LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ingmar Bergmans dotter Anna avslöjar allt: ”Pappa kallade oss djur”

20 maj, 2022 
Charles Thulin
Anna Bergman och Ingmar Bergman
Ingmar Bergmans dotter Anna är aktuell med en ny bok.
Nu talar hon ut om skandalerna, skilsmässorna – och den ansträngda relationen med sin far.
”När han kom in genom ytterdörren den sista dagen skrek han: ’Var är de jäkla djuren?’ Han menade oss!”, avslöjar Anna i sin nya bok.
Annons
10 kändisar som lämnat oss – så minns vi demBrand logo
10 kändisar som lämnat oss – så minns vi dem

Det är 15 år sedan Ingmar Bergman avled, 89 år gammal. Än idag förblir demonregissören ständigt aktuell, inte bara för sina filmer utan för sitt privatliv. Årligen tycks det komma mer eller mindre omsmickrande uppgifter om Bergmans persona inom den privata sfären.

Under sina fem äktenskap och relationen med Liv Ullman, 83, blev Bergman pappa till nio barn. Med andra frun regissören Ellen Strömholm fick han fyra av dem, Eva, Jan, skådespelaren Mats Bergman och Anna Bergman, 73. Hon har sedan ungdomen varit rotad och bosatt i England.

Anna är nu aktuell med boken Jag och min skugga (Ekerlids). Där beskrivs en dyster och dysfunktionell barndom och uppväxt med Sveriges mest kända filmskapare. Högljudda gräl mellan föräldrarna där Ingmar lät frun veta att han aldrig hade velat ha barn.

Annons

”När han kom in genom ytterdörren den sista dagen skrek han: ’Var är de jäkla djuren?’ Han menade oss!”, skriver Anna Bergman i sin nya biografi.

Anna hamnade på barnhem

Efter skilsmässan lämnade mamma Ellen in Anna Bergman på barnhem. men en kärleksfull mormor blev räddningen. Som tonåring åkte hon på språkresa till Torquay i England, där blev hon kär i Peter Brown. Efter att ha fått jobb som au pair i landet, som 17-åring var hon höggravid med deras kärleksbarn.

Det var då hon fick sitt första brev någonsin från frånvarande pappa Ingmar. Fyra sidor långt och fyllt med varningar för äktenskap. Anna uppger att mamma Ellen rasande rev sönder brevet i småbitar.

Anna Bergman tillsammans med sin pappa Ingmar Bergman. Bilden togs 1978 i samband med regissörens 60-årsdag.

I sin bok beskriver hon det kraschade äktenskapet mellan Bergman och mamma Ellen som ”en passionerad kärlekshistoria mellan två omogna vuxna människor, båda helt uppslukade av sig själva”. En tuff relation att födas in i.

Annons

– Det som driver mig är att jag alltid utmanar mig själv och min styrka är att jag är lojal och aldrig snackar skit om någon, säger Anna till Amelia.

Anna och engelsmannen Peter fick sonen Mikael Mats Bergman-Brown, hennes livs stolthet och glädje. Under de unga föräldrarnas tidiga äktenskapsår utbildade sig maken till polis, mestadels för att få en tjänstebostad.

Så småningom blev mamma Ellen en glad, lekfull och fin mormor. Slutligen kom även morfar Ingmar Bergman på besök till England. Det blev ett något bitterljuvt återseende.

– ”Kan du ta bort den där, så att jag kan sätta mig”, sade han och pekade på Mickey som lekte i soffan, uppger Anna i Amelia.

Sedan tog han med sig henne ut på promenad, pappa Ingmar ville anförtro sig åt henne om sin nya kvinna.

Ingrid von Rosen är den enda kvinnan jag någonsin har älskat på riktigt! Och det enda barnet jag någonsin velat ha är vårt kärleksbarn Maria”, sa Ingmar till Anna.

Annons

Ingmar Bergmans ord: ”Du ser prostituerad ut”

Det blev ännu ett svek. Några år senare träffade Anna sin pappa Ingmar på teater i London. Hon minns hur hans hälsningsreplik löd:

”Du ser för fan prostituerad ut, Anna! Men klänningen är fin.”

Även Annas egna äktenskap knakade, liksom hennes föräldrars, i fogarna. Hon hade bestämt sig för att aldrig tolerera lögn och svek. När maken Peter visade intresse för en annan kvinna gav Anna igen och var själv otrogen. När hon dammsög hittade hon en Playboytidning. Hon jämförde sig framför spegeln med kvinnan och bestämde sig för att genomföra plastikkirurgi och fick dessutom modellkontrakt.

– Jag var duktig som modell, säger Anna till Amelia.

Det gav skådespelarjobb, lättklädda sexkomedier. Det blev skandaler i tidningarna, inte minst om hennes natt med Björn Borg.

Annons

Efter alla år har Anna själv två skilsmässor bakom sig. En viss försoning med pappa Ingmar Bergman skedde. Till hans 60-årsdag på Fårö 1978 träffade hon alla sina syskon och fick ett privat samtal med Ingmar som undrade:

”’Känner du att jag är din pappa, Anna? Känner du att du har en pappa?’

”Jag tänkte på frågan och försökte komma på ett svar som inte skulle förstöra dagen. Men samtidigt hade mormor Inger lärt mig att det alltid var bäst att tala sanning.”

”Nej det gör jag inte.”

”Inte någonsin?” frågade Ingmar igen.

”Nej, men jag har alltid vetat att jag haft en pappa.”

Efter en kort tystnad sa Ingmar: ”Jag är inte den person jag var, Anna.”

Anna Bergman
Anna Bergman, dotter till ”demonregissören” avslöjar allt i sin nya bok ”Jag och min skugga”

Anna Bergman om sista tiden med sin pappa

I några år var relationen något sånär lagad mellan dottern och pappan. Men vid ett tillfälle skulle en åldrande Ingmar jaga Anna på Fårö viftande med sin käpp: ”Jag ska döda dig”.

Annons

Ett skäl bakom utfallet var att Anna i sin bok Inte pappas flicka citerat Ingmar när han berättat att Ingrid von Rosens dotter Maria var hans barn och att alla kände till det. Vilket de inte gjorde.

Det blev tio år av järnridå mellan far och dotter, igen.

Ingmar Bergman låg på sin dödsbädd när hans sista fru Ingrid von Rosen sa åt honom att kontakta Anna, vilket han gjorde.

”Det hade ju varit bra om du hade kommit på det själv”, replikerade Anna.

2007 tvingades hon ta adjö till båda sina föräldrar.

”Det kändes som om de två på något sätt tävlade om vem som kunde komma först till himlen.”

FOTO: TT

Annons