Här HIV-testar Prins Harry sig

Prins Harry filmades när han tog ett HIV-test på Guys and St Thomas sjukhus i England.

Prins Harry, 31, som tidigare besökt Sverige, följer i mamma prinsessan Dianas fotspår. Han lovade henne att fortsätta den kamp mot HIV som hon en gång påbörjade.

– Hennes arbete för hiv- och aidsdrabbade var mycket kraftfullt. Hon krossade fördomar och det hade en stor inverkan också på mitt liv, berättade han tidigare i vår.

Prins Harry filmades när han tog ett HIV-test på Guys and St Thomas sjukhus i England.

Prins Harry kikar i mikroskopet.

Testet var ett enkelt nålstick som analyserades på några minuter. Det direktsändes på den brittiska kungafamiljens facebooksida som har tre miljoner följare runt om i världen. När han väntade på provsvaret fick han frågan av hälsorådgivaren Robert Palmer som utförde testet hur det kändes och prinsen svarade:

– Jo, det är ok.

Robert fick frågan vad det spelar för roll att en kunglig person gör testet.

– Det visar att det är för vem som helst. Det spelar ingen roll vem du är.

Prins Harry väntar på sitt provsvar.

11 000 personer i England bär viruset utan att veta om det och i resten av världen kan det röra sig om miljontals människor.

– Harrys beslut är banbrytande och kommer att leva vidare i sociala medier. Det visar inte bara prinsens genuina och personliga engagemang för att ta itu med hiv-epidemin utan att vi också har en verklig möjlighet att vända på utvecklingen, säger Ian Green, VD för Terrence Higgins Fond.

Tack vare att prinsen testade sig öppet på Facebook , ökade antalet beställningar av ett hemma-kit för HIV-test med 500 % skriver brittiska Telegraph.

Dessutom anordnade prins Harry en välgörenhetskonsert i slutet av juni, med megabandet Coldplay på Buckingham Palace. Detta för att samla in pengar till fonden Sentebale, som hjälper HIV-smittade i Afrika.

Foto: IBL

SENASTE NYTT!