Artikeln innehåller reklamlänkar

Åsa Vesterlunds uppmaning – efter tuffa sjukdomsbeskedet

Åsa Vesterlunds vädjan efter tuffa sjukdomen

Det är mycket lyx och glamour i Åsa Vesterlunds liv. Men 2010 fick hon beskedet som fick hennes värld att rasa samman: hon hade fått cancer. ”Folk går på mammografi men kollar inte sina prickar”, säger hon till Hänt.
Slå på ljud

Fotomodellen Åsa Vesterlund, 44, har medverkat i både Svenska Hollywoodfruar och Svenska New York fruar. I Svenska Hollywoodfruar är hon en riktig veteran efter att ha varit med från sjätte till tionde säsongen – och hon kommer återigen att synas i tv-rutan i höst då programmet sänds igen. Senast sågs hon under den stora återträffen på TV3 med Gunilla Persson, 59, Maria Montazami, 52, Isabel Adrian, 41, Siv Cotton, 46, och Margareta Svensson, 49.

ANNONS: Redo för sol, bad och picknick? Fynda sommarens bästa picknickfilt här! (länk till Aller media shop)

Men allting har inte bara varit glamour och lyx i tv-profilens liv. På sin Instagram lägger hon nu ut en bild med uppmaningen att man bör gå och kolla sig för hudcancer – då hon själv drabbats. För Hänt berättar hon mer om sin kamp mot sjukdomen.

– Jag har drabbats av malignt melanom två gånger. Den ena gången fick jag ta 27 stygn på rumpan och den andra runt 20 stygn på magen. Sen har jag haft det på flera andra ställen men de har inte behövts opereras bort utan de har kunnat frysas bort eller så kan man använda starka krämer, säger Åsa Vesterlund.

Tv-profilen berättar att hennes läkare fotade hennes kropp från topp till tå för att hålla koll på hennes nya hudförändringar.

– För de poppade ut i extremfart. Den där sjukdomen är vidrig.

Åsa Vesterlund uppmanar sina följare på Instagram att kolla sina hudförändringar.

Vill uppmana andra att bli mer uppmärksamma

Åsa Vesterlund tycker att hudcancer är viktigt att prata om, då hon känner att sjukdomen är förminskad och nästan bortglömd.

– Folk verkar rädda för att kolla sina prickar, det är konstigt för det är när du inte gör en kontroll som du ska vara rädd. Det känns som att folk tänker att hudcancer är mindre farligt än de andra cancersjukdomarna. Men sanningen är att den är exakt lika farlig som en cancerknöl i bröstet. Folk går på mammografi men de kollar inte sina prickar, säger hon.

Tv-profilen berättar att hon tror att hennes tidigare extrema solande ligger till grund till att hon drabbades av sjukdomen.

– Jag var flygvärdinna när jag var ung, och då låg jag och stekte hela tiden. Jag var ung och dum.

Har du slutat sola nu?

– Ja helt. Det är verkligen ett stort nej för mig. Ska jag vara ärlig tycker jag inte heller att det är särskilt snyggt, man blir torr och det ser ut som man har hud som en ödla. Men lite färg kan vara trevligt, man ska använda sunt förnuft när man solar och solskyddsfaktor, säger Åsa Vesterlund.

FOTO: TT, Instagram

SENASTE NYTT!