LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Hasse Aro om relationen till Leif GW Persson i Efterlyst

19 mar, 2020 
AvOla Lagerström
Hasse Aro är en av Sveriges mest folkkära tv-profiler. Möt honom i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Relationen till Leif GW Persson i Efterlyst.
✔︎ Skräckmötet med dubbelmördaren: ”Aura av ondska”.
✔︎ Skyddades av polis – efter dödshot.
✔︎ Drömmen om han inte jobbat med tv: ”Min plan B”.
Annons

I 25 år har Hasse Aro, 62, gjort livet surt för hundratals sexualförbrytare, bankrånare och mördare. Efter att exponerats i tv-rutan på bästa sändningstid har brottsling efter brottsling hamnat bakom lås och bom.

Hasse Aro, programledare för Efterlyst
I 25 år har Efterlysts programledare Hasse Aro tagit fajten mot buset.

I många fall har tv-tittarna ringt in avgörande tips till Efterlyst, i andra fall har brottslingarna känt igen sig själva på de avslöjande videoklippen – och överlämnat sig självmant till polisen.

Fru Justitia har kort sagt Hasse Aro och hans redaktion att tacka för att många svenska illgärningar klarats upp.

Hasse såg dagens ljus i Södertälje, den lilla småstaden sydväst om Stockholm som på senare år blivit omskriven för sin råa gängkriminalitet. Snart gick föräldrarnas flyttlass till Tumba där Hasse växte upp.

Annons

– Vi bodde lite överallt som man gjorde på den tiden, bland annat i Storvreten som nu är det man kallar för ett särskilt utsatt område. Min gamla skola – Storvretsskolan – är den första skolan i Sverige som tvångsförvaltats av staten. Förra året för att vara exakt. Det var inte den bästa skolan, berättar Hasse.

Var du poppis i plugget?

– Nej, jag tillhörde snarare nördgänget. Schackklubbsgänget, du vet. Men jag var inte ”icke-poppis”.

Var du mammas eller pappas pojke?

– Jag var nog mest pappas. Jag växte upp med tre syskon, vi var fyra sammanlagt. Av någon anledning blev farsan och jag bundisar. Han tog med mig på diverse aktiviteter, simning och skytte och så där.

Efter gymnasieåren i Huddinge kom Hasse in på journalisthögskolan. Parallellt pluggade han nationalekonomi. Snart bar det av till Västmanland och lokalradion där.

– Det var en fantastisk tid! På den tiden var lokalradion ganska ny. Alla som jobbade där var väldigt entusiastiska. Man fick göra det mesta och kunskapskraven var inte direkt jättehöga. Jag läste nyheterna, bland annat.

Annons

Hasse Aros relation till Leif GW Persson

Göran Byttner, den legendariske utrikeskorrespondenten, jobbade där. Jag kommer ihåg när jag hade gjort en av mina första nyhetssändningar. ”Vilken bra pipa du har”, berömde Göran. I efterhand har jag hört mina första nyhetssändningar. Det låter för jävligt, det är som att lyssna på Beatles första demoinspelningar, avslöjar Hasse och skrattar.När Hasse så småningom började jobba på Radio Stockholm kom han i kontakt med Pelle Törnberg – mannen som några år senare kom att bli mediamogulen Jan Stenbecks högra hand.Det ena ledde till det andra och snart var en ny tv-stjärna född. Sedan dess har Hasse – förutom Efterlyst – gjort Dagar som skakade Sverige, Prestanda och Folkhemmet.plus_iconCoronaviruset: 8 svenska kändisar om skräcken och oronLäs mer

Drömmer du om Efterlyst på nätterna?

– Nej, det har faktiskt aldrig hänt!

Vad drömmer du om, då?

– Jag har ganska vilda drömmar. En återkommande dröm handlar om en byggnad stort som ett köpcentrum. Det finns en övre del och en nedre del. Den nedre ligger under jord och där händer det en massa konstiga saker. Skumma grejer.

Annons

Vad är den största skillnaden på Hasse Aro som programledare 1991 och 2020?

– Jag har väl större självdistans nu. På den tiden var det häftigt att få bli programledare. Det kanske jag inte tycker nu…

Blev du odräglig?

– Nej, det kan jag inte påstå.

På den gamla goda tiden hade Hasse överåklagaren Brynolf Wendt som expertkommentator i Efterlyst. 1998 kom Leif GW Persson in i bilden.

Vem av dessa har du kommit närmast, privat?

– Egentligen inte någon särskilt mycket, men Leif tyckte om att gå ut på krogen efter sändningarna. Vi hängde en del på restauranger och barer. Brynolf däremot åkte hem. Han var ju betydligt äldre.

Hasse Aro och Leif GW Persson
Hasse Aro och Leif GW Persson var under tiden i Efterlyst Sveriges mest populära tv-duo.

Mötet med dubbelmördaren

Under sina 25 år med Efterlyst har Hasse kommit i kontakt med en hel del ökända brottslingar. Vid två tillfällen har han blivit rädd, berättar han.Det ena skurkmötet ägde rum i Estland.– Två fackföreningstjänstemän hade blivit misshandlade till döds. De hade träffat några tjejer på en krog och tagit med sig dem hem. Där satt ett gäng killar och väntade. Killarna rånade männen, drog in dem i en bil och slängde ut dem på ett fält där de frös ihjäl. Jag intervjuade en av mördarna i fängelset. När han kom in i besöksrummet hade han en aura av ondska. Han sa inget konstigt och han skrämde mig inte med några ord, men hans yttre var skrämmande.plus_iconDet hände sedan – med programledarna från BolibompaLäs mer

Annons

Vem är den andra brottslingen, då?

Tingström. Bombmannen, alltså. Han var liten och klen men hade helt livlösa ögon.

Har du fått något dödshot?

– Nej, inget seriöst. Jag fick ett samtal en gång från ett polisdistrikt. Man hade hittat mig på en dödslista i ett fängelse. Listan var skriven av en våldsdömd fånge. På den listan stod mitt namn. Därför tyckte polisen att jag skulle ha skydd. Det fick jag – och det var jättejobbigt. Verkligen urjobbigt! Tänk dig själv att ha någon efter dig hela tiden. Jag avsade mig skyddet ganska omgående. Många år senare skrev den här killen ett brev till mig. Han skrev att det var han som hade gjort listan och han bad om ursäkt för det.

Vid sidan av Efterlyst pratar du med mordutredare i podcasten ”Fallen jag aldrig glömmer”. Skulle du själv bli en bra mordutredare?

– Jag tror att jag skulle bli grym! Men det tror många om sig själva. Utredningsarbetet är säkert spännande men består av extremt mycket rutinjobb. Varenda detalj ska gås igenom systematiskt. Så när det väl kommer till kritan så är det nog inte ett spännande jobb. Det tar dagar att gå igenom telefonlistor, det tar timmar att gå igenom övervakningskameror. Sedan ska allt det där sammanställas. Det tror jag att jag skulle vara urdålig på, faktiskt!

Annons

Upplever dina nära och kära att du är gift med ditt jobb?

– Nej, det tror jag inte. Jag tar inte med mig jobbet hem.

Vad gör du på fritiden?

– Jag reser mycket, jag ger mig ut i världen. Det är mitt stora intresse. Med åren har jag däremot kommit att tycka om att uppskatta det lilla i min närmiljö. Det kan vara det där lilla caféet som jag inte sett förut. Det präglar också mitt utlandsresande. Jag tycker om att hamna i äkta miljöer – miljöer som inte är så grandiosa och turistiga. Min plan B i mitt yrkesliv var faktiskt att jobba i resebranschen. Jag kom in på en reseledarutbildning och jobbade ett tag i Palace Hotel i Stockholm. Jag började som vaktmästare och väskbärare och avancerade till receptionen. Sedan kom jag istället in på journalistspåret…

Vilken av dina ägodelar skulle platsa i Antikrundan?

– Min vespa. Den är från 1964.

Vem är din kändisbästis?

– Jag har nog ingen kändisbästis. Min umgängeskrets består mest av folk som inte är kända.

Annons

Har du tur eller otur i kärlek?

– Numera har jag tur.

På vilket sätt är det psykopatvarning på dig?

– Jag sorterar skjortorna efter färg. Dessutom blir jag oerhört irriterad när kryddorna inte står i bokstavsordning.

Är du helt normal, annars?

– Jag antar det, (skratt).

Hasse Aro vinner Kristallen
Hasse Aro tar emot Kristallen efter att Efterlyst tagit hem årets aktualitetsprogram 2008.

Hasse Aros framtidsbesked

Vad har du en förmåga att älta?– Jag är inte så mycket för att älta. Jag kan bli arg och jag kan bli sur, men när jag blir det så ger jag utlopp för det. Jag tar fighten, sedan är jag klar. Det tror jag i grunden är en ganska bra egenskap.plus_iconUllared: Så lever tv-seriens största profiler i dagLäs mer

Var är du snyggast: på bild eller i verkligheten?

– Det är nog på bild är jag rädd, (skratt).

Vilken fråga ställde du senast till doktorn?

Annons

– Jag var faktiskt där igår. Hade fått en mysko vattenblåsa på armbågen. Jag minns inte direkt vad jag frågade och vad läkaren svarade. Jag minns mest att jag satt i väntrummet och att tv:n där var påslagen. Programmet handlade om Coronaviruset. Jag tyckte att det var psykologiskt dumt att ha på ett sådant program – just i ett väntrum på ett sjukhus…

Vad skrattar du åt?

– Jag är ett stort fan av Seinfeld. När jag ser det skrattar jag högt.

Vad dricker du helst när du går på krogen?

– Gammeldansk. En gammeldansk och en öl, det kallades förr om åren för en ”Stenbeckare” i TV3-kretsar.

Vilken svordom borde du ge fan i att säga så ofta?

– (Skratt). Bra fråga. Jag säger nog ”jävlar” väldigt ofta. Oftare än jag tror själv!

Vad väntar runt hörnet i ditt förträffliga liv, Hasse?

– Jag vet faktiskt inte. Säsongen med Efterlyst rullar på, hoppas jag. Och så funderar jag på att köpa en ny bil. Jag vill ha en liten bil, men av någon anledning verkar det inte finns coola småbilar. Har någon tips så tar jag gärna emot det!

FOTO: Eero Hannukainen, Bertil Ericson, Henrik Montgomery/TT

Annons