ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Ingemar Stenmark: ”Jag skulle inte vilja leva om mitt liv”

10 dec, 2022 
Maja Slobodnik
Ingemar Stenmark i TV4.
Ingemar Stenmark öppnar upp om sina sanna känslor om tiden på topp.
I TV4:s Nyhetsmorgon berättar han om den nervositet och press han fortfarande drömmer mardrömmar om.
– Jag ville inte tänka tillbaka på någonting i mitt liv, säger Ingemar Stenmark.
Annons
Skidåkning i Stockholms innerstadBrand logo
Skidåkning i Stockholms innerstad

Ingemar Stenmark, 66, är en av tidernas bästa skidåkare. Han tog rekord efter rekord, och trots att han har 86 världscupsegrar och två OS-guld i bagaget aktar han sig för att se tillbaka på karriären.

Den 15 december har dokumentärserien Sagan Stenmark premiär. Inför den besökte han TV:s Nyhetsmorgon för att prata om något han sällan gör – sig själv.

Programledaren Jenny Strömstedt frågar skidlegendaren hur det kommer sig att han drar sig för att prata om sina framgångar och får ett uppriktigt svar.

Annons

– Det är en passerad tid för mig. Det är inget jag tänker på. Vi pratar inte om det i familjen heller, säger Ingemar Stenmark.

Ingemar Stenmark: ”Positiv men samtidigt jobbig”

Ingemar Stenmark har inte längre någon koppling till skidåkningen och förklarar att det enda som fortfarande påminner honom om karriären är hans drömmar. Ofta är det obehagliga drömmar som han beskriver som mardrömmar.

Ingemar Stenmark, gammal bild, iklädd skidkläder.
Dokumentärserien Sagan Stenmark har premiär den 15 december på TV4.

I dokumentärserien berättar Stenmark att han ”inte skulle vilja leva om sitt liv” och Jenny Strömstedt frågar vad det beror på.

Annons

– Jag kan inte ta på något speciellt. Det känns bara som en period som var positiv men samtidigt jobbig, svarar Stenmark.

Han förklarar att de negativa känslorna han får när han tänker tillbaka handlar om nervositeten och den ständiga pressen.

– Man ville spy på starten varje gång. Det blev värre för varje år. I början var det inga större problem, säger han och fortsätter:

– Gör jag ett misstag så är jag borta.

Ingemar Stenmark med skidor på fjället.
Ingemar Stenmark beskriver nervositeten inför tävlingar som nästintill ohälsosam.

Det som fick honom att fortsätta med tävlandet var kicken han fick av nervositeten. Han berättar att så fort han passerat mållinjen kom lättnaden och ”en härlig känsla”.

Annons

Barnbarnen vet inte vem morfar Ingemar varit

Varför han ställer upp i dokumentären nu kan Stenmark inte riktigt svara på.

– Det undrar jag också. Jag har fått frågan ganska många gånger, förklarar skidåkaren.

Han berättar att det fanns en viss oro att dokumentären skulle göras oavsett om han medverkade eller inte. Därför ville han vara med för att kunna påverka utfallet.

– Det kan vara bra för barnbarnen, fortsätter han och berättar att de inte vet om att deras morfar varit en av de främsta skidåkarna i världen.

Ingemar Stenmark med frun Tarja på dottern Nathalies bröllop.
Ingemar Stenmark tillsammans med frun Tarja och deras dotter Iza, som är född 2007. Han har även dottern Nathalie, född 1984, från ett tidigare förhållande med Ann Ufhagen.

”Jag har varit egoistisk ibland”

Ingemar Stenmark är tydlig med att han sällan tänker tillbaka på sin karriär. Han förklarar att han gjort saker han ångrar.

– Jag har gjort saker jag ångrar idag. Det är inget roligt.

Annons

– Jag har varit egoistiskt ibland. Jag har lånat bilar och lämnat tillbaka dem fulla med hundhår, säger Stenmark med en seriös ton.

Jenny Strömstedt verkar inte imponerad av Stenmarks ”stora svek”. Men han förklarar att han gjort saker som känns ångestladdade när han tänker tillbaka på dem.

Ingeman Stenmark intervjuas.
Ingemar Stenmark gör sällan intervjuer och hoppas slippa göra fler efter dokumentären.

Att Ingemar Stenmark ställer upp i intervjuer är väldigt ovanligt och att han gör en hel dokumentärserie om sitt liv känns högst otippat.

– Ska du göra några fler intervjuer nu?, frågar Jenny Strömstedt.

Annons

– Jag hade hoppats att slippa, svarar Stenmark.

FOTO: TV4/Simon Sven/TT/Mikael Sjöberg/EXP/TT/Olle Sporrong/EXP/TT/Sven Lindwall/EXP/TT

Annons