Här bryter David Lagercrantz ihop under intervjun: ”Huvudet håller på att brinna upp”

David Lagercrantz är just nu en av världens mest jagade författare. Under intervjun med Hänt på lanseringefesten av fjärde "Millennium" kollapsar han framför våra ögon.

Författaren David Lagercrantz, 52, har haft en omtumlande tid sedan den fjärde Millennium-boken ”Det som inte dödar oss” (Norstedts) släpptes natten till den 27 augusti. Presskonferens, tv-intervjuer och lanseringsfesten har gått i ett.

Hyllningar har varvats med kritik.

David Lagercrantz på presskonferensen för fjärde Millennium-boken "Det som inte dödar oss". Foto: IBL

David Lagercrantz på presskonferensen för fjärde Millennium-boken “Det som inte dödar oss”. Foto: IBL

I SVT:s Aktuellt fick bokens författare tuffa frågor av ankaret Nike Nylander, 48, om förlagets hårda regler kring lanseringen.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt inslag. Jag tycker att det var en tabloidisering av public service som jag tyckte var djupt obehaglig att se. Jag tycker det var skandalös journalistik, sa David Lagercrantz i Expressen efteråt.

På bokförlaget Norstedts releasefest på Södra teatern i Stockholm på kvällen den 27 augusti får Hänt en pratstund med Sveriges mest omsusade person, medan han sitter på podiet och signerar böcker i en rasande fart.

David Lagercrantz med Hänts reporter Sofia Hadjipetri Glantz. Foto: Carolina Ranung Burghi

Hänts reporter Sofia Hadjipetri Glantz får en pratstund med David Lagercrantz under tiden som han signerar böcker. Foto: Carolina Ranung Burghi

– Sverige är en liten ankdamm. Det har gnällts lite. Men utomlands är det jordens succé och det är hyllningar överallt. Så jag är skitglad, säger han till Hänt.

“Millennium 4”-författaren pratar snabbt och energiskt. Han avbryts ständigt av gäster, vänner och kollegor som vill prata och ta bilder.

Snart ska han på en fem veckor lång världsturné. I slutet av september ska skribenten även befinna sig på Bokmässan i Göteborg.

– Jag har ingen aning om hur man laddar för allt. Jag är en totalneurotiker. Jag får bara gå på ren mani, helt enkelt, säger han vidare.

David Lagercrantz med hustrun Anne Lagercrantz. Foto: IBL

David Lagercrantz med hustrun Anne Lagercrantz. Foto: IBL

Hustrun Anne Lagercrantz, 41, kommer förbi.

– David, vill du ha en paus?, undrar hon.

– Ja, gärna. Alltså, hur många är det kvar här?

– Vi tar en paus nu så kommer du tillbaka.

– Det är lika bra jag får det här gjort. Är det inte det?

Framför oss står Stieg Larssons bror Joakim Larsson. Han har åkt från Umeå för att vara med på festen ikväll. David Lagercrantz fortsätter, trots sin hustrus uppmaning, att signera böcker.

Har du något sätt att varva ner?
– Just nu är jag manisk. Vad ska jag göra annars? Om du har något trick för att varva ner så lär mig det. Jag kan inte varva ner, huvudet håller på att brinna upp.

David Lagercrantz kollapsar mitt under intervjun. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

David Lagercrantz kollapsar mitt under intervjun. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Utåt sett har den kände författaren hållit samman under turbulensen kring släppet av “Det som inte dödar oss”. Men under intervjun med Hänt märks det att han inte är opåverkad av det hetsiga tempot som råder. Tvärtom.

När David Lagercrantz har pratat med Hänt i 2,5 minuter ber vi om att få ta en bild ihop med honom. Plötsligt blir han märkligt tyst och röd i ansiktet. Tårarna börjar rinna. Snabbt dyker hustrun Anne upp för att hämta honom och gå iväg. Intervjun är över.

Andra läser också:

Hänt-TV fick exklusiv intervju med Zara Larsson: ”Då blev jag riktigt arg”

Paradise Hotel 2015 – deltagarna är ”starkare, snyggare och slugare”

Äntligen fick Bonde-Peter sin Helene: ”Det var en superdag”

Senaste nytt