LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Janne Schaffer om familjesorgen: ”Jag känner skuld och skam”

06 sep, 2021 
AvLotta Hofström
Janne Schaffer och Lasse Åberg.
Janne Schaffer väljer nu att berätta om sin tunga familjesorg.
– Jag känner skuld och skam, säger han.
Annons
40 år med Stig Helmer - en störd nörds brödBrand logo
40 år med Stig Helmer - en störd nörds bröd

Gitarristen Janne Schaffer, 75, – känd från att ha spelat med bland andra ABBA, Ted Gärdestad och Electric banana band – delar med sig av sin privata tragedi.

I början av 70-talet flyttade Janne och dåvarande frun Ann-Marie med sonen Fredrik till ett hus Bromma, som Janne kunde köpa kontant efter sina musikaliska framgångar. Janne Schaffer berättar om ikoniska ögonblick med stora svenska och utländska musiker som Ted Gärdestad och Bob Marley och band som ABBA och Toto.

Han berättar om sitt spännande och framgångsrika liv i Sommar i P1.

Janne om brodern Bosses självmord

Men samtidigt som Janne Schaffer levde ett drömliv, så bodde hans bror Bosse hemma och led av svår psykisk ohälsa.

Janne Schaffer, Klasse Möllberg och Lasse i Electric banana band.
Janne Schaffer, Klasse Möllberg och Lasse i Electric banana band.

Genom åren har hjälplösheten och maktlösheten vad gäller broderns tragiska öde skapat en livssorg hos Janne. Han minns en incident i mitten på 70-talet.

Annons

– Jag kommer hem och hittar mina föräldrar. Min mamma hade en stor blåtira och min pappa mådde väldigt dåligt. Min bror hade fått ett raseriutbrott, berättar Janne.

Han beskriver att föräldrarna “försökte sopa det under mattan” och ville att Janne skulle satsa på sitt liv och karriär. De sa att det kommer ordna sig för brodern. Men det löste sig aldrig för Bosse.

Ofta dök brodern upp hos Janne i villan och ville ha pengar.

– Det var ganska jobbiga tillfällen, för att det ledde fram till att han avslutade sina samtal med mig med meningen: “Janne, du ska bara veta en sak, att mitt enda mål i livet är graven” och det är tungt att höra, säger han.

1983, när Janne var iväg på ett jobb, ringde Ann-Marie upp och berättade att Bosse hade hört av sig och låtit påverkad och somnat under deras telefonsamtal. De beslutade att låta polisen bryta sig in hos brodern, där han hittades medvetslös. Janne ringde då till psykakuten och vädjade till en sjuksköterska om att de skulle hjälpa hans älskade Bosse. Sköterskan förklarade att brodern inte kan få vård om han inte vill det själv, annars måste de släppa ut honom.

Annons

– Och mycket riktigt, inte ville han vara kvar på psyket. Man känner ju en skamkänsla, vad ska man göra? Jag hade ingen aning om hur jag skulle hantera detta.

Ett par veckor senare tvingades polisen bryta sig in hos brodern igen.

– Där låg min bror i badrummet. Han hade tagit livet av sig.

– När det här händer, man känner en sådan fruktansvärd maktlöshet, man känner skuld och skam. Men jag försökte kanalisera ut det här genom att skriva musik till min bror, säger Janne Schaffer i Sommar i P1 varpå han spelar sin låt ”Som ett nyfött barn” tillägnad sin bror.

Foto: TT

Annons