TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Henrik Schyfferts stora svek – bröt löftet till sonen i SVT

21 dec, 2017 
AvOla Brising
Han lovade Limpan att bli vegetarian om han inte klarade av att själv slakta grisarna Vickan och Madde. Henrik bröt sitt löfte, klarade inte att slakta dem och fortsatte trots det äta kött. Ändå kom programmets riktiga antiklimax först i slutsekunderna.
Annons

I ”Köttets lustar” hade Henrik Schyffert, 49, slagit vad med sin son Limpan, 17, om att han själv skulle kunna slakta de två söta griskultingarna Madde och Vickan som han först skulle ta hand om, ha som husdjur och låta växa till sig tills de nått slaktvikt. Om han inte klarade av att att därefter själv döda dem lovade han att bli vegetarian. Det sista av tre program sändes ikväll på SVT och slutade med flera rejäla antiklimax.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

När Henrik ska bjuda Limpan och några vänner på middag efter att ha varit ute på bondgården där Vickan och Madde bor med sitt gevär  öppnar han först locket på kastrullen och visar att det är kött i grytan. Han säger:

– Är det Vickan eller Madde? Nej, men man kan ju inte döda kronprinsessan så jag fick gå i rangordning.

Därefter vänder han sig till sonen och fortsätter:

– Nej. Så här är det att jag kan lugna dig med att det är varken Victoria eller Madeleine. Det är kravmärkt svenskt fläskkött, men inte dom där grisarna.

Henrik förklarar:

– Jag klarade inte av att ha ihjäl dom. Så här var det. Jag åkte ut med geväret och så tänkte jag att nu gör jag det, för det är inte värt det. Jag vill inte vara vegetarian resten av livet. Och så stod jag och siktade på dom och så tänkte jag när dom tittade på mig att nej, jag kan inte. Det är för svårt.

Annons

Limpan är besviken och säger:

– Det är fusk. Själva grejen var ju att du skulle döda dom eller inte. Så nu har du dödat någon annan.

Henrik erkänner att han har förlorat vadet, men försöker förklara sig med att han hädanefter bara kommer att äta hälften så mycket kött som tidigare. Något som är positivt för miljön.

En av Henriks vänner som är med på middagen inflikar:

– Jag tycker det är bökigt. Du har ju fortfarande brutit kontraktet.

Limpan håller med och besvikelsen lyser ur hans ögon. Men han blir på bättre lite humör när hans far lovar att upplevelsen har förändrat honom, att han ska sluta äta så mycket kött som tidigare.

Men inte nog med  det. Det värsta och kanske mest irriterande antiklimaxen kommer i slutscenerna där vi först får se Vickan och Madde skutta glada över en äng och det kommer upp en text som lyder:

”Victoria och Madeleine levde ett fridfullt liv efter produktionen”

Därefter ser vi grisarna stå med ryggen vända m0t kameran och nästa text kommer upp:

”… men blev till slut, liksom 650 000 andra grisar, en del av det svenska julfirandet.”

Så klipps de två söta grisarna långsamt ut ur bild. Det är tomt på gräset och programmet är slut.

Foto: SVT

 

Annons