Idol 2023 marknadsföring banner

Jill Johnsons ilska – rasar efter kritiken mot krispengarna

29 jun, 2020 
Jill Johnson
När krispaket för artister som påverkats av coronapandemin kom förra veckan blåste en stor kritikerstorm upp.
En av de som fick mest pengar var Jill Johnson, som också fick ta del av de upprörda känslorna.
I ett långt inlägg på Instagram slår hon nu tillbaka mot kritikerna.
Annons
Jill Johnsons ilska – rasar efter kritiken mot krispengarna
Jill Johnsons ilska – rasar efter kritiken mot krispengarna

Kära följare! Med anledning av debatten kring Konstnärsnämndens krisstipendium och de upprörda känslor som har uppkommit, så vill jag bemöta kritiken jag fått, här på min egen plattform.

Så börjar den svenska countrystjärnan sitt inlägg på Instagram. Som hon skriver handlar det hela om det krispaket till kulturarbetare som gavs till känna av Konstnärsnämnden förra veckan. Totalt 70 miljoner kronor skulle delas ut till olika personer som förlorat intäkter till följd av coronaviruset. Bland de som fick mest, 50 000 kronor var, fanns Benjamin Ingrosso, Oscar Zia och Dregen. 

Också Jill Johnson fanns alltså med i toppen.

Ifrågasattes för stipendiet

Kritiken som växte fram handlade bland annat om att flera av artisterna har bolag med tillgångar på flera miljoner. En av de som reagerade mot sina artistkollegor var Tommy Körberg.

– Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det. Det är ett jävla ofog, säger han till Aftonbladet.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Nu går alltså Jill Johnson ut och försvarar sig. I ett långt inlägg på Instagram skriver hon om känslorna kring kritiken.

Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta”, skriver hon.

Skickar kritik tillbaka

Countryartisten menar också att hon inte gjort något omoraliskt när hon ansökt om stödet.

Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring. Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något”, skriver hon och slänger tillbaka en känga mot kritikerna:

Att bli tilltalad som en människa ‘tar från bättre behövande’ är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas.

Annons

 

Jill Johnson menar dock att hon inte har något emot att sakfrågan tas upp, men uppskattar inte att de som sökt och fått stipendiet ifrågasätts.

Jag har verkligen inte något emot debatten i sig dvs diskussionen om de direktiv staten gett Konstnärsnämnden. Däremot betyder inte det att alla vi som sökte stipendiet utifrån de kriterierna saknar moral.

Hur hennes följare reagerat på inlägget går inte att se, eftersom artisten stängt av kommentarerna.

Bild: Instagram, Stina Stjernkvist/TT

Annons