Hovet avslöjar - därför får inte Chris O'Neill synas i SVT

Hovet avslöjar - därför får inte Chris O'Neill synas i SVT

Många svenskar bänkade sig framför TV:n för att få se kungligheterna i "Året med kungafamiljen". Men det var några aktörer som inte syntes i rutan i år.

Under uppskattade och traditionsenliga “Året med kungafamiljen” i SVT får tittarna se vad våra svenska kungligheter haft för sig under året som gått. Trots mängder av filmer, bilder och intervjuer är det några som lyser med sin frånvaro i 2017 års program.

Prinsessan Madeleines make Chris O´Neill och barnen Leonore och Nicolas syntes knappt till under den kungliga timmen. Att det har blivit så är dock enbart en slump, menar hovet.

– Chris figurerar inte alltid i de officiella sammanhangen så det är ingen annan förklaring än att i år blev det lite mindre fokus på honom, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Sara Bull, producent på SVT säger att man lagt fokus på kronprinsessan Victorias 40-årsfirande. Bland annat sände SVT från hennes födelsedag där Chris O´Neill skymtade förbi.

– Vi gjorde en intervju med prinsessan Madeleine i London, men då var fokus på henne och av naturliga skäl var barnen inte med. På officiella uppdrag är barnen sällan med, säger Sara Bull.

Detta är hovet nöjda med då de vill fokusera uppmärksamheten på kungafamiljens arbete istället för det privata.

– Vi tycker det är bra att de har koncentrerat sig på det officiella arbetet som kungafamiljen har och det ska inte vara ett stort fokus på småbarn även om många kan tycka det är kul att se dem, säger Margareta Thorgren.

Hon säger också att en av anledningarna till att prinsessan Madeleines man inte är med mer i programmet är att han inte har någon prinstitel eller officiellt uppdrag. Efter hans giftermål med Madeleine har han valt att fortsätta vara amerikansk medborgare och fortsätta med sitt arbete. Han är heller inte förtjust i uppmärksamheten som följer med sin berömda hustru. Men att det inte blev någon intervju med Chris O´Neill beror på att SVT inte frågat.

– I ärlighetens namn la vi inte in en intervjuförfrågan till hovet angående Chris O’Neill i år, säger Sara Bull.

SE OCKSÅ: Här är hela Prins Daniels känslosamma bröllopstal till Victoria

Det blir en höst utan statsbesök utomlands för den svenska kungafamiljen.  

I oktober skulle kungen och Silvia tagit emot Kazakstans president, men besöket har skjutits upp. 

Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill är tillbaka i London. 

Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip vid Riksdagens öppningsmöte tidigare i höstas. 

Kronprinsessan Victoria vid en middag på Stockholms slott den 22 september.

Victoria och Daniel kommer fortsätta sin vandring i Sverige under hösten. Här är de i Västergötland. 

FOTO: IBL, Hovet

FRÅN FÖRSTASIDAN