hänt möter

Inger Nilssons nya besked om hälsan – stoppas från operation

Inger Nilsson

Hänt möter Inger Nilsson – hon är Pippi Långstrump med hela svenska folket trots att det gått över 50 år sedan filmerna spelades in.
✔︎ Så ser hennes kärleksliv ut idag – nya beskedet
✔︎ Sanningen om hälsan – därför nekas hon operation
✔︎ Inger om att ständigt förknippas med Pippi Långstrump
✔︎ Vänskapen mellan Pippi, Tommy och Annika idag

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inger ”Pippi” Nilssons hälsning till Zlatan Ibrahimovic: ”Ring mig!”
0:24

Efter reklamen: Inger ”Pippi” Nilssons hälsning till Zlatan Ibrahimovic: ”Ring mig!”

(0:24)

Slå på ljud

Inger Nilsson har skådespelat i hela sitt liv. Karriären tog fart redan i tidig ålder då hon slog igenom som Pippi Långstrump som åtta-åring. Sedan dess har vi sett henne i alla möjliga uppsättningar och produktioner.

Under torsdagen fyller Inger 64 år, något som hon inte har planerat att fira speciellt stort.

– Nja, det är inte så märkvärdigt. Det är kul att fylla år för alternativet är inte så roligt, om man inte skulle få bli äldre, säger Inger.

Hur är det med dig? Är hälsan på topp?

– Det är bra med mig. Hälsan är bra, jag har en gammal korsbandsskada. Man ska inte dansa med 22-åringar när man inte är 22. Det är väl tre år sedan nu så det håller jag på att reparera mig ifrån. Det är egentligen bara att träna och bygga upp det här korsbandet för man opererar inte folk i min ålder. De opererar inte om man inte är 22 och fotbollsspelare som de sa till mig.

Varför dansade du med 22-åringar?

– Jag går på gym och dansar så jag snurrade men inte knät. Det gjorde så ont så jag höll på att dö. Sen vred jag till det igen men det är bara att kämpa på. Jag fick ha kryckor i början, det läker av sig själv men man måste träna och bygga upp muskler däromkring.

Även om Ingers knä än inte är helt återställt så försöker hon se positivt på livet.

– När man är i min ålder kommer det lite skador här och där, det får man räkna med. Jag har en kompis som sa att efter att du har fyllt 50 och vaknar upp och inte har ont på morgonen då är du död.

Inger Nilsson

Foto: TT

Det tycker Inger Nilsson om att förknippas med Pippi Långstrump: ”Får nästan stryk”

Rollen som Pippi Långstrump har följt Inger genom nästintill hela livet. Även om hon är stolt över hur viktiga filmerna blivit för många så kan det även vara påfrestande att vara så pass kopplad till en roll som hon är.

– Jag förstår att den här karaktären är så oerhört betydelsefull för alla människor. Man får nästan stryk om man säger att man inte vill vara Pippi länge, eller det har jag ju inte varit sedan jag var liten. Det är nästan mer än att bli känd för en roll, det går inte att greppa för karaktären har sådan oerhört stark relation till den karaktären. Det blir så att folk tycker att jag måste vara Pippi för dem. En hel del andra tycker ju att jag inte ska göra något annat för då försvinner Pippi. Så är det ju inte.

Har du någon kontakt med Per och Maria som spelade Tommy och Annika?

– Nu bor inte de i Sverige, båda bor i Spanien. Maria bor på Mallorca och Per bor i Alicante. Men nu kan man ju ha kontakt via sociala medier så vi pratar ibland och träffas med jämna mellanrum. Det är som att träffa gamla skolkamrater, säger Inger.

Pippi, Tommy och Annika

Skådespelarna bakom Pippi, Tommy och Annika är vänner än idag. Foto: TT

Maria Persson, 63, och Per Sundberg, 65, är inte de enda från casten som Inger fortsatt har kontakt med. Även Fredrik Ohlson, 91, som spelade Tommy och Annikas pappa är någon som Inger ibland stöter på. Fredrik är sedan 1971 tillsammans med artisten Siw Malmkvist, 86.

– Siw springer man på, hon är still going. Fredrik var nog på Dramaten för något år sedan men vi stöter på varandra. Det är kul med Fredrik för han är den sista vuxne skådespelaren som är i livet. Det är lite speciellt.

Genom sin medverkan i Pippi-filmerna har Inger än idag en relation till Astrid Lindgrens familj.

– Ja jag har kontakt med familjen, de driver ju företaget. Om det ska göras något med filmerna så kontaktar de mig.

Mest jobbmässigt eller kan ni ses på en middag?

– Nej, det har vi gjort men det är ett tag sedan.

Strax innan pandemin avslöjades det att en ny upplaga av Pippi ska göras, men projektet lades på is under corona-åren. Inger hoppas nu att filmen kommer att göras då hon tycker det vore skönt att någon ny kan förknippas med rollen.

– Först i början så tänkte jag va konstigt men samtidigt tycker jag det är bra för då kan folk förstå att det är bara en roll man har spelat. Den kanske borde kommit tidigt men ja alla Astrid Lindgrens filmer håller så länge. Man vill ju inte göra om dem. Men jag tycker det är bra och det ska bli urspännande att se.

Inger Nilsson om kärlekslivet – nya beskedet

Med kändisskapet har både för- och nackdelar kommit. Sedan flera år tillbaka lever Inger som singel.

– Det är väl som det är. Jag lever själv och så är det, sen får man väl se.

Dejtar du?

– Nej, det gör jag inte för tillfället, det hinner inte jag.

Kändisskapet har faktiskt kommit att sätta käppar i hjulet för Inger när det gäller just kärlekslivet.

– Om man är känd vilket jag har varit sedan jag var åtta-nio år så lär man sig att se vilka som är intresserade av kändisskapet och inte utav mig. Eller också vilka som tycker illa om kändisskapet och inte tycker om det. Det kan vara i alla sammanhang, inte bara inom kärlek. Det finns människor som säger "du är en sådan där kändis" säger de lite föraktfullt sådär.

– Jag är väldigt selektiv med vänner och så där. Jag märker direkt om någon bara är intresserad av att umgås med mig för att jag är kändis. Det har absolut med det att göra. Det kräver att någon ser mig, så är det ju i alla kärleksrelationer.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN