Hanna Ardéhn om Störst av allt: ”Många jobbiga scener”

Hanna Ardéhn ler mot kameran

Hanna Ardéhn, 23, spelar huvudrollen Maja i Sveriges första Netflixserie – Störst av allt. Nu berättar hon om utmaningarna som fanns vid inspelningarna.

Idag, fredag, kan du äntligen se Netflix första svenskproducerade serie – Störst av allt. 23-åriga Hanna Ardéhn har en av huvudrollerna i serien och spelar Maja, 18. Hon är en tonårstjej som grips misstänkt för mord på sina klasskamrater efter en skolskjutning.

Hanna Ardéhn beskriver sin rollkaraktär som att hon först är en ”duktig flicka”, då hon presterar bra i skolan, tar hand om sin syster och finns där för andra. Sedan träffar hon Sebastian, som spelas av Felix Sandman, 20, och lockas över till det lite mer mörka och rebelliska.

Hon ser liten likhet mellan sin karaktär Maja och sig själv. Bland annat att hon skulle vara den ”duktiga flickan” och prestera bra i skolan.

– Jag var aldrig den som gick på de stora festerna när jag var tonåring, utan jag satt mer hemma och såg på film. Så jag är nog lite ‘töntigare’ än Maja, haha, berättar Hanna för Baaam.

#tystnadtagning

Hösten 2017 skakade #metoo och #tystnadtagning både Sverige och branschen. I serien får man se olika destruktiva relationer och även sexuella övergrepp. Baaam ställer frågan till Hanna om hon har märkt någon skillnad i branschen efter #metoo.

– Det pratades en del om det under inspelningarna och det var många som diskuterade kring de olika ämnena som tas upp i serien. Bland annat sexuella övergrepp och det kändes viktigt att det gjordes på rätt sätt och inte heller gick för fort förbi, utan att vi hann stanna upp vid det. Det har känts väldigt viktigt under hela inspelningsprocessen.

Tidigare har vi sett Hanna i SVT:s dramaserie 30 grader i februari. När hon jämför inspelningen av Störst av allt och 30 grader i februari så tycker hon att Störst av allt var mer komplext och utmanande.

– Det har varit så många olika känslolägen och så stor bredd på Maja. Jag har ju dessutom varit med nästan varje inspelningsdag, i varje scen, vilket jag inte var i 30 grader i februari.

Hanna Ardéhn spelade tonåringen Joy i 30 grader i februari som utspelar sig i Thailand. Störst av allt är en annorlunda serie och lyfter många tunga ämnen.

– Det har varit utmanande och tungt. Vissa dagar har det varit väldigt känslomässiga och jobbiga scener som har gjort mig ganska nervös och skapat oro innan, säger Hanna till Baaam.

Hon berättar också att alla människorna runt omkring har gjort att hon känt sig trygg, och även Per-Olav Sørensen som är regissör har funnits där och gett stöd.

Första svenska Netflixserien

Hanna Ardéhn berättar att hon själv kollar på mörka serier, bland annat gillade hon Ted Bundy-dokumentären, Dirty John och You. Hon berättar också att hennes dröm hade varit att spela en roll som till exempel Hannibal Lecter.

När lammen tystnar och Röd drake är några av mina favoritfilmer och det hade varit både utmanande och tufft, men också väldigt spännande att vara förövaren och att vara ond på det sättet som Hannibal Lecter är, berättar hon för Baaam.

Störst av allt kan du se på Netflix från och med fredag den 5 april. Serien, som först skrevs till en bok vid samma namn, har blivit poppis. Malin Persson Giolito är författaren till boken och har blivit en bästsäljare.

Störst av allt handlar om fem tonåringar och en lärare i Djursholms allmänna gymnasium i Stockholm. Dessa personer vill bara väl men det slutar i katastrof och huvudkaraktären Maja, 18, ställs inför rätta.

LÄS MER: Datumet satt: då släpps Stranger things säsong 3 på Netflix

LÄS MER: Felix Sandman visar upp kärlekslyckan med nya flickvännen

LÄS MER: 14 nya bilder från Game of Thrones sista säsong – se alla här!

FOTO: TT/Karin Törnblom, Netflix

SENASTE NYTT!