LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Herman Lindqvists exfru om oväntade skilsmässan

04 apr, 2020 
AvEmelie Tholin
Birgitta Lindqvist om skilsmässan från Herman
Hon blev lämnad av maken Herman Lindqvist efter 35 års äktenskap.Nu har Birgitta Lindqvist skrivit skilsmässoboken ”Resa över avgrunden” i vilken hon beskriver skammen och känslorna.
Annons

Skilsmässan slog ner som en bomb mellan historikern Herman Lindqvist, 76, och hans fru Birgitta, 75, 2014. Det uppdagades snart att Herman fallit pladask för en polsk kvinna, Liliana Komorowska Ahmed, 60, och förlovat sig.

Nu berättar Birgitta för första gången om separationen i ”Malou efter tio” där hon pratar om sin mycket välskrivna bok ”Resa över avgrunden”.

Birgitta trodde att hon skulle leva med Herman hela livet.

– Ja, absolut. Det var det vi sa till varandra att vi ville – och att vi ville dö tillsammans, säger hon i tv-intervjun.

Boken skildrar Sofia, vars man träffar en annan.

Utdrag ur boken:

”Det var en gång en kvinna, som satt vid kanten av ett stup med sin bästa väninna, solen sken och deras ben dinglade över kanten. Plötsligt ställde väninnan en fråga: ”Om du måste kasta ner antingen din man eller dina barn i avgrunden, vad skulle du välja då?”

”Jag skulle kasta ner barnen”, svarade kvinnan. Så stark var hennes kärlek till mannen vid hennes sida, att hon var beredd att offra sina barn för hans skull. Så mycket större upplevde hon därför hans svek, när han lämnade henne för en annan kvinna.

Annons

Birgittas sorg efter skilsmässan

Birgitta berättar om känslorna vid skilsmässan för Malou von Sivers:

– Man tror att man inte duger. Att man inte har varit god nog, att man inte förmått göra underverk. Det är så mycket man ska vara när man ska vara kvinna, moder, och älskarinna och så vidare.

Hon fortsätter:

– Det gäller ju våra kvinnor i dag också.

Birgitta förklarar att historiskt uppfattades ju mannen som viktigare eftersom han oftast stod för försörjningsbördan och då var det en trygghet för kvinnan om mannen mådde bra och kunde försörja henne och barnen.

När Birgitta och Herman möttes i Kairo på 70-talet hade Herman skrivit en bok. Under deras 35-åriga äktenskap kom han att ge ut 52 böcker och Birgitta tolv.

Birgitta Lindqvist nya liv som författare

Efter skilsmässan bestämde sig Birgitta, som är författare och översättare, att resa och träffad nya människor – människor som inte visste att hon hade varit gift med Herman Lindqvist.

– Det som räddade mig var när jag fick språket tillbaka, det är både terapi och lust.

När Birgitta förstod att hon delade känslorna av skam med så många kvinnor kände hon: ”Jag tänker inte skämmas längre” och bestämde sig att ge ut boken.

Skrivandet och nya vännerna gjorde även att Birgitta blev av med skammen. Idag är hon på en bra plats i livet och känner sig lycklig.

FOTO: Suvad Mrkonjic/TT, Malin Hoelstad/TT

Annons