LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Hemma hos mästerkocken Catarina König: "Jag skulle vilja ha en schyst spis"

07 maj, 2016 
AvLina Tidén Sundin
Stilren design och marina inslag. Välkommen hem till ”Sveriges mästerkock”-vinnaren Catarina König.
Annons

Det blev Catarina König, 31, som tog hem finalen i TV4s ”Sveriges mästerkock” . Butiksägaren kunde knappt tro det när juryn ropade ut hennes namn och hon kort därpå grattades av maken Anders König, 35, och deras barn Julius, 5, och Filippa, 3.

Catarina König - vinnare av Sveriges Mästerkock 2016. Foto: TV4
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016.

– Jag fick verkligen andnöd. Min man kom ner med barnen som bara sprang rakt mot mig och sen helt plötsligt vek de av och hoppade ut i guldhavet och simmade där i stället. Kameramännen hade roligt åt det, berättar hon för Hänt när vi hälsar på hos familjen strax utanför Uppsala.

Annons

Från sitt vita trähus har de cirka 300 meter ner till Mälaren där de har en liten båt liggandes för kortare turer sommartid. Närheten till vattnet var avgörande när de flyttade in för lite drygt två år sedan.

– Jag kommer från Sigtuna och där bodde vi verkligen vid vattnet. Det här var så nära vi kunde komma nu, sedan får du ju betala det trippla för ett hus närmare sjön. Det är helt sjukt, galet, säger hon och pekar mot andra sidan vägen.

I samband med flytten rev de bland annat ner flera mönstrade tapeter och gjorde om ett badrum på övervåningen. I dag är det barnen som har mönster i form av stjärnor på väggarna medan resten av husets väggar är vita.

Inredningen påminner om New England med de randiga fåtöljerna invid köket, stjärnorna på kuddarna i den svarta skinnsoffan i vardagsrummet och de marina inslagen av åror, fyrar, lyktor med mera.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016
Catarina König delar den vita villan med sin man och deras två barn.

– Jag gillar “clean” design. Jag har inte tagit så mycket inspiration från någonting egentligen utan bara gått på vad jag tycker är snyggt. Det blir mycket marint och det är nog för att jag är uppvuxen vid vatten.

Annons

Övervåningen är mer eller mindre som hon vill ha den med barnens och parets sovrum, en tv-soffa liknande den i vardagsrummet samt ett kontor, men på entréplanet vill de fortfarande byta ut golven. Drömmen vore även att ge köket ett ordentligt ansiktslyft.

– Jag skulle vilja ha en schyst spis och smälla bort den här väggen, säger hon pekar på den som delar av köket från matplatsen:

– Genom ett halvöppet kök kan man ändå ha lite kommunikation med dem som sitter där medan man lagar mat. Man känner sig så avskärmad nu. Eller så tar vi bort hela väggen och har köket där och matbordet någon annanstans.

Förutom en dubbelkyl med plats för stora plåtar har makarna även utrustat köket med en stenugn där hon gör både pizzor och surdegsbröd. För barnen som gillar att vara med och laga mat är just pizza en favorit.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016
Maken Anders König var ett bra stöd under tävlingen.

– Min mamma lagade sjukt mycket mat när jag var liten, det är därifrån jag har fått mitt intresse. Eftersom min mamma gjorde det så bra för mig känner jag att jag vill göra detsamma för mina barn. De får jättegärna vara med och pilla. Jag brukar dela upp degarna och så får de sitta där och peppra, salta och fixa.

Annons

Vinsten i ”Sveriges mästerkock” betyder mycket för Catarina som nu äntligen fick förverkliga drömmen att göra en en kokbok. I ”Varje dag är en fest” (Bonnier fakta) har hon samlat de recept hon brukar laga till både familj och vänner.

– Jag hade inte kunnat delta i ”Sveriges mästerkock” om det inte vore för Anders. Hans jobb gör att han kan arbeta hemifrån och hämta barnen i tid vilket är guld värt. Bara det att han ställde upp. Han sa ”det här är din dröm, jag vet ju det och det är klart att du ska göra det här”.

Framöver hoppas hon kunna kombinera matjobb med klädbutiken i Uppsala men på vilket sätt kan hon inte sia om för tillfället.

– Matvärlden har så extremt mycket att erbjuda. Jag skulle vilja känna mig fram och se att det här vill jag göra. Sen är det kanske ingen dröm att stå i ett stort restaurangkök och mala rätter och så det är fel tider. Jag har precis levt min dröm med den är boken, jag hakar upp mig på den hela tiden men jag tycker den var helt fantastisk att få göra.

Annons

Röda detaljer bryter av det vita.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Fyrar och stjärnor passar in på det marina temat.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Från matplatsen ser man ut på husets altan.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

I köksön ryms Catarinas älskade pizzaugn.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Kylskåpet är extra brett för att rymma ugnsplåtar.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Skylten vittnar om att det alltid blir festmat i Catarinas Königs kök.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

På övervåningen har makarna sitt sovrum.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Här finns även en väl tilltagen tv-hörna.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Två Barcelona-fåtöljer pryder sin plats.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Dottern Filippas rum utmärks av rosa och nallar.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Här trivs sonen Julius.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016

Reporter Lina Tidén Sundin och fotograf Malin Bondeson hälsade på hemma hos Catarina König.

Catarina König Sveriges Mästerkock 2016 tillsammans med reporter Lina Tidén Sundin och fotograf Malin Bondeson. Foto: Hänt

Foto: Malin Bondeson, TV4

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons