Heidi Broström har somnat in – hon var Sveriges Jackie Onassis

Heidi Broström har somnat in – hon var Sveriges Jackie Onassis

En epok går i graven. Förra veckan jordfästes Heidi Broström, en gång gift med skepps-redaren Carl- Axel Broström. Heidi blev 83 år.
Här är historien om hur Heidi blev Sveriges Jackie Onassis.
Folkkära kändisar som lämnat oss 2022
0:27

Efter reklamen: Folkkära kändisar som lämnat oss 2022

(0:27)

Slå på ljud

Under 1960- och 1970-talet var det skeppsredare som var de rikaste och de som syntes mest i societeten. Grekland, med namn som Onassis och Niarchos, Norge och Sverige var alla stora sjöfararnationer.

Sveriges svar på Onassis var Dan-Axel Broström. Han var tredje generationen av den släkten som var Göteborgs svar på kungafamiljen under stora delar av 1900-talet. Och hans fruar var Sveriges svar på Jackie Onassis.

Han övertog ett imperium med 18 000 anställda och en förmögenhet som var ofantlig. Själv var Dan-Axel 34 år då han 1949 tog över som vd för koncernens moderbolag. Men redarsonen var mer intresserad av att festa än att styra ett imperium.

Dan-Axel Broström blev blixtförälskad i Annabella

Hans första fru, Ulla Holm som han gifte sig med 1940, födde honom tre barn.

1959 var Dan-Axel i London på en festrunda och på en klubb i Soho träffade han nakendansösen Annabella Lee. Han blev blixtförälskad, skilde sig från Ulla och gifte sig 1961 med Annabella. De kom att bli decenniets mest omskrivna par i svensk press. Hon med sin bakgrund och sina extravaganta vanor och dyrbara pälsar. Äktenskapet var stormigt och fyllt av incidenter som slagsmål med champagneflaskor och krockade Rolls Roycer som koncernledningen hade fullt upp med att försöka dementera.

Så var Heidi och Dan-Axel Broströms äktenskap

Skilsmässan kom 1967 och vid det här laget var Dan-Axel svårt märkt av alkoholism och drogberoende. Hans sista hustru blev 28-åriga fotomodellen och kanadensiskan Heidi Boyce. Paret bodde på fashionabla Särö någon mil söder om Göteborg. Heidi kom att bli lika omskriven som sin föregångarna, trots att hon levde ett betydligt lugnare liv. Vid bröllopet fick Heidi en Mercedes 350 SL i morgongåva.

Heidi tillsammans med Dan-Axel Broström

Heidi tillsammans med Dan-Axel.

Kamerareportage/TT

Maken Dan-Axel blev dock i allt sämre skick att styra ett företag och 1969 tvingades han lämna alla sina uppdrag. De sista åren av sitt liv levde han allt mer tillbakadraget liv och avled 1976 i en hjärtattack i Acapulco i Mexiko.

Heidi Broström levde kvar i villa på Särö där hon stilla somnade in 26 juni in år. Begravningen hölls några veckor senare Särö Kyrka med släkt och vänner. Den sista länken till ett imperiums storhetstid är borta. En epok är definitivt över.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN