TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Idol-Alice sökte efter sina rötter - fann sin enäggstvilling

17 nov, 2016 
AvMagdalena Divina Khodr
Så lika men ändå så olika. När Alice Svensson slog igenom i Idol 2008 visste hon inte att hon hade en enäggstvilling.
Annons

Likt Alice Svensson, 25, hade systern, elva månader gammal, adopterats bort av deras biologiska mamma. Dock kom systrarna att separeras från varandra och växa upp på två olika kontinenter – helt ovetandes om den andres existens. Alice hamnade hos familjen Svensson i Hedesunda, söder om Gävle, medan systern blev kvar i Vietnam.

– En journalist därborta hade lyckats gräva fram en identisk kopia av mig som visade sig vara min okända tvillingsyster, berättar Alice för Hänt.

Det skulle dock dröja närmare 8 år efter den chockerande nyheter innan systrarna skulle återförenas igen.

– Jag har haft en underbar och perfekt adoptivfamilj, vilken har format mig till att bli trygg i mig själv. Därför har intresset för att söka mina rötter aldrig lockat.

Kevin Borg och Alice Svensson Idol-finalen på Globen, 2008-12-12 (c) Karin Törnblom / IBL
Alice kom tvåa i Idol 2008 efter vinnaren Kevin Borg.

Efter att Alice tackat nej till åtskilliga produktionsbolag som velat göra en sak av systrarnas öde, blev återföreningen till slut av i April tidigare i år. Men den främsta orsaken till resan var dock inte att söka sina rötter. 

Annons

– Jag hade kunnat göra detta redan för åtta år redan. Det kanske låter konstigt men för mig var det inte en stor grej att få veta att jag har en tvillingsyster. Jag gjorde inte detta för min egen själv-uppfyllelse. Jag gjorde det först och främst Plan Sverige.

Välgörenhet har alltid legat Alice varmt om hjärtat och när hon blev ambassadör för den internationella barnrättsorganisation Plan Sverige tog hon tillfället i akt att besöka sina föräldraras hemland och där få se hjälparbetet på plats. Med på resan fanns produktionsbolaget bakom tv-programmet “Spårlöst”.

– Det är en märklig känsla att stå framför någon som är identisk med dig, säger Alice om återföreningen som visas i kanal Sju söndagen den 20 november. 

Redan vid första anblicken förstod Alice att systrarna inte fått samma chans i livet. Förutsättningarna var som dag och natt. Det var så lika, men samtidigt så olika. 

Annons

– Hon såg ut precis som mig fast 10 kilo lättare. Det är tydligt att vi vuxit upp i två skilda världar.

Systrarnas förutsättningar i livet har präglats av ekonomiska faktorer. 

– De fick mig att inse saker. Mina i-landsproblem har handlat om att köpa en nya tröja fastän jag redan har en garderob full med tröjor. Min syster har inte ens haft råd att gå i skolan. Vi har levt två helt skilda liv, 25 år på jorden.

STOCKHOLM, SWEDEN, 2012-03-10. Melodifestivalen 2012, finalen i Stockholm på Globen. Bilden: Alice Svensson. Foto: Eero Hannukainen, EEROBILD, IBL.
Alice hjärta har alltid slagit för välgörenhet.

Samtidigt som Alice kände en ledsamhet över sin systers öde kunde hon inte låta bli att känna en sådan enorm tacksamhet över sitt egen lott i livet. Även om återföreningen blev en känslofylld upplevelse var det inte mötet med systern som var den stora emotionella chocken. Att se Plans arbete och få möta alla dessa unga flickor ledde till ett eget intiativ från Alice sida. Viljan att bidra växte sig starkare.

– Jag kände att jag ville samla in pengar till det här projektet.

I förra veckan släpptes den specialskrivna singeln “Woman”. Inkomsterna från singeln går oavkortat till projektet i Vietnam.

– Den gick rakt in i hjärtat. Texten handlar om att hitta styrka i sig själv. Det är en låt som alla kan relatera till, helt oberoende av våra enskilda förutsättningar.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons