Isabella Löwengrip: "Vi insåg att det inte skulle funka"

Hon har Skandinaviens största blogg, bollar företag med högerhanden och gungar barn med den vänstra. Isabella Löwengrip är ett fenomen och för Hänts reporter Lotta Gray berättar hon exklusivt om äktenskapet och drivet.

Hon tackar ja till intervjun förvånansvärt snabbt. Eller, rättare sagt hennes allt i allo, Simon, som ändrar tiden några gånger med minuter. ”Vi är lite försenade i schemat här, kan ni komma 10:15”, skriver han. Jag har tillbringat halva natten med att plöja information om Isabella Löwengrip, 26. För denna superentreprenör har gjort massor under sin korta livstid.

Bilden av henne har varit endimensionell i många år men hon har lyckats med utmaningen att bygga ett imperium i sitt eget namn. I början av april ses vi på hennes kontor, det är inhyst i Sturegallerian, själva sinnebilden för konsumtion och flärd. Färska rosor i foajén, dämpad belysning, anställda överallt.

Queen I (Isabella) kommer i vit topp och aprikos byxor. På fötterna sitter ett par silverfärgade loafers från egna märket Flattered.

Isabella har nära till skratt men har det kämpigt just nu med stora förändringar i livet

Din uppväxt var tuff. Föräldrar som skilde sig och en pappa som ville väl, men det blev tokigt. Hur hanterade du det?

– Vi kunde äta mat under bordet, ha vattenkrig inne och ibland fanns inga lakan i sängen och jag fick måla i hela lägenheten i Djurgårdens färger. Hans dåliga samvete. Jag har alltid gått min egen väg, varit en outsider och haft skinn på näsan. Jag fick ta hand om mig själv tidigt.

Du flyttade hemifrån vid 14. Hur klarade du dig?

– Det var successivt, i början var det bara på helger men sedan hela veckorna och sen kom jag bara inte hem. För mig var det skönt. Det blev ett lugn i livet.

Hur fixade du att laga mat, tvätta och allt det där?

– Det är klart att jag gick hem och tog lite tvättmedel ibland för det var dyrt och sedan blev jag sambo som 16-åring och startade också mitt första bolag, började gymnasiet och startade ytterligare bolag och hade plötsligt tre anställda.

Du hoppade av gymnasiet. Varför?

– Tre bolag och ett antal anställda, jag fick inte ihop det med tiderna. Där och då var det ett tufft beslutet, besvikna föräldrar men skolan kan jag ta igen, bolagen rullar här och nu.

Det tar på krafterna att ständigt vara granskad i sömmnarna

Din pappa var jurist. Fick du hjälp i början?

– Absolut i början men så fort jag fyllde 18 tog jag över allting själv.

Du bröt kontakten med honom och ni hörs inte idag. Vad hände?

– Det var en tuff uppväxt med honom och som barn håller man sina föräldrar väldigt högt och skyddar dem mot allt men så kommer en gräns där man känner att man är vuxen och jag väljer mina relationer. Det är inte alltid de med blodsband som är bäst.

Finns det en sorg över att han inte träffar dina barn Sally och Gillis?

– Vi har inte hörts på flera år och såklart att det är tråkigt, men jag väljer omsorgsfullt vilka relationer de ska ha med folk.

Ska de få bestämma själva senare?

– Om de vill lära känna honom när de blir äldre är det upp till dem.

Isabella Löwengrips bolag går som tåget, men kräver extremt mycket fokus.

Försöker du överkompensera och skydda dem i och med din förlorade barndom?

– Jag ser inget värde i att de ska flytta hemifrån tidigt eller driva projekt utan vill låta dem vara barn länge. Det ska finnas en grundtrygghet, att hemma är borgen, att inte kunna bli utslängd. Absolut, jag har tänkt jättemycket på det.

Vill du ha fler barn?

– Inte nu, det är väl fördelen med att vara 26. Jag har väldigt högt uppsatta mål med alla bolag, vill jobba på några år, mycket jag ska lyckas med. Nästa gång vill jag kunna vara hemma ett år. Sist blev det tre månader. Gärna två barn till.

Vad skulle du rösta på idag?

– Centerpartiet och Annie Lööf, det är föräldraskapet och att man blivit äldre som ändrat mig. Just det här att jag inte ser världen lika svart/vit längre och att man inte utgår från sig själv i alla perspektiv. Jag är mer ödmjuk, alla har olika förutsättningar. Mamma har alltid röstat blått och pappa rött, det har fått mig politiskt intresserad.

För ett tag sedan började din man Odd jobba för dig, men han slutade hastigt. Vad hände egentligen?

– Just hela situationen att det är jag som har karriären i förhållandet, Odd har steppat in mer hemma, det upplägget är provocerande för många. Sedan insåg vi själva att det kommer inte funka, eller Odd insåg det. Det blev en stor utmaning för oss.

Jag har länge varit nyfiken på den här driftiga tjejen.

Du fattade inte hur han kände?

– Nej, jag har inte förstått hur han tänkte. Vi hade olika värderingar om hur man skulle driva ett bolag, man ser sin fru i en ny position och jag kan vara ganska hård och blev inte så charmig mot honom. Det blev konstigt för mig när han var mot mig som han är hemma och så har jag 20 kollegor som jag ska leda. Jag fick en chock den dagen han sa upp sig. Vi har haft det kämpigt ett tag efter det där.

Ditt liv är ju helt schemalagt, även partid. Berätta om tavlan.

– Odd var väldigt anti det i början, ”Gud, vi kan ju inte schemalägga det” men det är så vi får göra. Min assistent lägger in det på kvällen, alla är synkade när vi har partid hemma. Det är enda sättet. Jag maxar varenda vaken minut, det har alltid varit så.

Vi tassar ut. Queen I ska in i nästa möte.

Efter intervjun gjordes har Isabella och Odd tagit ett gemmensamt beslut att skiljas

LÄS OCKSÅ: Steffo Thörnquist: ”Läkarna upptäckte en tumör”

LÄS OCKSÅ: Blondinbella om tuffa tiden: ”Oerhört svårt att tackla”

Foto: Malin Bondeson