Idol 2023 marknadsföring banner

Ilskan mot Malou von Sivers efter Nyhetsmorgon-intervjun

11 aug, 2020 
https://image.hant.se/byline-malin-ljung-115x150.jpg.jpg?imageId=4950803&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Malin Ljung
Siduri Poli och Malou von Sivers
Författaren Siduri Poli gästade Nyhetsmorgon för att prata om sin debutbok. Men istället för att prata om boken fick hon helt andra frågor av programledaren Malou von Sivers. Nu sluter tusentals upp bakom Siduri och menar att Malous agerande var oacceptabelt.
Annons
Därför stoppar TV4 Malou efter tio
Därför stoppar TV4 Malou efter tio

Sidur Poli gästade under söndagsmorgonen TV4:s direktsändning av Nyhetsmorgon. Anledningen var att hon skulle prata om sin debutbok Hur dy lyckas i en vit värld som i dagarna har släppts.

Men intervjun blev något helt annat och nu riktar Sidur Poli skarp kritik mot programledaren Malou von Sivers och hennes frågor.

”Malou von Sivers måste ändå få pris för årtiondets mest långsökta koppling. ”Du är från Botkyrka, så vad tycker du om skjutningarna?”, skriver författaren på sin Instagram efter att ha gästat TV4.

Redan före intervjun fattade Sidur Poli misstankar om var det hela var på väg – och hon beskriver i en intervju med Expressen att hon blev obekväm när hon såg hur det kom upp bilder med en polisbil med blåsjussirener. Samtidigt beskriver hon hela situationen som olustig, framför allt då just såna här händelser beskrivs i hennes bok.

Författarens ilska mot Malou von Sivers agerande

– Det är paradoxalt, för i min bok skriver jag att vi aldrig får representera oss själva, utan alltid stå till svars för rubriker som rör kroppar som våra och orter vi kommer ifrån. Medan jag ska prata om detta i livesänd tv blir jag utsatt för exakt det. Medan en etnisk svensk författare kan sitta i soffan och prata om vad sin bok handlar om.

Annons

Siduri har efter att hon publicerat sitt inlägg fått tusentals personer att backa henne och ge henne stöd. Men programledaren Malou von Sivers är själv överraskad över den plötsliga kritikstormen.

–  Jag blev mycket förvånad när jag läste Siduris inlägg. Vi talade med varandra efteråt och Siduri sa då att hon tyckte att intervjun blev väldigt bra. Jag tycker boken är viktig som visar på bra vägar och strategier för att ta sig fram i samhället. Jag sympatiserar med det hon skriver i boken, säger hon till Expressen.

Programledaren menar dessutom att frågorna hon ställde var befogade och att Siduri Poli före intervjun var informerad om frågornas art som skulle komma.

Malou von Sivers försvar av frågorna

– Det kändes självklart för mig som samhällsjournalist att ställa två inledande frågor om den tragiska händelsen när en 12- årig flicka sköts ihjäl i Botkyrka. Siduri har positiva erfarenheter från Botkyrka och boken är en kontrast och visar upp en annan bild, positiv och hoppfull. Det kändes bra att visa upp en nyanserad bild. Redaktionen hade även talat med henne om detta innan.

Annons

Sidur Poli är dock inte helt med på de noterna, hon menar istället på sin Instagram att det inte är brist på hopp för ungdomarna, istället är det bristen på inkluderingen i samhället och näringslivet som är problemet.

”En etnisk svensk författare kan chilla i soffan, prata om sin debutbok. Vad boken har betytt fär den, hur processen gått till. Men när vi ska prata om våra debutböcker får vi inte ens prata om det? Vi blir marginaliserade till ämnen som är dem enda vi ska förknippas med. Det fucking räcker”, avslutar hon sitt inlägg.

FOTO: TV4

Annons