LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Gyllene Tiders skandaler: Storbråk, dödsfall och pengar

04 jul, 2019 
Hans & Anna Shimoda
Skandaler bråk dödsfall och pengar bakom Gyllene Tider
Skandalerna bakom Gyllene Tiders framgång:
✔︎ Vägrade bjuda Per Gessle på sitt bröllop.
✔︎ Bandmedlemmarnas storbråk om pengarna.
✔︎ Tragedin där tre personer dog.
✔︎ Micke ”Syd” om relationen med Gessle idag.
Annons

Redan för 15 år sedan tackade Halmstads stolthet Gyllene Tider för sig med en fullsatt avslutningskonsert på Örjans Vall på hemmaplan.

– I dag satte vi punkt. Nu går livet utan Gyllene Tider vidare för oss alla fem, sa Per Gessle från scenen.

25 år tidigare, 1979, hade frontmannen Per Gessle tillsammans med Micke ”Syd” Andersson, Anders Herrlin och Mats Persson startat bandet ur spillrorna av en tidigare variant av bandet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Samma år släppte Gyllene Tider en singel med dubbel A-sida: Flickorna på TV2 och Himmel no. 7..

Resten är, som man brukar säga, historia.

Trots Per Gessles ödesmättade ord den där kvällen på Örjans Vall 2004 så ger sig Gyllene Tider nu ut på en gigantisk avskedsturné ännu en gång. Den är döpt till slagkraftiga GT40 och kommer att besöka 17 städer över hela landet.

Vid sidan om de odiskutabla hitsen så har 40-åringen varit med om en hel del; skandaler, bråk, uppbrott och härliga återföreningar.

Annons

Hänt har läst på och samlat ihop de svulstigaste historierna om det kultförklarade bandet. Håll till godo!

Gyllene Tider
Gyllene Tider firar att de varit ett band i 40 år, det gör de med en ny avskedsturné.

Micke ”Syd” Andersson

Gyllene Tiders karismatiske trummis Micke Syd är laddad inför avslutningsturnén. För Hänt berättar han att han inte känner något större vemod att bandets resa snart är över:

– Nej, det var ju vår tanke från början, jag är mentalt inställd på att det blir så här. Men härom dagen var jag ute på en power walk här nere i Tylösand och då slog det mig att ”shit, idag är sista gången vi repar på det här sättet”. Då blev jag lite rörd.

Vad minns du bäst från de här 40 åren?

– Det är osannolikt, men nästan allt från 80-talet har försvunnit från hårddisken. Jag kommer inte ihåg något, men när vi sitter och snackar så kan det komma tillbaka vissa grejer. Men det måste vara första Ullevi-spelningen 2004. Det var en sommardag när Sverige är som bäst, klarblå himmel och 26 dagar. Det var magiskt.

Gyllene Tiders avskedskonsert på Ullevi
Flygbild från Gyllene Tiders konsert på Ullevi 2004.

Finns det något du ångrar?

– Att jag fortfarande inte har lärt mig spela gitarr och keyboard. Men inget annat faktiskt.

Annons

Relationen med Per var kylig ett tag?

– Precis som i vilken relation som helst så tycker man ibland olika, vi ÄR olika som människor. Hur behåller jag för mig själv.

Hur känns det att tänka tillbaka på tragedin i Konstantinopel där tre människor avled?

– Det var bara tragiskt, vi visste ju inte om någonting och det var summan av en massa olyckliga beslut. De trodde 1 500 skulle komma, men det kom 6 000. Det var för få insläpp öppna och så hade folk suttit i sina bilar och druckit, men vi kunde inte göra något åt det, det var bara väldigt tråkigt och tragiskt.

Gyllene tider efter konsert
På scen har de alltid varit tajta, men bakom kulisserna har Gyllene Tider-medlemmarna varit oeniga – främst på grund av att Per Gessle varit den som tjänat mest pengar på framgången.

Flickorna på TV2

När Per Gessle sjöng ”Tänk att få sätta på flickorna på TV2” satte föräldrarna fredagsgroggen i halsen medan bandets unga fans skrålade med för full hals. Debutsingeln slog an tonen och succén var given även om puritanerna muttrade att det var oanständigt.

Annons

Till och med Per Gessle har nyligen erkänt att idag skulle låten knappast ha fungerat.

– Jag tror inte den hade gått att skriva idag. Det finns väldigt mycket grejer man inte kan skriva längre, förklarade han nyligen i P4 Extra.

Bråk om pengar

2013 släpptes boken Alla tiders Gyllene Tider – en roadmovie-biografi. Där framgår det att Per Gessle retade de andra bandmedlemmarna för att han i egenskap av låtskrivare tjänade mer pengar och valde att till exempel åka Rolls-Royce mellan spelningarna, medan de andra fick åka husbil.

– Jag visste vad som fanns på bordet och jag önskar självklart att jag fått mer än vad jag fick. Men nu var förutsättningarna som de var, sa Micke Syd i Kvällsposten.

Gyllene Tider spelning
Uppgifter pekar på att Per Gessle fick 80 procent av biljettintäkterna under sommarturnén 2005, vilket fick de andra bandmedlemmarna att se rött.

Det finns uppgifter att Gessle lade beslag på så mycket som 80 procent av biljettintäkterna under sommarturnén 2005. Något som gjorde att de andra ruttnade.

Annons

– Om det blir någon mer turné vet jag inte. Jag håller fortfarande på att smälta det jag varit med om. Och jag är grymt stolt över det jag har fått uppleva. Med de fyra andra i bandet och med min familj. Blir det mer Gyllene Tider i framtiden? Jag vet inte, sa Micke Syd då.

Micke Syd portade Per Gessle från bröllopet

Sommaren 2005 gifte sig Per Gessles vapendragare Micke Syd i Tylösand med sin kärlek Helena. Allt var frid och fröjd, men bakom kulisserna jäste missnöjet med frontmannens girighet.

Turnén 2004 drog enligt uppgift in 40 miljoner kronor, något som fördelades så att Gessle tog det mesta medan de andra fick två miljoner var.

– Det finns en rad anledningar till att jag inte bjöd Per Gessle på mitt bröllop, förklarade Micke Syd i Expressen.

Per gessle med Gyllene Tider
Per Gessle var inte bjuden på Micke “Syds” bröllop.

Gyllene Tider vs Noice

Samtidigt som Gyllene Tider slog igenom var det ett annat band som klättrade på listorna och som slogs om tonårsflickornas gunst, Noice från Gustavsberg. Fronfiguren Hasse Carlsson var en rågblond skönlockig yngling som sjöng om en kväll i tunnelbanan och rivaliteten mellan banden skrevs det spaltmeter om.

Annons

– Ska man vara ärlig var det nog vi som tjänade mest på att kasta skit och kalla dem “bonniga mopperaggare” och sådant. Gyllene Tider var alltid mest framgångsrika. Vi var bara som irriterande mygg som surrade i deras öron, har Peo Thyrén sagt.

Mats Persson i Gyllene Tider är inne på samma linje:

– Vi hade knappt någon kontakt med Noice. Men vi tyckte att vi var bättre. Vi kunde spela bättre, hade bättre låtar och mer tänkvärda texter.

Katastrofen i Kristianopel

1981, bara ett par år efter genombrottet, skulle bandet spela på Masten i Kristianopel i Blekinge. Giget skulle äga rum på valborgsmässoafton som det året var ovanligt kylslaget och blåsigt med snöslask. Något som gjorde att publiken anlände så sent som möjligt och därmed samtidigt.

Flera tusen personer trängdes vid publikinsläppet och det slutade tragiskt med att tre personer trampades ihjäl.

Bandet har lagt locket på efter olyckan, men bara några dagar efter tragedin uttalade sig Per Gessle generellt i Aftonbladet:

Annons

– Det var hysteri redan under vårturnén och vi varnade för att det kunde komma mycket folk även under sommarturnén. Vi vädjade också om kravallstaket och fler vakter och sjukvårdspersonal och inte minst att det fanns folk som kontrollerade nykterhet före konserterna.

Gyllene Tider bandbild
Den 4 juli 2019 har Gyllene Tiders nya avskedsturné premiär.
Gyllene Tider 2013 Kalmar
Gyllene Tider ska säga farväl av sina fans en sista gång, efter 40 år som ett av Sveriges mest folkkära band.

Hatet mot VM-låten ”Bäst när det gäller”

Sommaren 2018 vankades det Fotbolls-VM och uppdraget att göra den officiella VM-låten gick till Gyllene Tider. Gessle och Co snickrade ihop Bäst när det gäller och tog hjälp av fenomenala Linnea Henriksson.

Slutresultatet blev bra enligt bandet själva.

Däremot blev kritiken massiv på sociala medier.

– En del är riktigt upprörda, som om vi mördat deras familj, sa basisten Anders Herrlin till Sydsvenskan.

Initiativtagaren till låten var Micke Syd och han var förvånad över hatstormen.

– Om folk inte gillar låten, lyssna på något annat. Varför lägga ner energi på att hata?

FOTO: TT

Annons