Hollywood-kvinnornas protest – därför klär de sig i svart på Golden Globe

Hollywood-kvinnornas protest – därför klär de sig i svart på Golden Globe

I januari går Golden Globe av stapeln. Och höstens extremt uppmärksammande #MeToo-kampanj verkar lämna sina spår även där. Nu planerar några av Hollywoods kvinnliga skådespelare att bära svart – som en tyst protest.

Under höstens viktigaste hashtag, #MeToo, har Hollywoods kvinnor berättat om otaliga sexuella trakasserier och övergrepp som de har fått utstå i sitt arbete. Det började med anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein, för att sedan sprida sig vidare till Louis C.K., Kevin Spacey och många, många fler.

Hashtagen har levt sedan i oktober och än är den inte död. Enligt US Weekly kommer kvinnliga skådespelare nu att göra en gemensam manifestation genom att bära svarta kläder på Golden Globe 2018, i solidaritet med sina utsatta kollegor och medsystrar.

LÄS OCKSÅ: Kissies känslosamma video om övergreppet: ”Vill spy när jag tänker på det”

Det hela började med en liten grupp kvinnliga skådespelare som ville göra något för att uppmärksamma #MeToo under filmgalan, men har nu vuxit till en allt större manifestation.

“Den här rörelsen sprids fort och i stort sett alla nominerade och övriga inbjudna kvinnor deltar. Alla stylister som redan har haft klädprovningar håller nu på att byta ut kläderna till sina klienter”, säger en källa till US Weekly.

Det är ännu inte känt vilka som står bakom den tysta protesten, men bland de nominerade i Golden Globe finns bland annat Meryl Streep, Jessica Chastain, Helen Mirren, Emma Stone, Nicole Kidman och Reese Witherspoon.

Golden Globe Awards 2018 kommer att äga rum den 7 januari och programleds av Seth Meyers.

LÄS OCKSÅ: Bakgrunden till #MeToo – därför berättar svenska kvinnor om sexövergrepp

Artikeln publicerades först på ELLE.

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN