Husdrömmar 2020: Så gick det sen för deltagarna

Husdrömmar

Hur gick det för deltagarna i Husdrömmar? Här berättar de själva om livet efter SVT-programmet.
✔︎ Blev tagna på sängen av SVT:s vinkel: ”Den frågan såg vi inte komma”...
✔︎ Utsätts för stalkning : ”Tar kort rakt in när vi äter frukost”.
✔︎ Riskerade förhållandet för byggprojektet: ”Jag slukades av allt”.

Oro, press och relationer som utsätts för hårda prövningar. I den sjunde säsongen av SVT-succén Husdrömmar har tittarna fått följa nya husdrömmande familjer och deras projekt. Här berättar sex av paren vad som hänt efter att tv-kamerorna slocknade.

Anne Lundberg och Gert Wingårdh i SVT:s Husdrömmar.

Programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh i SVT:s Husdrömmar. Foto: SVT.

◼️ ◼️ ◼️

Linda och Morgan Gredåker med Gert Wingårdh i Husdrömmar 2020.

Linda och Morgan Gredåker med Gert Wingårdh. Foto: SVT.

✔︎ Linda och Morgan Gredåker drabbades av inbrott

(avsnitt 4)

Vännerna och de egna barnen tyckte att Linda, 43, och Morgan Gredåker, 44, var galna som ville sälja ett stort och vackert hus vid en sjö för att bygga ett Los Angeles-doftande hus med furufasad i skogen i Hällingsjö mellan Borås och Göteborg. Det 160 kvadratmeter stora huset är inspirerat av amerikanska så kallade Case study-villor som byggdes i USA efter andra världskriget.

Husbygget, där Linda och Morgan skulle göra stora delar själva, drog igång i december 2018 och familjen flyttade in i september 2019. En process som programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh fick följa.

Byggprocessen är händelserik. Under våren 2019 drabbas bygget av ett inbrottsförsök. Någon har försökt ta sig in utan att lyckas, vilket resulterar i skador på ett fönster och en dörr.

Linda och Morgan Gredakers hus i Husdrömmar 2020.

Linda och Morgan Gredåkers hus i Hällingsjö. Foto: SVT.

Linda Gredåker förklarar för Hänt att hon och Morgan älskar att ha stora projekt tillsammans.

– Hur kan man ens få en relation att fungera om man inte har roliga projekt ihop? Det är det som är grejen. Att man har gemensamma drömmar och mål utöver det vanliga familjelivet.

I programmet lyfter arkitekten Gert Wingårdh fram en rad argument för varför familjen Gredåkers husbygge inte har lyckats fånga en kalifornisk aura, även om han är förtjust i villan på många andra sätt.

Linda menar att tv-makarna fick tvinga fram en vinkel kring programmet eftersom saker och ting flöt på så bra i familjens projekt.

– När de märkte att vi skulle hålla tiden och budgeten så hittade de en vinkel. Deras fråga i programmet är ju om det här blir en Los Angeles-villa. Den frågan såg vi inte komma eftersom vi själva inte hade så jättemycket fokus på det eftersom det var en inspirationskälla, men kanske inte den främsta inspirationen, säger hon.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi är rastlösa av oss så jag skulle ljuga om jag skulle säga att vi bara ska rulla tummarna och njuta för det ligger inte för oss. Men exakt vad det blir vet vi inte. Men vi är öppna för nya projekt.

Kanske en till flytt?

– Man ska nog inte säga att detta med säkerhet är permanent, men vi har inga planer på att flytta.

Det hör till vanligheterna att en och annan tv-tittare söker upp objekten som synts i Husdrömmar. Så pass populärt är programmet. Detta har också hänt familjen Gredåker. Trots att deras hus ligger på en undanskymd plats.

– Med tanke på att vi antagligen inte hade haft några bilar körandes här i annat fall så har vi märkt att det har blivit en viss ökning efter programmet. Men det är inget som stör och många är bara nyfikna.

 

◼️ ◼️ ◼️

Frida och Jonas Nyquist tillsammans med Gert Wingårdh i Husdrömmar 2020.

Frida och Jonas Nyquist tillsammans med Gert Wingårdh. Foto: SVT.

✔︎ Jonas och Frida Nyquist: ”Man är i en pressad situation”

(avsnitt 5)

Paret Jonas, 38 och Frida, 36, befann sig i Thailand när de budade hem ett renoveringsobjekt i Enskede. Utan att ens ha sett det innan. Ett tilltag som programledaren Gert Wingårdh kallar för dumt.

Tittarna får följa en process där renoveringsobjektet hittar sin form och blir en stilfull villa där 1930-talsstilen är intakt.

Frida och Jonas förklarar för Hänt att de var osäkra under resans gång om det över huvud taget var rätt att medverka i Husdrömmar.

– Men i efterhand tycker vi absolut att det var rätt. Det är fantastiskt kul att ha fått arbetsprocessen dokumenterad och den extra press som fick oss att bli klara till sista inspelningen gav precis den lilla skjuts vi behövde, skriver paret i ett mejl.

Hur påverkades relationen av att medverka i tv och att ha ett husprojekt?

– På inspelningsdagarna så fick vi tid att reflektera ganska mycket. Vi kunde se saker från ett annat perspektiv på grund av frågorna som produktionen ställde. Vi kände oss på något sätt ursäktade från att behöva göra något med renoveringen under inspelningsdagarna och det skapade en skön stämning mellan oss. Vi har pratat om det så här efteråt och sagt att så som vi är i tv ska vi försöka vara mot varandra hela tiden. Det har gett oss flera insikter om hur vi kan stärka vår relation, skriver paret.

Frida och Jonas Nyquists hus i Husdrömmar 2020.

Frida och Jonas Nyquists hus i Enskede. Foto: SVT.

Hur gör man för att få relationen att hålla under ett husprojekt?

– Först och främst måste man inse att man är i en pressad situation. Man måste ta ett steg tillbaka om känslorna svallar över. Det är så många faktorer som påverkar ens humör så det kan vara bra att ta en paus innan man bestämmer sig för att ta fajten eller inte. Sedan måste man komma bort från renoveringen emellanåt och göra något kul tillsammans, skriver de.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Nu är det vår trädgård och altan som är i fokus. Detta ska ju vara vårt hem en lång tid framöver så nu vill vi lära känna området bättre, och alla människor som bor här.

Vad har ni fått för reaktioner på er medverkan i tv?

– Det har nästan uteslutande varit positiva reaktioner och vi blev alldeles överväldigade av alla fina kommentarer vi fick kort efter programmet.

Paret berättar att det är vanligt att personer som har sett programmet bestämmer sig för att leta upp deras hus.

– Vi tycker nog det är en ökad ström av folk som går och kör förbi huset. Vi tycker det är jättekul, skriver de.

Något särskilt som har hänt i livet efter inspelningen?

– Det är ju bara ett par månader sedan sista inspelningen gjordes så vi har mest pustat ut. Men nu börjar energin komma tillbaka så nu har vi satt igång igen. Först ut är källaren där vi håller på att slutföra en liten lägenhet. Sedan har vi påbörjat Fridas drejstudio som hon har drömt om så länge.

 

◼️ ◼️ ◼️

Amber och Ulf Grimfalk i Husdrömmar 2020.

Amber och Ulf Grimfalk. Foto: SVT.

✔︎ Amber och Ulf Grimfalk: “Folk kan ställa sig och ta kort rakt in när vi äter frukost”

(avsnitt 7)

Amber, 52, och Ulf, 64, har köpt en gammal samlingslokal med eternitfasad i Västra Klappe i Skåne som de förvandlat till ett trevligt hus. Och detta genom att investera relativt lite pengar. Huset köpte de för en miljon och budgeten för renoveringen låg på 500 000 kronor.

– Vi kände oss tveksamma till att vara med i Husdrömmar när vi fick frågan. Vad som talade för att medverka var att programmet går i public service. En kanal med sponsorer som styr och ställer hade inte varit intressant för oss, säger hon till Hänt.

Paret har blivit något slags “proffsrenoverare” och har flyttat ett flertal gånger för att ta sig an nya projekt.

Amber konstaterar att produktionen blev intresserad av deras husprojekt eftersom det är präglat av teman som återbruk och hållbarhet.

– Det här kunde uppenbarligen inspirera människor. Så det kändes värt att ha SVT hängandes över axeln i ett år, säger hon.

Ulf och Amber Grimfalks hus i Husdrömmar 2020.

Ulf och Amber Grimfalks hus. Foto: SVT.

Hur påverkas en relation av ett sådant här projekt?

– Jag tror att de flestas relationer påverkas mycket när man gör husresor. För Uffe och mig är det inte lika ansträngande eftersom det här är vår livsstil. Det är bara roligt att få visa att man kan göra en knasig renovering och bo i skiten. Man kan få det att funka. Vi är dessutom frilans båda två. Så det hjälper ju till.

Hon förklarar att det var turbulenta veckor mot slutet av Husdrömmar-inspelningen eftersom allt skulle hinna bli färdigt i tid.

– Jag förstår nu att det är ett stort program. Det åker folk förbi vårt hus hela tiden. De knackar på. Folk vill köpa saker och frågar om min duva, som syntes i tv, är till salu, säger hon.

Hon konstaterar att många har en relation till huset eftersom det tidigare har varit en samlingslokal. Efter Husdrömmar har platsen blivit ännu mer populär.

– Folk kan ställa sig och ta kort rakt in när vi äter frukost. Det är jäkligt intressant. Vi är enkelt villebråd. Jag har dock inga problem med det här. Normala människor skulle tycka det är småjobbigt. Man ska vara glad att de är nyfikna på ett bra sätt, säger hon.

 

◼️ ◼️ ◼️

Pippi och Göran Skarby i Husdrömmar 2020.

Pippi och Göran Skarby. Foto: SVT.

Göran och Pippi Skarby: Anhörig drabbad av stroke: “Krävande”

(avsnitt 8)

Programledarna Gert Wingårdh och Anne Lundberg knackar på hos Göran, 68, och Pippi Skarby, 67, som också har en husdröm. De vill göra en rejäl tillbyggnad (300 kvadratmeter) på fritidshuset i Abbekås. De tänker även flytta dit permanent och behöver ordentligt med plats för att kunna husera familj och vänner som kommer på långbesök.

Några speciella egenskaper med huset är att det har en vindsnurra, solpaneler och själva utbyggnaden är betydligt större än det ursprungliga huset. Med panelerna och vindsnurran har de byggt bort elräkningarna.

Paret klarar dock inte sin deadline (som är satt till sista träffen med programledarna) eftersom de får ett fuktproblem. De är i skrivande stund inte helt färdiga.

– Huvudmålet nu är att bli färdiga. Varje dag sedan sista filmningen sker utveckling framåt mot målet, skriver Göran Skarby i ett mejl till Hänt.

Pippi och Göran Skarbys hus i Husdrömmar 2020.

Pippi och Göran Skarbys hus. Foto: SVT.

Efter att programmet har synts i SVT så har paret fått ta emot väldigt många samtal, mejl och sms från människor som har frågor om deras projekt.

– Några besökare har bokstavligen bara dykt upp och knackat på, säger han.

Ni hann inte bli klara lagom till deadline. Vad betydde det för er?

– Målet var att bli klara men på grund av byggfukt och yttre väderförhållanden så blev det naturligt att släppa målet och värna om att allt material i huset inte skulle ta skada. Vi har aldrig känt en press, säger han.

Men han konstaterar att det har varit stressigt med många byggare som hela tiden haft frågor. Och dåligt väder som satte stopp för planerna.

Men det som har påverkat honom mer än något av det andra är att under byggprocessen drabbades en person i hans närmaste krets av en stroke. Det fanns också en del praktiska saker att lösa gällande hans 100-åriga mamma.

– Att mitt i bygget ta hand om detta blev och är fortfarande krävande, säger han.

 

◼️ ◼️ ◼️

Karolina Ekberg och Robin Gunnarsson i Husdrlömmar 2020.

Karolina Ekberg och Robin Gunnarsson. Foto: SVT.

✔︎ Karolina Ekberg och Robin Gunnarsson efter barnafödsel: “Ska varva ner”

(avsnitt 9)

Karolina, 34, och Robin, 30, har köpt en 1800-talsgård som på senare tid har sönderrenoverats och förvanskats.

Karolinas och Robins husdröm var att återskapa gårdskänslan i skånska Kiaby, vilket de lyckades med. Men det krävdes att de jobbade stenhårt. Det är mycket som har fått rivas ut och göras om. Robins kunskaper inom rörmokeri kom väl till pass.

Mitt under renoveringen fick paret dessutom barn. Lilla Astrid var några månader gammal när programmet sändes i SVT.

– Vi har under våra 4,5 år tillsammans hunnit renovera tre hus och fått två barn. Så nu ska vi varva ner ett tag, njuta och ta det lugnt. Försöka i alla fall, skriver Karolina Ekberg i ett mejl till Hänt och fortsätter:

– Vår relation har bara stärkts av vår husrenovering. Ett äventyr och en resa som man tillsammans måste gå in i med ödmjukhet.

Karolina Ekberg och Robin Gunnarssons hus i Husdrömmar 2020.

Karolina Ekberg och Robin Gunnarssons hus. Foto: SVT.

I Kristianstadbladet berättar Ekberg att det är en extra motivation att medverka i Husdrömmar.

– Om vi inte blir färdiga kommer 1,5 miljoner tittare se det, det har varit sporrande. För det är ju intensivt och tufft, vi har kämpat, säger hon.

För Hänt berättar hon vidare om hur renoveringen påverkat relationen:

– Det är viktigt att gå in i ett sånt här projekt med samma förväntningar. Och på varandra. Det gäller att vara ödmjuka. Bromsa den andre när den stressar iväg. Vara ett team och varandras hejarklack. Renovering ska ju vara kul, skriver hon.

 

◼️ ◼️ ◼️

Sten Wadman i Husdrömmar 2020.

Sten Wadman. Foto: SVT.

✔︎ Sven Wadmans rädsla att relationen skulle krossas: “Påfrestande”

(avsnitt 10)

Innovationsrådgivaren Sven Wadman, 61, i Östersund ska bygga sitt livsverk. Ett åttkantigt hus i naturnära miljö inspirerat av husbyggen i Mongoliet och dessutom med utsikt åt Storsjön.

Halva sitt liv har Wadman jobbat med innovation och produktutveckling där ett av målen har varit låg miljöpåverkan. Nu använder han sina kunskaper för att skapa drömbygget som är präglat av enerigeffektiviserande finesser.

Allt går dock inte som han har tänkt sig. Sven får slut på både pengar och ork. Men när Gert Wingårdh och Anne Lundberg besöker honom för sista gången så är han trots allt klar med det väsentliga och kan inom kort flytta in. Det är ännu oklart om hans särbo, som också medverkar i programmet, kommer att flytta in. Eller om hon fortsätter att bo i en lägenhet i stan.

Sten Wadmans hus i Husdrömmar 2020.

Sten Wadmans hus. Foto: SVT.

Han berättar om sin oro. Att relationen till hans särbo inte skulle hålla under byggprocessen.

– Jag var rädd att min då nyvunna kärlek skulle tycka att det var påfrestande att jag inte var så tillgänglig medan jag byggde. Men hon visste att detta skulle ta mycket tid. Det syntes i programmet att det kanske inte var så farligt. Vi har varit tillsammans i över två år. Det har inte varit någon fnurra på tråden, säger han till Hänt.

Men en viss oro från ditt håll?

– Ja, jag kände att jag slukades av allt som skulle göras. Det var ett väldigt stort projekt. Jag ritade det själv och hade mina hållbarhetsprinciper som skulle följas. Jag såg huset framför mig som en vision.

 

Foto: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN