LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ebba, 11, dog i terrordådet – mammans tårar i Sofias änglar

16 jan, 2019 
AvHenrik Högström
Jeanette förlorade sin enda dotter Ebba, 11, i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.
Fem personer miste livet i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. En av dem var Jeanettes dotter Ebba Åkerlund, 11. ”Man tror inte det är sant, det kan inte vara sant. Det tänker jag fortfarande”, säger Jeanette i Sofias änglar.
Annons

Det har snart gått två år sedan terrordådet i Stockholm, fredagen den 7 april. Fem människor dödades och flera skadades när en lastbil körde ner allt i sin väg på Drottninggatan mitt i Stockholm city.

En av de omkomna var 11-åriga Ebba Åkerlund. I veckans avsnitt av Sofias änglar på Kanal 5 är programledarna Sofia Wistam, 52, Johnnie Krigström, 45, och Mattias Särnholm, 49, hemma hos Ebbas mamma Jeanette, som förlorade sin enda dotter den dagen.

I kaoset efter attacken försökte Jeanette förtvivlat få tag i sin dotter på alla möjliga sätt, men sökandet var resultatlöst. Klockan två på natten knackade polisen på. De förklarade att de behövde ta hennes dna för att jämföra med en ryggsäck som hittats.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Dagen efter, på lördagen, knackade det på igen. Då hade Ebba blivit identifierad som ett av offren.

– Det jag kommer ihåg är att det svartnade. Man tror inte det är sant, det kan inte vara sant. Det tänker jag fortfarande, säger Jeanette i Sofias änglar.

Annons

Fortfarande uppfylld av sorgen

Även om dagarna och veckorna har gått så är saknaden enorm. När Jeanette hör ljudet från någon av trädgårdsgrindarna kan hon tänka att det är Ebba som kommer hem innan hon snabbt måste konstatera att det aldrig kommer att ske igen.

– Jag saknar Ebba ständigt. Jag tänker på henne nästan hela tiden. Det är ju en enorm sorg när jag inser att det inte är någon som kommer att säga mamma till mig igen och jag kommer inte att bli mormor, säger Jeanette i Sofias änglar.

Hon fortsätter:

– Det är klart att jag är starkare nu men jag är fortfarande uppfylld av sorgen. Jag gråter dagligen, fortfarande. Jag kan inte få in i huvudet att jag inte kommer få träffa henne.

Sorgen efter Ebbas bortgång tog hårt på Jeanette, som varken hade kraft eller ork att göra de förändringar i hemmet som hon och Ebba planerat tillsammans. I Sofias hjältar får Jeanette hjälp att förverkliga projekten som Jeanette planerat ihop med sin dotter.

Sofias änglar sänds på Kanal 5, onsdagar 21.00

FOTO: Kanal 5

Annons