världen för sina fötter.

Blondare än jag minns honom, svarta skor med nitar, gyllene solbränna och bländande vita tänder.

– Jag har semestrat i Thailand nyligen, meddelar han mig.

Lars Bengt Roland Johansson, som Joe egentligen heter, är född i småländska Alvesta. Uppväxt med mamma och pappa, spelade mycket hockey och fotboll.

– Jag har en brorsa också. Han jobbade med mig tidigare, men sedan fick han barn och det blev svårt med resandet. Nu bor han i Växjö och säljer bilar, det är han duktig på, berättar Joe.

Fadern dog oväntat i en hjärnblödning 1986, något som Joe minns väldigt tydligt.

– Han hade varit på Gröna Lund, jag hade fixat hotell. Sedan gick han och lade sig och bom sa det bara. Pappa dog av en hjärnblödning och det prästen senare sa, att livet inte går i repris, att man ska ta vara på varenda sekund, det tog jag fasta på.

En trollerilåda han fick som 12-åring kom att förändra Joes liv och när han vann en talangtävling i Hovmantorp var vinsten en resa till Minnesota. Joe gjorde en avstickare och var på illusionistduon Siegfred & Roys show i Las Vegas, blev hänförd av magin och hela upplägget. Han var 16 år och visste plötsligt vad han ville med sitt liv.

– Allt, det var hela paketet med de vita tigrarna, känslan, som jag blev inspirerad av, fortsätter magikern och ber om ett glas vatten.

Joe Labero på scen i unga år.

Joe Labero på scen i unga år.

Han började uppträda på olika event, främst företag kring Växsjö och Jönköping, gjorde lumpen och underhöll befälen med sin trollerilåda. Joe upptäckte att det funkade, att han kunde trollbinda en publik och efter militären gick han en tvåårig ekonomisk utbildning, men satsade sen på sitt artisteri.

– Jag tjänade bra med pengar på företagseventen och körde det i sju år. Åkte runt med min lilla “doktorsväska” och uppträdde, sålde in allting själv. Sedan var jag i USA och såg “close up magic” där man trollar framför gästen på bordet. Det konceptet tog jag med hem, gick in på Royal Viking Hotel och sa att jag ville börja göra det där.

Joe Labero i sin pudelfrisyr på 90-talet.

Joe Labero i sin pudelfrisyr på 90-talet.

Sagt och gjort. Han körde två år på hotellet, bodde i Tyresö och var granne med dåvarande statsminister Ingvar Carlsson, 81. Sedan började Joe med en ny show på Bacci Vapen och därefter den långa och bejublad uppsättningen “Magic Night” på Berns. Med den slog han igenom rejält och fortsatte att turnera runt om i landet när den spelat klart på Berns efter tre år.

– Efter det blev jag kontrakterad i Australien och blev kvar där i fyra år.

Han var då gift med Louise Heiling, som var anställd i hans företag, men äktenskapet knakade i fogarna och paret skilde sig för elva år sedan.

– Louise gillade aldrig riktigt det där, hon ville inte vara i rampljuset. Men vi gick skilda vägar som vänner, det var inget dramatisk.

När han 2004 träffade Anna Vinterfall, 34, under en julturné i Helsingborg var kärleken ett faktum. Numera har de dottern Nicole, 8, och Joe hyllar föräldraskapet. Paret bor sedan tre år i Singapore där de har sin bas och Nicole går i internationell skola.

– Ett fantastiskt ställe att bo på, 30 grader varmt i stort sett alltid, rent, prydligt. Min dotter går till skolan vid nio och kommer hem vid fyratiden, har skoluniform och pratar engelska. För mig är det viktigt att resa, att visa henne världen. Häromdagen sa Nicole att hon ville bo i USA och hålla på med Youtube. Jag tror det är jättebra för barn att resa och uppleva något annat. Men vi får se vart vi tar vägen sen. Anna har fått jobb och hon är bra på att ta för sig, knyta kontakter. Hon har lärt sig under de tolv åren med mig hur det funkar när man kommer till ett nytt ställe och det är viktigt för henne att hon har sitt eget liv.

Anna Vinterfall, Joe Labero och dottern Nicole.

Anna Vinterfall, Joe Labero och dottern Nicole.

Joe har varit på resande fot i stora delar av sitt liv och är väldigt förtjust i Asien med klimatet och maten. Och gillar när det är bra service. I Sverige får man inte sticka ut för mycket men Joe har alltid vetat vad han vill och följt sina drömmar.

Nu kommer han till Stockholm för att sätta upp en föreställning på nyrenoverade Vasateatern. Till våren gör magikern ett 20-tal föreställningar och har världspremiär på showen “A Magic World” den 13 oktober.

Vasateatern har varit stängd i sju år, lika länge som Joe hållit sig borta från de nordiska magiscenerna. Men nu är han tillbaka med råge.

– Jag vill ha en lokal där jag är nära publiken. I dag är det svårt att locka ut folk, det är dyrt, man ska skaffa barnvakt, köpa biljetter, kanske äta en bit, berättar han och snurrar på silverarmbandet på höger arm.

Ett av Joe Laberos många framträdanden, på Öland för kronprinsessan Victoria.

Ett av Joe Laberos många framträdanden, på Öland för kronprinsessan Victoria.

Jag undrar var hans driv kommer ifrån. Har han alltid varit så fokuserad? Så målmedveten?

– Jag vet inte, men jag gör saker, sätter dem i verket och lyssnar sällan på andra. Min egen intuition och att jag vill uppleva saker är en drivkraft. Människor pratar mycket, att de ska göra si eller så, men sedan händer det sällan något.

Kommer han någonsin flytta hem? Joe slänger en snabb blick på det grå aprilvädet. Det duggar, är jämngrått.

– Jag gillar Sverige men det där är inte så kul, säger han, sveper vattenglaset, ger mig en kram och tackar för intervjun.

Hänts Lotta Gray tog en obligatorisk selfie med Joe Labero.

Hänts Lotta Gray tog en obligatorisk selfie med Joe Labero.