Helge Skoog ord om svåra sjukdomen

Helge Skoog syns allt mindre i tv-rutan.
Nu berättar han den tråkiga anledningen.


Helge Skoog, 82, kan se tillbaka på en lång karriär, som sträcker sig hela 70 år tillbaka i tiden. Han gjorde sin debut i rutan som 23-åring i filmen Han som fick leva om sitt liv. Sedan dess har det blivit åtskilliga roller både i film och på teaterscenen. Men det många av oss gissningsvis minns honom bäst för är sin roll som den semmeltokige Ture Sventon i julkalendern T.Sventon praktiserande privatdetektiv från 1989.

Men när man tänker på Helge är det inte bara hans ansikte som etsats sig fast i minnet, utan även hans röst. Under flera år i början 2000-talet hördes nämligen Helges röst i TV4:s populära program Halv åtta hos mig. Men så 2013, efter hela 500 program som berättarröst, meddelade han att det var dags att lämna över stafettpinnen.

– Det är svårt att upprätthålla entusiasmen. Man måste tycka att det är kul. Det finns en risk att man gör det på rutin, och då blir det inte bra, sa Helge Skoog till Aftonbladet.

Helge ersattes då av Pia Johansson, 59, som senare kom att lämna över till Morgan Alling, 52.

I stället för tv valde Helge att satsa på annat, men med åren har han synts allt mindre. Förra året dök han dock upp i ännu en julkalender, då han gjorde rollen som tomtemorfar i Panik i tomteverkstan, där han spelade pappa till Pernilla Wahlgren, 52.

Därför försvann Helge Skoog från tv

Men så många fler skådespelaruppdrag ser det inte ut att bli. Det avslöjar han nu i en intervju med Svensk Dam. För tidningen berättar Helge att han inte längre jobbar, trots att han fortfarande får erbjudanden. Anledningen: Helge är sjuk.

– Jag går en behandling just nu. Jag hasar mig fram här hemma som en gammal gubbe, trots att jag bara är 82. Men det är fint att höra att ni har saknat mig, säger han till Svensk Dam.

Enligt tidningen har han både fysiska och psykiska besvär, och tvingas till och med använda käpp. Han kan dock inte berätta vad det rör sig om för sjukdom.

– För jag vet inte själv. Läkarna står frågande inför denna mystiska sjukdom. Jag har varit på undersökningar och de kan inte svara på det, säger Helge Skoog.

Trots att han gärna tackat ja till de jobbförfrågningar han fått kan han helt enkelt inte på grund av sin hälsa.

– Sedan har jag blivit vimsig i huvudet. Jag glömmer mycket. Då kan man inte stå på en scen.

FOTO: TT