Jenny Alversjö: "Det var på TV4 som jag ville hamna"

Hon är programledare för "Kalla Fakta" och "Nyhetsmorgon". Lotta Gray möter Jenny Alversjö för att prata om hur det egentligen är att kombinera ett stressigt yrke med ett vanligt familjeliv.

TV4 huset ligger som en stor grå betongklump utspilld längst vägen. Det duggregnar. Jag tänker mest på mitt hår, fotografen på sina kameror. I receptionen blir vi ombedda att vänta. Sedan lotsas vi till ”Nyhetsmorgons” studio. En strålande fräsch Jenny Alversjö, 40, är mitt uppe i ett samtal om solning. Det är stora kameror och starka lampor överallt. Hon blinkar lite snabbt till mig. Proffsigt sådär.

Jenny_006

Foto: Micael Engström.

Jenny Maria Alversjö, 40. Uppväxt på Vendelsö. Pendlade som 10-åring till Adolf Fredriks musikskola inne i Stockholm.

– Det var viktigt för mina föräldrar att jag gick på en bra skola. Man sökte in på inträdesprov och jag gick där fram till 9:an, berättar Jenny när vi bänkar oss i matsalen.

Hon ser pigg ut trots att hon varit på plats sedan klockan 03:30 på morgonen. Själv känner jag mig som kusinen från landet bredvid den här tjusiga uppenbarelsen.

Hon fortsatte att studera på Stockholms musikgymnasium. Hon har sjungit kör i hela sitt liv och jobbade extra på seglarläger med att lära barn att segla prickfritt.

– Det var också något som var viktigt hemma. Att reda sig själv. Jag sattes i seglarläger som liten, gick alla kurser och blev sedan själv instruktör.

Jenny_004

Lotta träffar Jenny i TV4-huset. Foto: Micael Engström.

Jenny åkte till USA som 17-åring för att lära sig bli instruktör och var enda svenskan bland 350 elever, stannade tre månader men kände att hon behövde ett ”riktigt” jobb. När hon kom tillbaka till Sverige gick hon Handelshögskolan i Göteborg, där ekonomi stod på schemat.

– Det var så tråkigt! Inte alls min grej. Jag spelade vattenpolo och valde Göteborg men längtade efter att göra något som jag brann för, berättar hon och tar en klunk kaffe.

Hon sökte in till en journalistutbildning i Jönköping, hoppade av Handels, flyttade till Jönköping i två år och trivdes alldeles utmärkt. Sin praktik gjorde hon på TV4 Skåne och fick snabbt ett programledarjobb.

– Mellan 1995 och 1996 jobbade jag där framför kameran. Fick väldigt mycket erfarenhet och gjorde allt från matprogram, till barnprogram.

Hon träffade kollegan Johan Anderberg som jobbade på sporten, blev kär och de inledde en relation. Men hon saknade familjen i Stockholm. Till slut sökte hon ett programledarjobb på Radio City i storstan. Egentligen ville hon till TV4 men bidade sin tid.

– Det var dit jag ville men visste att det var svårt så jag samlade på mig mer erfarenhet och låg lågt. Ville jobba på andra ställen innan jag sökte till TV4 .

Jenny ler lite snett, de grönblå ögonen är fulla av energi. Hon ler ofta, en genuint leende som når ögonen.

Åren gick. Hon började som redaktör på 4:an, parallellt med sitt jobb på radion. I hela 17 år jobbade hon på radio där hon träffade sin nuvarande man Patrik Larson, 45.

– Han arbetade som säljare och hade problem med hjärtat. Hade ett fel på sin aortaklaff och fick opereras akut. Vi kom varandra mycket nära under den där tiden. Jag gjorde ett val. Att stanna hos honom förstås och den resan har stärkt oss tillsammans.

Barnen Olivia, 14, och Leo, 11, föddes, och den 23 december 1999 friade Patrik. Men eftersom barnen kom emellan gifte de sig först 2006.

– Vi flyttade till hus i Nacka. Det var inte alls min grej. Ville bara ha närheten till stan och spontant kunna gå ut och äta utan att det blev ett projekt. Småbarnslivet, trädgård och hus tärde hårt på vår relation och vi var väldigt nära att skilja oss där ett tag.

Jenny_008

Foto: Micael Engström.

Jenny ställde ett ultimatum. Att Patrik fick lov att acceptera henne som hon var. Annars var hon redo att gå. Att välja sig själv först.

– Jag är väldigt stolt idag över att vi vågade testa att bo i hus men också att vi kom över krisen. Jag är pro kriser. Tycker vi pratar alldeles för lite om svackorna i relationer, fortsätter hon och tittar mig rakt in i ögonen.

Jag gillar den här tjejen. Varm, modig och rapp i både tanke och tal.

Paret valde city och bor nu centralt i Stockholm. De går ofta ut och äter på kvarterskrogen och barnen klarar sig några timmar själva. Kvalitét med varandra är viktigt och de har nu ett stabilt och kärleksfullt förhållande.

– Jag älskar att vara lite äldre. Jag blev en ganska ung mamma och njuter nu av att vila i att bli vuxen. Patriks och mina 15 år ihop pinkar man inte heller på.

För en tid sedan råkade hon ut för en obehaglig stalker som skickade hotfulla meddelande.

– Han skickade brev att han väntade på mig efter jobbet och skulle skära mig i strimlor. Det blev poliseskort, familjen fick skyddas. Det är en trigger för många när man är offentlig. Men jag vägrade sluta jobba. Ingen ska kunna sätta min agenda. Familjen fick livvakter. Stalkern har fått villkorlig dom och dagsböter och Jenny tycker det är oerhört viktigt att prata om näthatet och den utsatta grupp som hennes yrkeskår tillhör. Hon ler inte längre när hon berättar om övergreppet. Det är tydligt att det satt spår i henne.

– Men jag har släppt det rätt bra.

Den lyckliga ”Kalla Fakta”-redaktionen får nu äran att jobba med den här skärpta tjejen och numera är hon även programledare i det populära programmet. Grävande journalistik ligger henne varmt om hjärtat, det märks tydligt och inför programstarten har sommaren tillbringats på Mallorca i tre veckor. För någon som gått upp 03: på morgnarna borde det krävas total vila för att återhämta sig, tänker jag, men inser samtidigt att Jenny förmodligen inte är som alla andra. Bara lite bättre och härligare på något vis.

Namn: Jenny Alversjö.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Patrik och barnen Olivia och Leo.

Ålder: 40

Personligt måtto: Ge inte upp. Ingen går att ändra igår men i morgon allt är möjligt.

Aktuell: Som programledare för ”Kalla Fakta” och ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Kuriosa: Älskar storstadspulsen.