Jessica Anderssons barnplaner stoppas – tvingas söka hjälp utomlands

Jessica Andersson vill skaffa barn med pojkvännen Johan Malm, men är för gammal för att göra ivf i Sverige.

44-åriga sångerskan Jessica Andersson vill skaffa barn med pojkvännen Johan Malm, men stoppas från att göra ivf i Sverige eftersom hon anses för gammal.

Sångerskan Jessica Andersson, 44, har sedan hon blev tillsammans med krögaren Johan Malm, 34, varit öppen med sin längtan efter barn och har aldrig sett sin ålder som något hinder.

– Min största idol är Titiyo som blev mamma vid 50! Vi försöker, hoppas och vill jättegärna, men tänker att blir det så blir det. Det är ju inte lika självklart nu men vi håller på med stickor och sådant och jag kan ringa Johan när han är på jobbet och säga: ”Just nu är jag superduperfertil.”, sa hon till tidningen Allas tidigare i år och berättade att om det inte fungerade på naturlig väg så skulle de söka hjälp.

– Jag är också öppen för att ta hjälp om det inte funkar, sa hon då.

Annons: Köp utvalda rosa favoriter i vår shop – stöd Bröstcancerförbundet!

Nu berättar hon i en öppenhjärtig intervju i Expressen om hur hon och Johan kommer att göra ivf, eller provrörsbefruktning, men att hennes ålder sätter käppar i hjulen.

– När Johan och jag började prata om ivf ringde jag en privatklinik och pratade med en sköterska. Hon skrattade lite åt mig och sade “Snälla du, du är för gammal, vi har en åldersgräns på 42 i Sverige”.

Jessica Andersson säger att svaret fick henne att bli nedslagen.

– Det är jobbigt ändå att känna att man är gammal och “förbrukad” för den typen av livsförändring. Hur gärna man än vill så kommer vi inte att få någon hjälp med den biten i Sverige, har jag förstått. När jag fick det svaret tappade jag lite grann modet. Vi pratar fortfarande om ivf, men har inte tagit tag i det till 100 procent.

Nu kommer paret eventuellt att söka sig hjälp utomlands. I Danmark är reglerna inte lika hårda som i Sverige.

– Ja, vi pratar om olika möjligheter just nu. Det är klart att jag någonstans hoppas att det ska “ta sig” så att man slipper. Det är inte helt lätt att acceptera att det är på det här sättet, men det blir lättare och lättare. Vi har också förstått att det är otroligt vanligt, säger Jessica Andersson och berättar att hon följer även 45-åriga Laila Bagges kamp för ett barn tillsammans med pojkvännen Korosh Kananian, även om hon inte känner Laila Bagge privat.

Jessica Andersson har sonen Liam, 15, sedan ett tidigare förhållande.

Hänt undersöker saken ytterligare vad gäller åldersgränser vid ivf. Enligt Anna Karin Lind, överläkare på Livio Fertilitetscentrum i Göteborg, har inte privata kliniker åldersgränser på samma sätt som offentliga.

”Däremot är chansen för många kvinnor över 40 år nedsatt. Individuella bedömningar görs upp till 42-43 års ålder. Har kvinnan en bra äggstockskapacitet kan chansen ändå vara rimlig. Vid 44 års ålder är chanserna mikroskopiska och vi avråder helt från behandling med egna ägg.” skriver Anna Karin Lind i ett mejl till Hänt.

Missa inte de största snackisarna i nöjesvärlden just nu:

LÄS OCKSÅ: Efter fansens frågor: Jessica Anderssons svar på gravidryktet

LÄS OCKSÅ: Jessica Anderssons kamp för att bli gravid: ”Jättemirakel”

FOTO: IBL