Joakim och Jonna Lundells stalker döms för olaga hot

Joakim och Jonna Lundells stalker döms för olaga hot.

I över ett år har Joakim och Jonna Lundell utsatts för hot och trakasserier av en ung man. Nu döms 18-åringen för olaga hot.
I Familjen Lundell berättar makarna om den stora rädslan de har levt med.
–Jag sover knappt om nätterna, säger Jonna Lundell.

Youtube-profilerna Joakim Lundell, 33, och Jonna Lundell, 25, blev föräldrar till dottern Lunabelle i oktober förra året. Lyckan var total hos de nyblivna föräldrarna, som under flera års tid kämpat för att bli med barn. Men bara några dagar efter dotterns födsel förvandlades lyckan till skräck när familjen började motta hot från en ung man på internet.

ANNONS: Den rosa granaten – ett överfallslarm att ha i väskan, för stunder då du känner dig otrygg!

I tv-serien Familjen Lundell berättar makarna att mannen bland annat i textform hotade att begå sexuella övergrepp mot Lunabelle, som vid tillfället bara var några dagar gammal. Och efter det har hoten och trakasserierna fortsatt.

– Den texten var ju bara början till en extremt lång förföljelse, säger Joakim Lundell i programmet och fortsätter:

– Det kom ett hot, det kom två hot, och de hoten blev till någonting som hände varje dag.

Familjen började motta filmer och meddelanden som i detalj beskrev hur mannen skulle göra illa familjen, vilket påverkade både Joakim och Jonna väldigt mycket.

– Jag kan inte ens med ord beskriva den känslan man får i kroppen och så dåligt man mår av det här, säger Jonna Lundell.

Jonna förklarar att hon endast sett ungefär tio procent av allt som mannen lagt upp, eftersom att Joakim gjort allt för att hon ska slippa se det.

– Han vill inte att jag ska må dåligt såklart, så han har väl försökt att ”nej, nej, nej, kolla inte där” eller ta bort saker så att jag inte ska råka se någonting, för jag kan inte få bort det från min näthinna. Jag hör bara det där om och om igen i mina öron och jag kan inte sova, jag blir ännu mer paranoid och det gör mig liksom rädd, säger hon.

Den 25 juli i år fick mannen kontaktförbud efter att Joakim varit i kontakt med polisen ett flertal gånger.

”Det enda jag kan säga nu är att jag företräder båda målsägandens och ska hjälpa dem på bästa sätt. Kontaktförbud är nu beviljad och jag hoppas att det får effekt, annars måste åklagaren vidta ytterligare åtgärder mot misstänkt”, skrev advokat Elisabeth Massi Fritz i ett meddelande till Expressen i juli.

Så blev domen efter hoten mot familjen

I Familjen Lundell förklarar Joakim Lundell att det rör sig om 23 anmälningar på ett år.

– Ingen ska behöva stå ut med det här ett helt år, för ingen vet vad den här killen är kapabel till. Vi har ingen aning om vad han kan göra. Vi måste ha beredskapen här uppe hela tiden. Vara beredda på att vad som helst kan hända, när som helst, säger han.

Joakim Lundell berättar att det smärtar att se hur Jonna har påverkats av hoten och förföljelsen – och Jonna förklarar hur rädslan har påverkat hennes vardag.

– Jag har blivit sjukt paranoid, jag tror verkligen hundra procent att Lunabelle kommer bli kidnappad, jag sover knappt om nätterna, jag har två övervakningssystem och vi ska fixa det tredje övervakningssystemet i hennes rum, säger hon i Familjen Lundell och fortsätter:

– Det är så mycket. Jag vågar inte ha henne vid fönster, jag vågar inte vara hemma själv med henne. Det är verkligen på den nivån att jag har blivit sjukt jäkla rädd.

Under inspelningen av Familjen Lundell väntade Joakim och Jonna på ett åtal och häktning – och nu har domen kommit mot den unge mannen, som är 18 år gammal.

Enligt Corren meddelar Stockholms tingsrätt att 18-åringen döms till skyddstillsyn för två fall av olaga hot, samt även för olaga förföljelse. Den unge mannen ska även genomgå den behandling som frivården anser vara lämplig. Dessutom döms han även till att betala 5 000 kronor i skadestånd till en av Joakim och Jonnas Lundells anställda, samt 25 000 kronor vardera till makarna Lundell.

Avsnittet av Familjen Lundell finns tillgängligt på Dplay nu.

FOTO: TT/Fredrik Sandberg, Dplay