Här är alla deltagare i Allt för Sverige 2019

Alla deltagare i Allt för Sverige 2019

Nio amerikaner och en kanadensare – nu presenterar SVT deltagarna i Allt för Sverige 2019.
Här finns en cowboy, en före detta dansaren, en krigsveteran – men även en 22-åring som hoppas finna kärleken.
Allt för Sverige 2019 – här är alla nya deltagare
Slå på ljud

Programmet Allt för Sverige är tillbaka i SVT för nionde året i rad. Tio amerikaner med svenska rötter har rest över Atlanten till Sverige för att ta reda på mer om sina förfäder och familjehistoria.

Den nionde säsongen av Allt för Sverige startade för deltagarna i Skåne och har spelats in under sommaren 2019.

Programledare för Allt för Sverige är än en gång Anders Lundin och programmet har premiär söndag den 27 oktober.

Här är alla deltagare i SVT:s Allt för Sverige 2019

Robert Rambo, 59, Cullowhee, North Carolina, krigsveteran

Krigsveteranen Robert Rambo är med i Allt för Sverige 2019

Robert Rambos förfader tog med sig det svenska Rambo-äpplet till USA år 1640.

Krigsveteranen Robert Rambo, 59, har släkt som kommer från Göteborgsområdet.

Hans efternamn kommer från den svenska äppelsorten som Roberts förfader Peter Gunnarson Ramberg tog med till Amerika år 1640. Äpplet har nu dött ut i Sverige, men växer fortfarande i USA. Det var även Rambo-äpplet som gav författaren David Morell inspiration till namnet på actionhjälten i Rambo-filmerna.

Robert gick i militärskola som ung och har bland annat varit stationerad i Irak. Kriget har lämnat djupa spår och runt handleden bär han ett armband med namnet på en av de soldater i sitt kompani som inte fick komma hem från Irak.

Robert ser fram emot att besöka Sverige och se landet där Peter Gunnarson Ramberg levde innan han emigrerade till USA.

Janet ”Holgie” Caplinger, 71 år, Joshua Tree, Kalifornien, f.d. dansare

Tidigare dansaren Janet "Holgie" Caplinger är med i Allt för Sverige

Årets äldsta deltagare är Janet “Holgie”, en före detta dansare från San Fransisco.

Årets äldsta deltagare i Allt för Sverige är den före detta dansaren Janet ”Holgie” Caplinger, 71. Hon har släkt som härstammar från Kalmar.

Holgie är en färgstark person som sprider mycket värme omkring sig. Under hippietidens glansdagar levde hon i San Francisco där hon delade ut blommor på gatorna. Hon sydde scenkläder åt Janis Joplin och såg den tidens alla mest legendariska musikakter live: The Beatles, The Doors, Jefferson Airplane med flera.

Som ung ägnade hon sig åt balett, och dansade sedan vidare professionellt inom showvärlden och har gjort otaliga turnéer runt USA. Som dansare har hon dessutom dansat med självaste Gene Kelly.

Holgie växte upp i det hus som hennes farfar byggde när han emigrerade till USA. Hon har dock ingen koll på sin svenska bakgrund och inte heller kontakt med någon från den sidan.

Melissa Walls, 39 år, Duluth, Minnesota, forskare vid universitet

Melissa Walls i Allt för Sverige 2019

Melissa Walls har släkt som härstammar från Dalarna, nu vill hon få veta mer om sin svenska bakgrund.

39-åriga Melissa Walls arbetar som universitetsprofessor och är till hälften ursprungsamerikan. Genom livet har hon sett ner på sitt svenska ursprung som härstammar från Dalarna, eftersom den delen av henne står för koloniseringen och folkmordet mot de infödda amerikanerna.

För närvarande forskar Melissa i ursprungsbefolkningens kultur och historia vid University of Minnesota. I och med att hon själv tillhör Ojibwafolket har hon alltid haft ett starkt intresse för den amerikanska ursprungsbefolkningens rika kulturarv. Men det har lett till att hennes svenska arv hamnat i skymundan, något som hon nu vill ändra på.

Melissa Walls släkt kommer från Dalarna.

Kaytie Hubis, 30 år, San Diego, Kalifornien, restaurangchef

Kaytie Hubis i Allt för Sverige 2019

Kaytie är uppfostrad av sina svenska morföräldrar och hon har tatuerat deras porträtt på sin axel.

30-åriga Kaytie Hubis är en tuff kvinna med kärlek till hav, mat och rockmusik. Och hennes svenska släkt kommer från Småland, något hon nu vill få veta mer om i Allt för Sverige 2019.

Kaytie Hubis jobbar på en restaurang som serverar amerikansk barbecue. Med ett intresse för att lära sig mer om den svenska matkulturen hoppas Kaytie få med sig nya kunskaper för att influera kokkonsten på restaurangen hemma.

Kaytie är uppfostrad av sina svenska morföräldrar och hon har tatuerat deras porträtt på sin högra axel. Ett sätt att rista in kärleken till de som betytt så mycket.

Jennifer Buhrow, 38 år, Chicago, Illinois, skådespelare

Jennifer Buhrow i Allt för Sverige 2019

Jennifer har släkt från Värmland, nu vill hon lära sig mer om sin släkts historia.

Jennifer Buhrow, 38, jobbar som clown, mimartist och skådespelare. Hon uppträder ofta på stora evenemang och konferenser i Las Vegas – men nu vill hon mer information om sitt svenska släktträd.

Jennifer Buhrows svenska tillhörighet går genom sin fars gammelfarfar som kommer från Värmland.

Till Jennifers stora sorg gick hennes mormor, som hon hade en mycket nära relation till, bort förra året. Det var en bidragande faktor till att hon sökte sig till programmet för att kunna utforska sitt svenska arv desto mer.

Christina Sittser, 24 år, St. Louis, Missouri, kläddesigner

Christina Sittser i Allt för Sverige

Christina är årets näst yngsta deltagare, hon har släkt som härstammar från Småland.

Årets nästa yngsta deltagare i Allt för Sverige är 24-åriga Christina Sittser från St. Louis.

Nyligen flyttade Christina till  Hollywood för att arbeta som kläddesigner. Hon är en ambitiös kvinna med höga mål och vid sidan av sitt yrke hjälper hon också behövande barn med deras läxor.

Christina har ett brinnande intresse för vackra kyrkor, svenska folkdräkter, och annat som hon betraktar som fina konstverk. Förkärleken till den svenska kulturen finns i och med hennes anknytning till de svenska rötterna på pappans sida, som kommer från Småland.

Brittany Zikman, 30 år, Winnipeg, Kanada, projektledare inom finanssektorn

Brittany Zikman är med i Allt för Sverige 2019

Brittany är den första kanadensaren som är med i Allt för Sverige.

Britanny Zikmans, 30, deltagande i Allt för Sverige är historisk – för hon är den första kanadensiska deltagaren.

Hon är en glad person med stor empati och har ett ständigt leende på läpparna. I Kanada växte Brittany upp med sin svenska farmor och sedan hennes bortgång har hon blivit allt mer nyfiken på att lära sig mer om Sverige.

Nu vill hon vinna Allt för Sverige, inte minst för att hedra sin farmors minne.

Brittany Zikmans släkt kommer från Jämtland.

Christopher Tholstrom, 40 år, Denver, Colorado, säljare

Christopher Tholstrom är med i Allt för Sverige 2019

Christopher vill ha reda på mer om sin svenska bakgrund och reda ut mysterierna som finns.

40-årige Christopher Tholstrom har alltid ett leende på läpparna och inger stort förtroende med sitt öppna, muntra sätt. Därför är det inte så konstigt att han blivit framgångsrik som försäljare i läkemedelsbranschen.

Det ovanliga efternamnet Tholstrom och historien kring hans bakgrund är mysterier Christopher inte kan släppa taget om. Med siktet inställt på att få reda på vart hans rötter leder, och för att kunna bära det vidare till sina egna tre barn, sökte han sig till programmet.

Christopher är en familjeman och ingår i en kusinskara om 51 personer. Han har redan en stor släkt som kommer att bli ännu större om han vinner. Hans svenska släkt kommer från Småland.

Mats Thureson, 22, Burlington, Vermont, snickare

Mats Thureson vill veta mer om sin svenska släkt i Allt för Sverige 2019

Mats Thureson hoppas att hans deltagande i Allt för Sverige gör att han får reda på mer om sin släkt, och kanske även finner sitt livs kärlek.

22-årige Mats Thureson har onekligen svenskklingande namn, med han har noll koll på saker om sin svenska släkt som kommer från Skåne.

Mats har aldrig varit storstadstypen trots att han växte upp i en förort till Boston. Därför valde han att bosätta sig i skogarna i Vermont, där han till vardags arbetar som snickare och tillverkar knivar. Men för Mats har fantasin inga gränser och han drömmer någon dag om att kunna göra svärd. Smide är hans stora passion och han är fascinerad av de svenska kunskaperna i järntillverkning.

Mats är asatroende som väntar på den rätta. Med hjälp av högre makter hoppas han att vinna Allt för Sverige och kanske även sitt hjärtas dam.

Roy ”Dude” Settergren III, 41, Wacissa, Florida, hovslagare

Hovslagaren och cowboyen Roy "Dude" Settergren i Allt för Sverige 2019

Roy är en tvättäkta cowboy som vill ha reda på mer om sina svenska rötter.

Cowboyen Roy ”Dude” Settergren, 41, är till vardags hovslagare, och har tidigare meriter som professionell rodeoryttare i den amerikanska söder.

Han har med egna händer byggt upp sin ranch, där han tämjer vilda mustanger och föder upp kor och tjurar för rodeoträning.

När Roy Settergren var ung flyttade han från Florida med sin mamma och tappade kontakten med sin far. Och det är just via hans pappa som den svenska kopplingen finns. Men Roy vet varken något om Sverige eller sin svenska släkt som kommer från Östergötland.

 

FOTO: Mattias Ankrah /SVT

SENASTE NYTT!