LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Hallå där Johan Svensson – Hänts nya schlagerbloggare!

09 jan, 2015 
Hänt
Idag börjar Johan Svensson blogga för Hänt. Temat är schlager, schlager och återigen schlager! Men först ett litet snack med Johan!
Annons

Varför är du så bra på schlager?
Melodifestivalen är mitt största intresse och årets absoluta höjdpunkt. Jag har följt den så länge jag kan minnas och varit delaktig i och dokumenterat den på plats under turnén de senaste åren.

Vem vinner i år och varför?

Om förra året var tjejernas så är det killarnas tur i år. Majoriteten av startfältet är killar, flera av dem starka namn. Måns Zelmerlöw drar det längsta strået och vinner för att han har tagit ett lagom långt uppehåll från schlagern.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Folk har hunnit sakna men inte glömt honom och är nyfikna på hur han har utvecklats som artist. Naturligtvis beror det på låten, men jag är säker på att han inte skulle göra comeback med vad som helst.

Största utmanaren blir Kristin Amparo som kan göra en Ace Wilder. Hon har en stark pipa och ska, vad jag har hört, ha en grym låt signerad hitmakaren Fredrik Kempe.

Idag börjar Johan blogga på Hänt!
Idag börjar Johan blogga på Hänt!

Bästa tonartshöjningen någonsin?

Jag har med åren blivit en riktig sucker för svulstiga powerballader a la Sarah Dawn Finer, Shirley Clamp och Sanna Nielsen. Vilka enorma röster de besitter. Särskilt förtjust är jag i Linda Pritchards ”Alive”. Jag kan fortfarande inte förstå varför den inte gick till final.

Annons

Ditt bästa bakom kulisserna-minne av Melodifestivalen?
Jag minns framför allt Alcazars vilda festnatt i Göteborg 2009 efter att ha gått direkt till final. De dansade nästan trosorna av sig. Alla som jobbar med festivalen blir som en stor familj. Vi umgås, jobbar och bor ihop under sex veckor.

Man ser och hör saker hela tiden. I rockvärlden pratas det om ”sex, drugs and rock’n roll”. Jag kan se vissa likheter i schlagerns värld även om det är långt ifrån lika skandalomsusat.

Johan tror Måns Zelmerlöw har en god chans att vinna. Foto: IBL
Johan tror Måns Zelmerlöw har en god chans att vinna. Foto: IBL

Vem kommer det snackas mest om i årets festival och varför?

Samir och Viktor känns aningen otippade i schlagern, men jag förstår varför SVT har valt dem. Det roliga är att media kommer att måla upp bilden av en skräll om de går direkt till final. Enligt mig är dem redan där och det är snarare en skräll om de inte skulle gå vidare.De har en för stor fanbase för att inte göra det.

Dessutom är Samir en mästare på rubriker och det är precis vad som krävs i de här sammanhangen.

Förra året vann Sanna Nielsen. Foto: IBL
Förra året vann Sanna Nielsen. Foto: IBL

Om du skulle ställa upp i årets festival, vad skulle ditt bidrag heta och vem skulle ha skrivit det? Och vad skulle du ha på dig?
”Äntligen” – med en egenskriven text om att tro på sig själv och aldrig ge upp sina drömmar. Det kan låta lite klyschigt, men det är förmodligen enda gången jag skulle få chansen. Det skulle bli ett jävla liv efteråt. Jag är fullständigt tondöv och sjunger hellre än bra.

Annons

En gång kom Bert Karlsson fram till mig på en fest och undrade om jag kunde sjunga. Han tyckte att jag hade karisma och jag antar att han ville göra artist av mig. Det tar jag som en komplimang.

I bland kan jag tycka att vissa artister är lite fega när det kommer till kläder. Jag skulle ha på mig en smoking helt i paljetter skapad av Lars Wallin eller kanske Naim Josefi. Man lever bara en gång och i Melodifestivalen kommer man undan med så mycket glitter.

Blir du någonsin starstrucked i schlagersammanhang?
Det händer. Många artister är personer som jag ser upp till och deras musik lyssnar jag på privat. Nu har jag i och för sig träffat dem flesta svenska artister och är inte lika tagen längre. De är vanliga människor precis som du och jag.

Annons