LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Håkan Nesser om författarkarriären: "Jag har gjort mitt"

19 okt, 2015 
AvSofia Hadjipetri Glantz
Har Håkan Nesser skrivit sitt sista alster? Hänt träffar den bästsäljande författaren i en intervju om kärleken, döden och framtiden.
Annons

För 27 år sedan debuterade succéförfattaren Håkan Nesser, 65, med romanen Koreografen. Sedan dess har han kommit ut med 29 böcker till, från Van Veeteren-sviten till Barbarotti-kvartetten.

Det är en pigg 65-åring Hänt möter på Bokmässan i Göteborg. Något han kan kosta på sig efter att ha sålt 15 miljoner böcker på 25 språk.

– Jag tjänar egentligen inte så mycket men när jag byggde hus på Gotland behövde jag inte fråga vad det kostade. Jag har nog bränt av alltihop, säger han till Hänt.

Håkan Nesser funderar på framtiden. Foto: All Over
Håkan Nesser funderar på framtiden. Foto: All Over

Den närmare två meter långa författaren berättar att han skriver på en ny bok med arbetstiteln Eugen Kallmans ögon. Kanske blir det hans sista verk.

– Jag har gjort mitt. Har jag inget som jag tror på själv så skiter jag i det. Jag har ju skrivit 30 böcker, det kommer inte att bli lika många till. Det ska i så fall vara bra och något jag inte har skrivit redan, förklarar han.

Annons

Efter uppväxten i Kumla, 37 år i Uppsala, två år i New York och fyra år i London är det huset på Furillen på Gotland Håkan Nesser kallar hem. Han och hustrun Elke Nesser, 52, har även en lägenhet i Gamla stan i Stockholm.

Båda har två barn från tidigare relationer; journalisten Johannes, 42, åklagaren Sanna, 34, hockeyspelaren Johannes, 29, och kiropraktorn Elina, 27.

Håkan Nesser och kärleken Elke gifte sig år 2000. Foto: IBL
Håkan Nesser och kärleken Elke gifte sig år 2000. Foto: IBL

– Det är något med att vara gammal och ha varit tillsammans länge. Och att det är bra. Relationen kan ju stagnera för att man är som två möbler som passar ihop och det är ju inte så kul. Vi försöker vara ärliga hela tiden.

Makarna Nesser har i vardagen även sällskap av israeliska ökenhunden Hudson, 9 månader, samt islandshästarna Reyr och Safir.

Annons

Att det diskuteras mycket hemma är påtagligt. Trots att skildraren varit rätt förskonad från döden tänker han och skriver ständigt om den.

– Ska man uttrycka det lite elegant så är det bara i dödens spegel kan man se sitt liv riktigt tydligt. Det går inte att på allvar reflektera över vad som är viktigt om man inte tar med döden, säger Håkan Nesser till Hänt.

Selfie! Håkan Nesser med fotograf Malin Bondeson och reporter Sofia Hadjipetri Glantz.
Selfie! Håkan Nesser med fotograf Malin Bondeson och reporter Sofia Hadjipetri Glantz.

Så vad vill en av Sveriges bästsäljande ordmästare göra i framtiden?

– Cykla med hästarna. Vandra med hunden. Odla tomater. Läsa mer. Jag vet faktiskt inte. Men kanske är det så att jag ändå måste ha någon slags tyngdpunkt.

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons