Hannah Graaf om personliga förändringen efter skilsmässan

Hannah Graaf om personliga förändringen efter skilsmässan från Peter Karyd.

Ett år har gått sedan Hannah Graaf skilde sig från Peter Karyd. I nya TV3-serien Systrarna Graaf berättar hon hur tufft livet varit efter skilsmässan.
Men separationen har inte bara varit negativ, menar hon.
”Jag tror att skilsmässan kan ha gett mig en styrka”, säger hon.

Hannah Graaf, 41, hade levt ihop med Peter Karyd, 44, i 14 år när de valde att gå skilda vägar och ansöka om skilsmässa. Under tio av de fjorton åren var de ett gift par och fick döttrarna Liv, 10, och Vida, 7 tillsammans. Sedan tidigare har Hannah även sönerna William, 18, och Mio, 15.

När Hannah och Peter var ett par flyttade de till Spanien och bosatte sig där på heltid med hela familjen. Men när skilsmässan var ett faktum flyttade Hannah tillbaka till Sverige, där hon idag lever ihop med sina söner. Döttrarna bor kvar i Spanien, men ska även de flytta tillbaka till Sverige nästa sommar. Under tiden pendlar Hannah, vilket hon berättat om för Hänt tidigare:

– Det känns som att det är typ det enda som jag har gjort. Förra året åkte jag varannan vecka då mina stora killar inte ville vara kvar i Spanien, utan de ville flytta tillbaka till Sverige, sa hon till Hänt i oktober.

”Har varit fruktansvärt jobbigt”

I nya tv-serien Systrarna Graaf förklarar Hannah Graaf att tiden efter skilsmässan var väldigt tuff för henne – och särskilt eftersom barnen separerades från varandra.

– Den här perioden i mitt liv har varit fruktansvärt jobbigt. Allt från… såklart att det är skilsmässan, men att barnen separeras och att de äldre och yngre syskonen bor i olika länder. Att själv behöva pendla varannan vecka… Det är klart att jag vaknar på natten och inte kan somna om och kallsvettas och har hjärtklappning och tänker ”hur sjutton ska jag klara av det här?”, säger hon i programmet.

Under avsnittet får TV3-tittarna se hur Hannah Graaf firar sin allra första påsk utan barnen, vilket väcker mycket känslor hos henne. Hon brister ut i gråt och beskriver flera gånger att hon är låg och känner sig ledsen. Men senare i programmet förklarar hon ändå att skilsmässan inte bara lett till negativa saker, utan även till personlig utveckling.

– Jag tror att skilsmässan kan ha gett mig en styrka, att man löser allting. Man kan sitta och tänka så här ”hur sjutton ska jag lösa det här nu med barn och hem och hus?”. Nej, men då köpte jag mig ett radhus och jag löser och far emellan länderna. Att man hittar en inre styrka som man kanske inte trodde fanns, säger Hannah Graaf i programmet.

Hannah Graafs hopp inför framtiden

När Hänt träffade Hannah Graaf på bokreleasen för Pascal Engmans bok Råttkungen i oktober berättade hon om hur livet förändrats under året efter separationen och förklarade då att hon ännu inte vant sig vid den nya livsstilen som ensamstående och singel.

– Inte riktigt än. Jag är inte där än, men jag känner att jag är på god väg. Jag känner att det är lättare att somna och lättare att gå upp på mornarna än vad det var för några månader sedan, sa hon då och fortsatte:

– Det är klart att det är jobbigt, men det går framåt.

Systrarna Graaf sänds tisdagar klockan 21.00 på Viaplay, TV3 och Viafree.

FOTO: TT/Karin Törnblom, TV3

Senaste nytt