LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Här tar de farväl av Lasse Berghagen – förd till sista vilan

20 nov, 2023 
Lasse berghagen begravning
Nu förs Lasse Berghagen till sista vilan i Stockholm.
Här ser vi familjen, vännerna och kollegorna som är på plats för att ta avsked.
För Hänt delar de med sig av sina bästa minnen med den folkkära artisten.
– Ja, det var jag som lyckades lura på honom den blå kavajen han hade på sig på Allsången. Vi bodde grannar här nere på Sibyllegatan, säger Tommy Körberg till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tommy Nilsson: Därför går jag inte på Lasse Berghagens begravningBrand logo
Tommy Nilsson: Därför går jag inte på Lasse Berghagens begravning

Lasse Berghagen förs nu till sista vilan. Begravningen äger rum under måndagen i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm. Detta tillsammans med familj, vänner och kollegor – men även allmänheten är välkomna att ta farväl utanför kyrkan.

Hänt är på plats för att bevittna den vackra, men melankoliska ceremonin. Det är ett fullspäckat program med många av Lasse Berghagens mest älskade låtar och psalmer. Det kommer minst sagt bli en känslomässig eftermiddag.

Annons
begravningsprogramet
Begravningsprogrammet.

Bland de inbjudna finns en mängd välkända namn, som inte håller tillbaka när vi frågar om deras finaste minnen med Lasse.

bild inifrån lasse berghagens begravning

Kändisarna som tar avsked av Lasse Berghagen

alexandra pascalidou på lasse berghagens begravning

– Jag kommer minnas honom som den absolut varmaste människan i Sverige. En artist, en multitalang med en stor famn som rymde alla i det här landet. Jag tycker det är kännetecknande att allt det här ljuset, och solen lyser när han lämnar och vi tar farväl av honom.Jag vill tacka honom. Teddybjörnen Fredriksson var den första svenska sång jag lärde mig när jag växte upp i Rinkeby. Det är en förlust för hela Sverige, säger journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidou.

Annons
marie göranzon på lasse berghagens begravning

Branschkollegan Marie Göranzon är också plats för att ta farväl, och även hon har bara fina saker att säga om Lasse.

– Jag kommer minnas honom som en oerhört positiv, glad, intelligent vän, som man alltid blev lika lycklig när man träffade honom. För han hade alltid något positivt att säga, och det är inget påhitt. Han hade verkligen det. Jag kommer sörja honom väldigt mycket. Jag tror alla gör det. Han var bara född med ett jättestort hjärta, men han hade ju humör. Han var ingen mes. Han sa ifrån. Han hade civilkurage också, vilket är en bra kombination. Att ha ett stort hjärta och civilkurage, säger Marie Göranzon och fortsätter:

Annons

När hörde ni senast?

– Det var när min man Jan Malmsjö fyllde 90, så kom han ner till ett ställe där vi var. Det var inte meningen att han skulle komma. Men han kom och överraskade, och så sjöng han en sång som han och Janne hade sjungit tillsammans på en platta. Det var fantastiskt. Det var sista gången jag träffade honom, för ett år sedan.

jan guillou på lasse berghagens begravning

Författaren Jan Guillou breder inte ut sina ord lika mycket, trots det skiner kärleken till artisten igenom:

Annons

Hur kommer du att minnas Lasse?

– Som en glad skit, naturligtvis. Det var han ju. Han var lika kul i privatlivet som på scenen.

tommy körberg på lasse berghagens begravning

Artistkollegan, och före detta grannen, Tommy Körberg delar med sig av en rolig och fin anekdot:

Annons

– Ja, det var jag som lyckades lura på honom den blå kavajen han hade på sig på Allsången. Vi bodde grannar här nere på Sibyllegatan. Under mig var det en modebutik och där fanns det en skitsnygg blå kavaj. ”Gå in och kolla på den”, sa jag till Lasse. Och han slängde upp kortet och köpte den utan att titta på prislappen. Det var dyrt…, berättar Tommy Körberg.

Benjamin Ingrosso om Lasse Berghagen: ”Hela Sveriges morfar”

benjamin ingrosso på lasse berghagens begravning

Artisen Benjamin Ingrosso har stått nära Berghagen sedan ung ålder. När Hänt möter honom berättar han om ett kärt minne.

Annons

– Jag kommer minnas honom som hela Sveriges morfar. Jag fick äran och turen att lära känna honom när jag var liten. När vi åkte ut på Diggiloo-turnén, jag var åtta, nio år. Av av alla som var med blev han min bästa vän på den turnén. Sedan har vi alltid haft en fin relation. När man sett honom sitta och fika har man satt sig ner och vi har snackat. Han kommer nog alltid betyda någonting för både mig… Men jag talar nog för jättemånga, säger Benjamin och fortsätter:

När hördes ni senast?

– Vi pratade i somras senast i telefon, det var väldigt fint. Hans familj och min familj har haft en relation till varandra i så många år. Min morfar och Lasse har spelat tillsammans. Det är väldigt fint att se att det är så många här. Jag tror att han blivit väldigt rörd.

lasse kroner på lasse berghagens begravning

Programledaren Lasse Kronér är även han på plats, och har svårt att välja bara ett, på frågan om vilket som är hans bästa Lasse-minne:

Annons

– Oj, på en miljon sätt och på lika många sätt som jag har upplevelser med honom. Jag har jättemycket med Lasse, så det går inte att säga ett specifikt minne. Jag kommer minnas honom när vi är i logen i Jönköping när han kommer i sina kalsonger och kramar om mig. Det finns tusen saker. Lasse var en nära, nära vän, säger Lasse Kronér.

Bosse Parnevik om sista gången han pratade med Lasse Berghagen: ”Det var något han ville säga”

bosse parnevik på lasse berghagens begravning

Komikern Bosse Parnevik öppnade upp om sista gången han och kompisen Lasse pratade.

Annons

– Han ringde för några månader sedan, och vi pratade som vanligt och hade roligt. Men så tänkte jag: Det var något han ville säga. Det kanske var det, fast det aldrig kom fram, att han var sjuk.

jill johnson på lasse berghagens begravning

Även artisterna Jill Johnson och Måns Zelmerlöw minns Lasse på finaste sätt.

– Med stor kärlek och värme för allt han gjort för Sveriges musikliv och människor. En varmare person får man leta efter, en oerhört varm kille, vår stora nationalskatt, säger Jill.

Annons
måns zelmerlöw på lasse berghagens begravning

– Som en otroligt varm människa som varit en så stor förebild för mig på så många sätt i sitt underhållsskap och artisteri, säger Måns.

tomas ledin på lasse berghagens begravning

Även Tomas Ledin fanns på plats och berättade om hur han minns Lasse.

Annons

– Glad, generös långskånk. Han var härlig Lasse, säger Tomas Ledin.

Christian "Kicken" Lundqvist på lasse berghagens begravning

Christian "Kicken" Lundqvist menar att Lasse alltid kommer att leva kvar.

– Lasse kommer alltid finnas kvar, han försvinner ju inte så det känns som att man kommer fortsätta att känna Lasse. Ledgens never dies, han kommer finnas kvar för alltid men i en annan form, säger Kicken.

Har du något favoritminne med Lasse?

– De är väldigt många faktiskt då vi umgicks privat. Lasse är fruktansvärt snäll, älskad av alla. Jag kan inte komma på någon som inte tycker om honom, han var lite som Noppe så nu blir det livat i köket där uppe.

Annons
Björn Skifs på lasse berghagens begravning

Björn Skifs kan inte välja något minne då det finns så många härliga att välja bland.

– Med värme och en massa skratt.

Lasse Berghagen förs till sista vilan – så kommer vännerna minnas honomBrand logo
Lasse Berghagen förs till sista vilan – så kommer vännerna minnas honom

– Jag har så många att jag inte kan välja något

FOTO: Hänt/Elin Jonasson, TV4

Annons