Hovets besked om Silvia – efter långa frånvaron

Silvia, Sofia och Victoria

I och med pandemin har våren varit väldigt annorlunda för kungaparet.
Nu kommer hovet med nya besked inför hösten.

Allt om drottning Silvia
Slå på ljud

I flera månader har kungaparet suttit isolerade. Men snart är sommaren slut och så även semestern. Samtidigt har frågorna kring hur kungen och drottningens schema för hösten kommer att se ut duggat tätt.

Sedan pandemins utbrott har kungaparet först suttit isolerade på slottet Stenhamra och sedan spenderat sommaren på Solliden. Förutom besöken av kronprinsessan Victorias och Carl Philips familj var det länge sedan någon såg av kungaparet.

Och till hösten finns det inte mycket i Folkhälsomyndighetens rekommendationer som förändrats. Därför är det ännu inte känt hur exakt kungaparets schema kommer att se ut då både kungen och drottningen befinner sig i riskgruppen i och med sin ålder. Trots det berättar hovets informationschef , Margareta Thorgren för Svensk Dam att de har en plan.

– Det finns självklart en planering, men sedan finns det lite olika planeringar beroende på just rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och övriga världen, hur man reagerar, säger hon till tidningen.

Förändrade planerna

Med mamma och pappa skyddade från pandemin har det varit kronprinsessan Victoria som till största del fått sköta kungahusets uppdrag. Men hur det kommer att se ut efter sommaren är ännu inte säkert.

– Om vi haft en planering under våren så kommer vi kanske planera något annorlunda för nu är det ju mer ett faktum att corona med restriktioner kommer vara mer långvarigt än vad man kanske trodde under våren. Utifrån det så får kan ju vi göra en mer långsiktig planering. Vi utgår alltid från statschefen, och utifrån det så planerar vi. I och med restriktioner kommer det ju vara olika planering beroende på situationen, säger Margareta Thorgren.

Hovets nya besked

Något som är säkert är dock att både kungen och drottningen under hösten kommer att vara mer aktiva i sina uppdrag. Detta då hovet återigen öppnar upp för fysiska möten – medan de flesta mötena under våren har skett via videolänk.

– Det viktigaste för oss är att förhålla oss till restriktionerna, men utifrån det så kan man ju ändå agera på olika sätt. Naturligtvis så är det fortsatt digitalt när det är görligt, men det finns ju möjlighet till fysiska möten också. Men återigen så att man följer restriktionerna, säger Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Bild: TT

SENASTE NYTT!