ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Jesper Björkman fick ALS som 29-åring – talar ut i Nyhetsmorgon

23 maj, 2023 
Daniel Sörensen
Jesper Björkman fick ALS som 29-åring – talar ut i Nyhetsmorgon.
Fotbollsspelaren Jesper Björkman var blott 29 år när han fick sin ALS-diagnos.
I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han om den tuffa tiden efter beskedet.
– Vi har kommit överens om att inte prata om sjukdomen på kvällarna. Då är det helt omöjligt att sova, säger han i programmet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”Brand logo
ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”

30-åringen har meriter från allsvenskan då han representerat både Helsingborg och AFC Eskilstuna i Sveriges högsta serie. Men nu har Jesper Björkman fått avsluta sin fotbollskarriär efter att han fått en ALS-diagnos.

I april berättade han för lokaltidningen Helsingborgs Dagblad om nervsjukdomen. Då hade han vetat om den sedan fyra månader. Till en början trodde han att allting var ett resultat av den nyckelbensskada han ådrog sig 2020.

– I början av förra året (2022) blev jag svagare i vänsterarmen. I april satt jag hemma hos mina föräldrar och kände: ”Gud vad svag jag är i pincettgreppet”. Jag tänkte att jag skulle vara starkare än mamma och jämförde. Men nej, hon var mycket starkare. Då sökte jag vård, men jag var helt hundra på att det hade med skadan att göra, sa han till HD.

Jesper fick sin diagnos i december. Första symptomen kände han i början av 2022.
Jesper fick sin diagnos i december. Första symptomen kände han i början av 2022.

Vill ta kontrollen över sjukdomen

I helgen var Jesper Björkman och sambon Linnea Eldforsen Nilsson inbjudna som gäster till TV4:s Nyhetsmorgon. Där fick paret prata ut om Jespers ALS.

Annons

– Först fick vi bara vara ledsna i det, prata med familj och gråta ut. Sen tog jag kontrollen över det direkt. Jag vill ha koll, jag vill vara påläst. Alla ska känna sig trygga i att jag vet för jag kan påverka. Jag vet vilka mediciner det finns. Det fick mig att känna mig väldigt trygg och lugn i det, säger han om sjukdomen.

Linnea och Jesper i Nyhetsmorgon.
Linnea och Jesper i Nyhetsmorgon.

– Det var på något sätt mitt sätt att bearbeta det på. Jag vill berätta för alla mina vänner och min familj och ta det jobbiga samtalet. Jag tror att det var väldigt bra för det känns som att alla i min närhet var väldigt trygga med att jag vet vad jag ska gå igenom och jag har kontroll på läget och påverkar det jag kan påverka, fortsätter han.

Paret drömmer om ett liv ihop, men är medvetna om att de inte kan planera för långt fram.
Paret drömmer om ett liv ihop, men är medvetna om att de inte kan planera för långt fram.

”Enklare att prata om det på dagarna”

Deras strategi blev att vara ordentligt pålästa, men att samtidigt våga drömma och inte sluta att leva – även om de inte planerar allt för långt in i framtiden med tanke på att fästmannen har en obotlig sjukdom. Men i juni blir det däremot giftermål.

– Vi vet att vår framtid kommer vara extremt tuff. Vi har kommit överens om att inte prata om sjukdomen på kvällarna. Då är det helt omöjligt att sova. Det går mycket enklare att prata om det på dagarna när vi har mer energi, säger Linnea.

FOTO: TV4, Instagram

Annons