Isabella Lövin om mammans död: "Det var fruktansvärt"

Isabella Lövins mamma dog när hon bara var 14 år. Nu berättar hon om sorgen som drivit henne framåt.

Isabella Lövin, 53, är journalisten och författaren som gjort en blixtkarriär inom politiken. Om Isabella Lövins karriär tycks spikrak, så har privatlivet varit desto krokigare.

Isabella Lövin i politiken.

Isabella Lövin i politiken.

Miljöpartiets nya språkrör hade en idyllisk uppväxt med naturen i Dalarna, med en pappa som var konstnär och en mamma som var sjukgymnast. Men den mysiga tillvaron sprack när föräldrarna skiljde sig, och pappan flyttade till Stockholm. Mamman insjuknade strax därefter i cancer.

– Mamma dog när jag var fjorton. Vi flyttade till pappa då, och utan honom och hans nya fru tror jag inte att jag skulle ha klarat mig lika bra. Det var fruktansvärt, säger hon i Femina.

Sett i backspegeln tror hon också att mammans död även förde något gott med sig – modet att våga pröva sina vingar, att lämna journalistiken för toppolitiken.

– Ja, jag tror att det är en del av förklaringen till att jag kastade mig ut i ett annat liv efter 40-årsdagen. Mamma var så ung när hon dog, bara 41 år, och jag fick ju ändå leva vidare, säger hon i Svensk Damtidning.

Isabella Lövin med sin make Lasse Nilsson

Isabella Lövin med sin make Lasse Nilsson

Isabella som är gift med Lasse Nilsson,56, och har två vuxna barn, Ester, 28, och Gunnar, 25, blev tidigt medveten om livets förgänglighet.

– Det är nog det som drivit mig framåt hela livet. Jag har haft en slags gnagande känsla att jag borde göra något mer, något viktigt.

Foto: IBL, Stella

[Newsletter]

SENASTE NYTT!