Myka Stauffer ber om ursäkt – lämnade bort adoptivsonen Huxley

Myka Stauffer med adoptivsonen Huxley

Det har stormat upp kring paret Myka och James Stauffer.
Anledningen är att de lämnade bort sitt adoptivbarn Huxley efter att de inte kunde hantera hans autism.
”Först och främst vill jag be om ursäkt”, skriver nu fyrabarnsmamman på Instagram.

I slutet av maj lade det amerikanska Youtubeparet Myka och James Stauffer upp ett klipp i vilket de berättade att de lämnat bort sitt adoptivbarn Huxley till en annan familj. De hade då tagit hand om honom i över två år.

– När Huxley kom hem till oss hade han mycket mer specialbehov än vad vi visste om och som vi inte blev informerade om, säger James Stauffer (med 994 000 följare) i videon som sedan dess har tagits bort.

Specialbehoven handlar om pojkens autism och paret Stauffer kände att de inte kunde sköta det ansvaret. De tog hjälp från läkare och berättar att de gjort sitt bästa, men inte lyckats. Därför bestämde de sig för att lämna barnet Huxley till en familj som var bättre anpassade till det.

– Han trivs, han är lycklig, han mår väldigt bra och hans nya mamma har medicinsk yrkesutbildning, så det passar väldigt bra, säger Myka Stauffer som har 695 000 följare på Youtube.

Beskedet fick stor uppmärksamhet och paret möttes av rejäl kritik. Många frågade sig om föräldrar gjort kommit fram till samma beslut om det handlade om deras biologiska barn.

Myka och James Stauffer har sedan tidigare fyra egna biologiska barn, som de stolt visar upp.

Tar bladet från munnen

Efter en dryg månads tystnad tar Myka nu till orda och ber om ursäkt för beslutet.

”Först och främst vill jag be om ursäkt för all tumult som uppstått och jag tar fullt ansvar för all den smärta som jag orsakat. Det här beslutet har gjort många så ledsna och jag är så ledsen över att ha gjort så många kvinnor som såg upp till mig som mamma besvikna”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Huxley visades upp i flera videor på kanalen, och många har frågat sig om det är moraliskt rätt och riktigt att tjäna pengar på ett barn som sedan lämnats bort. Den kritiken svarar hon också på:

”Vi fick en mindre summa pengar för de videor när vi hade med Huxley och hans resa, varje öre och mycket mer gick till hans läkarbehandlingar”.

 

Hon skriver vidare att hon varit naiv när hon inledde processen att adoptera Huxley från Kina, vilket paret gjorde under hösten 2017.

”Jag var inte selektiv eller fullt utrustad eller förberedd”, skriver hon.

Den här gången är kommentarsfältet (som begränsats) snällare, och följarna som syns stöttar mamman.

”Du har fortfarande mitt stöd”, skriver en person.

”Från en annan adoptivmamma, jag skickar massor av kärlek och kramar”, skriver en annan.

Myka Stauffer skriver också att hon inte ångrar det som har hänt, eftersom att pojken nu är i USA och kan få hjälp för sin autism.

Bild: Youtube