Artikeln innehåller reklamlänkar
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Här jobbar Mette-Marit första gången efter sjukdomsbeskedet

31 okt, 2018 
AvOla Brising
bILDERNA PÅ Mette-,marit efter sjukdomsbeskedet
Det har bara gått en vecka sedan det norska hovet meddelade att kronprinsessan Mette-Marit lider av lungfibros. Men hon har redan börjat jobba igen.
Annons

För ungefär en vecka sedan skickade norska hovet ut ett pressmeddelande med ett tråkigt besked. Kronprinsessan Mette-Marit, 45, har drabbats av en ovanlig variant av den kroniska sjukdomen lungfibros där torrhosta, andfåddhet, viktnedgång och trötthet är vanliga symptom.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan själv.

Mette-Marit har vetat om sin sjukdom i flera år, men det är först nu som det blivit officiellt. I dagsläget är det inte klargjort vad som ligger bakom den allvarliga sjukdomen.

I pressmeddelandet framkom det också att Mette-Marit i perioder kommer att ta ledigt från sina officiella uppdrag, och att hennes man, kronprins Haakon, 45, kommer att få arbeta mer på egen hand.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv, förklarade Mette-Marit.

Annons

Därför var det en lättnad att se en juvelprydd kronprinsessa av Norge delta i den festliga Stortingsmiddagen häromdagen. Middagen hålls varje år på slottet och vid denna officiella festlighet tar kung Harald, 81, och drottning Sonja, 81, emot Stortingets representanter. Det är en 100 år gammal tradition som överlevt både världskrig och renoveringsarbeten. Startskottet för den första Stortingsmiddagen gick redan den 4 maj 1906, då kung Haakon satt på tronen.

Under middagen ifråga, som är ett offentligt uppdrag för Mette-Marit, bar hon en chiffongklänning med volanger. Hon såg pigg ut och ingen som inte visste kunde ana att hon lider av en kronisk lungsjukdom då hon rak i ryggen gick  in till de 120-130 väntande gästerna hand i hand med sin kronprins Haakon.

Kronprinsen berättade för övrigt nyligen i en intervju med norska NRK att hon trots det hemska sjukdomsbeskedet är optimistisk inför framtiden:

Annons

– Det har upptäckts tidigt och det har varit mycket stabilt fram tills nu. Det finns två positiva tecken för prognosen framöver. Jag tror att med vissa justeringar, så är mest sannolika att vi har många bra dagar framför oss.

Haakon och Mette-Marit träffades 1999 under en festivalkonsert i Kristianstad. De två föll handlöst för varandra. Ett år senare flyttade de ihop och den 1 december 2000 förlovade de sig. Bröllopet stod den 25 augusti 2001.

Tillsammans har makarna barnen prinsessan Ingrid Alexandra, 14, och prins Sverre Magnus, 12. Mette-Marit har även sedan en tidigare relation sonen Marius som redan är vuxen och har hunnit bli 21 år gammal.

FOTO: TT

Annons