TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Här är 10 svenska ikoner som lämnat oss under 2017

11 nov, 2017 
AvMalin Ny
Flera stora svenska profiler har gått ur tiden 2017. Här är tio svenska ikoner som vi aldrig kommer att glömma.
Annons

I år har flera av våra mest folkkära och begåvade profiler gått ur tiden – här är några av de vi alltid kommer minnas.

Magdalena Ribbing avled den 30 september 2017 efter en fallolycka när hon förberedde en lunch för sina vänner. Magdalena Ribbing startade sin karriär som politisk reporter på Dagens Nyheter under 1970-talet, och gav under många år goda råd om vett och etikett i en mycket omtyckt spalt i samma tidning. Med värme och humor guidade hon svenskar i hur man bör och inte bör agera i sociala situationer. Magdalena Ribbing skrev ett flertal böcker och var flitigt anlitad som kommentator vid kungliga högtider.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Magdalena Ribbing blev 77 år gammal.

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Men det var framförallt för sina föreläsningar om fattigdomsbekämpning och internationell utveckling som han uppmärksammades och hyllades världen över. Han var känd för sin stenhårda argumentation, och hans tal under galan “Hela Sverige skramlar” år 2015 fick många att inse att Sverige och andra rika länder inte borde ha några problem med att hjälpa flyktingar.

Annons

Hans Rosling gick bort i början av februari. Han blev 68 år gammal.

Folkkära skådespelaren och regissören Hans “Hasse” Alfredsson var främst känd för sitt samarbete med Tage Danielsson. Komikerduon gick under namnet Hasseåtage och förutom att deras produktioner var underhållande genomsyrades dem alltid av ett samhälleligt engagemang. “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” är ett exempel, och den animerade filmen är fortfarande ett måste för många på julafton. Han satte även upp många egna produktioner under årens lopp, allt från revyer till radioprogram och tv-serier.

Hans “Hasse” Alfredsson blev 86 år gammal.

Den folkkära skådespelaren Janne “Loffe” Carlsson lockade den svenska publiken till många skratt i filmer som “Göta kanal”, “Repmånad” och serien “Någonstans i Sverige”. Han var med i flera teateruppsättningar och spelade dessutom trummor i duon Hansson & Karlsson som slog igenom på slutet av 1960-talet.

Annons

Janne “Loffe” Carlsson dog i slutet av augusti 2017 i sviterna av levercancer. Han blev 80 år gammal.

Skådespelaren Michael Nyqvist har medverkat i svenska filmsuccéer som “Så som i himmelen” och “Tillsammans”, men även i Hollywood-produktionerna “John Wick” och “Mission Impossible: Ghost Protocol”. I självbiografin “När barnet lagt sig” berättade han om sin adoption och om sökandet efter sina biologiska föräldrar. Så sent som i januari i år tilldelades han en Guldbagge för sin prestation i filmen “Den allvarsamma leken”.

Michael Nyqvist gick bort i juni 2017 i sviterna av lungcancer. Han skulle ha fyllt 57 i veckan.

Annie Wegelius

Tv-drottningen Annie Wegelius gjorde ett stort avtryck i den svenska tv-industrin. Hon jobbade under flera år som programdirektör på SVT. Hon var, som 27-åring, med och grundade TV3 1986. I sitt prat i “Sommar i P1” år 2014 berättade hon öppenhjärtigt om den bröstcancer hon hade drabbats av redan 2009, men som då kommit tillbaka.

Annons

“Jag väljer därför att fortsätta leva mitt liv på det sätt som jag alltid har gjort, oavsett i vilken roll det är – entreprenör, chef, mamma, partner, väninna, patient, nämligen med höjd blick och fokus på framåtrörelse och möjligheter. Jag har aldrig varit bra på matematik. Det är äntligen en fördel nu då devisen måste bli: Räkna inte dagarna, låt dagarna räknas”, sa hon då.

Annie Wegelius gick bort i september 2017 efter en lång tids kamp mot bröstcancer. Hon blev 58 år.

Gösta Ekman var en av Sveriges mest älskade skådespelare och regissörer. Mest känd var han för sina roller som Gunnar Papphammar i tv-serien “Herr och fru Papphammar”, Sickan i filmerna om Jönssonligan och kommissarie Martin Beck i Beck-filmerna mellan 1993 och 1994. Gösta Ekman hade väldigt stor betydelse inom svensk teater och film och var verksam inom teatern ända fram till 2013. Han sista uppsättning blev som regissör för “Främmande språk” samma år.

Annons

Gösta Ekman somnade in i april i år. Han blev 77 år gammal.

Björn Granath

Många förknippade skådespelaren Björn Granath med rollen som Madickens pappa. Han har även medverkat i filmer som ”Jerusalem”, ”Ondskan”, ”Män som hatar kvinnor” och Lasse Åbergs klassiska ”Sällskapsresan II – Snowroller”. Han var även med i långköraren ”Rederiet” där han spelade Göran Sandell. Från 1987 och fram till sin död var Björn Granath en del av Dramatens fasta ensemble. Hans sista roll på Dramaten blev som Buckingham i ”Rickard III”.

Björn Granath avled efter en kort tids sjukdom den 5 februari 2017. Han blev 70 år gammal.

Lars-Erik Berenett

Skådespelaren Lars-Erik Berenett var ett välbekant ansikte för den svenska tv-publiken. Från mitten av 1980-talet och fram till 2012 – totalt 12 filmer – spelade han polisen Roland Hassel. Han gjorde också över 300 avsnitt av såpoperan ”Skilda världar”. Han var även med i Gösta Berlings saga”, ”Tre kärlekar”, ”Stjärnhuset”, ”Hem till byn”, ”Äkta människor”, ”Molanders” och ”Jordskott”.

Annons

Lars-Erik Berenett gick bort den 1 februari 2017. Han blev 76 år gammal.

Skådespelaren Stig Grybe gjorde under sin karriär allt från musikal till julkalender. Han gjorde många röstroller, bland annat i filmer som ”Snövit och de sju dvärgarna”, ”Dunderklumpen” och ”Djungelboken”. För tv-publiken gjorde han sig känd som Vesper Johnson i Stieg Trenter-filmatiseringarna ”I dag röd”, ”Lysande landning” och ”Träff i helfigur”. Stig Grybe hann även med två sommarprat – det första 1975 och 2015. Sin sista filmroll gjorde han 2011. Den då 82-årige skådespelaren spelade rollen som greve i ”Åsa-Nisse- Welcome to Knohult”.

Stig Grybe dog den 2 februari. Han blev 88 år gammal.

Text: Malin Ny

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons