LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Gustaf Skarsgårds nya ord om livsförändringen: ”Destruktiv”

24 aug, 2019 
Lina Arvidsson
Gustaf Skarsgård om livsförändringen
Filmaktuella Gustaf Skarsgård valde att bli nykter för tre år sedan. Med hjälp av sin mamma tog han sig ur en nedåtgående spiral och började må bättre. Nu berättar Gustaf om sitt liv idag och vad han lärt sig av att bli nykter.
Annons
Följarna jublar över Danny Saucedos avklädda bild: “Vill du att man ska få en hjärtinfarkt?!”Brand logo
Följarna jublar över Danny Saucedos avklädda bild: “Vill du att man ska få en hjärtinfarkt?!”

Gustaf Skarsgård, 38, är aktuell med filmen 438 dagar som handlar om journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som satt i fängelse i Etiopien mellan 2011 och 2012. Gustaf spelar Martin Schibbye och rollen som Johan Persson spelas av kollegan och vännen Matias Varela.

Inspelningen av filmen var en intensiv upplevelse och i TV4:s nyhetsprogram Efter fem berättar Gustaf Skarsgård om inspelningen – och om sitt liv som det är idag.

För några år sedan gick Gustaf ut och berättade om sina problem med alkohol och droger. I P1-programmet Katarina Hahr möter 2016 berättade han om att han valt att leva helt nykter.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag kom till en punkt där jag insåg att jag verkligen inte mådde bra. Jag hade kört för hårt för länge. Det hade gått för långt. Jag tror jag gjorde det i tid, kanske i grevens tid, i ett läge innan jag hade förstört mitt liv, min karriär eller drivit bort folk som älskar mig, berättade Gustaf då.

Annons

Idag, tre år senare, lever han fortfarande nykter, något han är väldigt glad över. I Efter Fem i TV4 berättar han att det beslutet kan ha räddat hans liv.

– Det var väldigt viktigt. Jag tror inte jag hade suttit här annars. Jag var på en väldigt destruktiv nedåtgående spiral. Och det var faktiskt tack vare min mamma, som själv hade blivit nykter några år tidigare, som fångade upp mig, säger skådespelaren i Efter fem.

Gustafs mamma My Skarsgård jobbar som alkoholterapeut och håller preventiva kurser för personer i riskzonen. Gustaf tog en av Mys kurser.

– Det var det som fick mig att inse att jag också har den här beroendesjukdomen. Och det är någonting som jag jobbar med dagligen, än idag, för att hålla mig välmående och nykter, säger han.

Gustaf Skarsgård finner ro i meditation

Gustaf Skarsgård berättar i Efter fem att han tidigare försökt hitta yttre lösningar på sina inre problem.

– Det är det som ofta sker med beroendesjukdomen. Det kan ju ta sig olika uttryck. Folk fastnar för spel eller sex eller droger eller alkohol eller allt möjligt. Men idag försöker jag jobba direkt med den inre problematiken. Där hjälper det mig väldigt mycket med meditation, sånt som är stress-förebyggande helt enkelt, säger han.

Annons

När Gustaf Skarsgård blev nykter upptäckte han att han behövde hitta sin självkänsla i något som inte hade med skådespeleriet att göra.

– Det är väldigt viktigt och det är något som jag började inse ganska långt in i nykterheten, att jag på något sätt hade någon sorts beroenderelation till mitt yrke. Att den bekräftelsen var väldigt viktig för mig. Jag hade satt väldigt mycket självkänsla i min yrkesroll, säger han och fortsätter:

– Jag försöker jobba mot det och försöka tänka att det är viktigare hur jag är som medmänniska mot mina vänner och familj och framför allt då att kunna hjälpa andra människor som har den beroendeproblematiken som jag har.

FOTO: Adam Ihse/TT, Bobbo Lauhage/Kamerapress/TT

Annons