Hos Tobias Wallin och Helena Fransson är hemmet nästan perfekt: "Bara kaminen som saknas"

I år firar Tobias Wallin och Helena Fransson julen hemma i Stockholm i väntan på dottern Noomis, 2, lillebror.

Iförd en prickig Lilleskuttklänning springer Noomi, 2, glatt emot Hänts utsända med två gula kaffekoppar i plast när vi kliver in i Huddingevillan, strax söder om Stockholm. Här bor hon med föräldrarna Tobias Wallin, 36, och Helena Fransson, 39, samt en lillebror inom kort. Pojken är beräknad till den sjätte januari.

– Vi hoppas att han inte ska titta ut tidigare men det är därför vi inte åker bort över jul i år, berättar Helena, vars föräldrar kommer från Småland för att fira med dem, samt hennes syster med familj som också bor i Stockholmsområdet.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Helena Fransson, Tobias Wallin och Noomi väntar spänt på lillebror som är beräknad till i början av januari.

Dansarna som blev tillsammans under första säsongen av Let’s dance för cirka tio år sedan brukar fira vartannat år hos respektive familj och har upptäckt både likheter och olikheter när det gäller traditioner. Förutom att Helena måste ha brunkål på julbordet och Tobias äppelmos skiljer de sig bland annat åt på julklappsfronten.

– Min familj är helt galen, vi köper dyra och många klappar, säger Tobias.

– Ja din familj går bananas, kontrar Helena.

LÄS MER: Det nya köket är hemmets hjärta hos kändiskocken Alexandra Zazzi

När det kommer till julpynt går de båda åt det mer sparsmakade hållet. Paret tillhör inte kategorin firare som strösslar med glitter, däremot går det att hitta både stjärnor och amaryllisar samt en massa tomtar i olika storlekar här och där.

– De är Helenas fetisch, hon köper en ny tomte varje år, berättar Tobias leende.

– Det konstiga är att jag inte gillar jul, men sedan Noomi kom så är det roligt. Tyckte det var mest stress över julen innan dess. Därför har vi inte haft så mycket pynt, men just tomtar gillar jag, köper dem mitt i sommaren, säger hon med ett skratt.

Noomi som nu har övergått till att showa framför fotografens kamera är huvudanledningen till att de bestämde sig för att lämna sin takvåning på 70 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm. De flyttade in på de 120 kvadratmetrarna för lite drygt ett år sedan och även om de ibland kan sakna närheten till centrum skulle de aldrig byta bort huset med sin omgivande altan med spapool och gäststuga.

– Det är bara kaminen som saknas, när vi fått den är det här huset fulländat, säger Tobias drömmande.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Trävillan byggdes 2005 och har en altan på 140 kvadratmeter.

Han ska bara övertala Helena först. I övrigt verkar de dock väldigt överens när det gäller inredningen. De lät måla om alla rum innan de flyttade in och gjorde sedan om köket som tidigare var “murrigt” och mörkt inrett. Det blev klart för bara några veckor sedan och har fått enhetliga luckor och arbetsbänk av svart granit.

Det anslutande vardagsrummet utmärks av en stor soffa som de köpte i samband med flytten. Ovanför har de gett klassiska sockerlådor nytt liv som hyllor.

– De tidigare ägarna hade en stor bokhylla på väggen men vi ville ha något luftigare. Vi tyckte det här var ett roligt sätta att använda gamla sockerlådor på. Och den här rackaren från 70-talet har hängt hemma hos mamma och pappa i deras sommarstuga, säger Tobias och syftar på den tunga taklampan i glas och mässing.

Parets sovrum ligger en halvtrappa upp och är inrett med mestadels arvegods. Däribland ett klädskåp som funnits i Helenas familj i över hundra år, en stol från hennes mormor samt en kista och en bambustege tillverkad av Tobias morfar.

LÄS MER: Hemma hos Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal: ”Vårt hem är helt anpassat efter barnen”

– Vi gillar gamla saker och har mycket grejer från farmor och farfar samt mormor och morfar. Vi älskar att gå på loppis. Nere i Småland där jag kommer ifrån finns det jättemånga stora och underbara loppisar. Det är jättekul, säger Helena.

Noomi vill hemskt gärna visa sitt krypin själv.

– Kom, mitt rum, säger hon och visar in oss i sitt ljust inredda rum med färgglada klistermärken på väggarna med djur och träd som lätt går att ta bort den dag hon ledsnar på dem. Än så länge är inte så fallet och hon visar stolt upp vad hon en fick i dagens paket i adventskalendern.

– En husgård, säger hon nöjt och pekar på en ihopvikbar bondgård.

Hon visar oss vidare till “mammas rum”.

– Det här kommer att bli lillebrors rum framöver. Helenas kontor ska flyttas ut till gäststugan som vi ska bygga ut, berättar Tobias.

När det blir dags för familjebilder ställer Noomie gärna upp framför kameran igen. Det är inte svårt att räkna ut var hon har fått poserandet ifrån.

– Hon är van vid att vara med mycket och gillar när det är mycket folk. När jag var kostymör i Let’s dance var hon med och kröp där och hon har varit med och undervisat i bärsele sedan hon var tre månader. Även hemma är hon med, bakar och lagar mat. Sedan är det ju vissa dagar som det inte är så kul när hon häller ut det du just hällt i bunken eller sprayar ner hela badrummet med duschen, men hellre det än att hon inte är med, säger Helena.

Noomis visar stolt upp sitt rum.

Förutom att de ska bli tvåbarnsföräldrar väntar flera spännande projekt för paret efter nyår. Utöver sina kurser på Kulturama har Tobias bland annat ett tv-projekt på gång samtidigt som han är en av människorna bakom skolprojektet Dance through school.

Helena börjar på nytt jobb, en mer administrativ tjänst inom Kulturama redan i april och räknar med att även kunna börja undervisa igen i mars. Precis som med Noomi tänker de dela på föräldraledigheten redan från start.

– Vi tycker det är bästa lösningen så att båda får en bra relation med honom på en gång, säger Helena.

När de fick Noomi var det många olyckskorpar som varnade dem för att de inte skulle kunna fortsätta jobba med dansen. Paret har dock aldrig märkt att just deras arbete skulle vara värre än någon annans.

– Det är väldigt många skräckhistorier när man ska få barn och det skrämmer folk. Egentligen är det hur soft som helst. Ibland blir det jobbigt men den positiva delen tar över fem gånger om, säger Tobias.

– Sedan har vi många kompisar som håller på med samma saker som vi så vi visste ju att det funkade. Noomi kom in i vårt liv och det har uppenbarligen inte lett till någon skada för dig, Noomi, säger hon och tittar på dottern som har börjat varva ner och snart kommer att behöva en liten tupplur.

Det en gång murriga köket är i dag precis som paret vill ha det.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Det är öppen planlösning från kök till vardagsrum.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Noomi bjuder upp till dans på vardagsrummets parkett.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Amaryllisar, ljus och stjärnor pryder hemmet just nu.

Noomi tar en liten spelpaus tillsammans med pappa Tobias Wallin.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Sovrummet innehåller såväl arvegods som bambustegen, som Tobias morfar tillverkat till dem.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Noomis rum är dekorerat med klisterdekaler som går lätt att ta bort dagen då hon ledsnar på dem.

Tobias Wallin och Helena Fransson

En paketkalender gör det extra kul att räkna ner till jul.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Helena Fransson jobbar ofta hemifrån, men snart flyttar kontoret ut i gäststugan.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Hänts reporter överraskades med en kram.

Tobias Wallin och Helena Fransson

Foto: Malin Bondeson

SENASTE NYTT!