Gunilla Perssons stöd till dottern Erika efter agerandet

Gunilla Persson stöttar dottern Erika

Gunilla Perssons 17-åriga dotter Erika har satt ner foten och stöttar black lives matter-rörelsen.
I en intervju berättar Erika att hon varit med på demonstration och aktivt agerar för förändring.
Nu stöttar den svenska Hollywoodfrun dotterns kamp.

Gunilla Persson och dottern Erika Persson, 17, har de senaste veckorna suttit i karantän i sitt hem i Los Angeles. Coronavirusets framfart har hållit dem på hemmaplan, allt för att inte riskera att bli smittade och dessutom för att hålla Gunillas mamma Iris säker.

För ungefär en vecka sen bröt dock Erika karantänen och deltog i en demonstration i västra Hollywood för black lives matter-rörelsen. Det hela fick spinn efter afroamerikan Georg Floyds död i Minneapolis och sedan dess har demonstrationer och protester skett världen över.

I en intervju med Expressen säger Erika Persson att hennes ställningstagande är större än Georg Floyds tragiska öde.

– Många människor missuppfattar det och tror att vi bara protesterar för den här enda personen. Och självklart är han en utlösande faktor och en symbol för rörelsen, men det handlar mer om en systematisk rasism. Svarta människor mördas och jagas av polisen utan att rättvisa skipas, säger hon.

Erika Perssons kamp för black lives matter

Erika tror och hoppas på att det här bara är början på något nytt. Hon menar att många undrar när det ska bli “som vanligt” igen, men Erika menar att det aldrig funnits något “normalt” med hur det varit tidigare. Nu önskar hon nya reformer som bidrar till att förändringen sker.

– Allt som fanns var systematisk rasism. Vi kommer aldrig gå tillbaka till hur det var, tack och lov. Det kommer bli helt annorlunda. Jag vet och är väldigt säker på att den här människorättsrörelsen inte kommer sluta. Vi kommer inte sluta demonstrera, vi kommer inte låta oss knuffas tillbaka, säger hon.

Erika är medveten om att det finns stora risker med att gå på en demonstration då coronaviruset fortfarande pågår. Men hon hävdar att nödvändiga säkerhetsrutiner vidtogs, åtminstone som hon höll sig till.

– Här använder alla mask. Så det minskar definitivt risken för corona. Och när jag demonstrerade var folk ganska bra på att hålla distans. Och alla hade masker. Men det nationella fokuset har väl egentligen skiftat från pandemin till människorättsrörelsen. Men corona är definitivt här fortfarande och det är viktigt att inte glömma bort.

”Kommer att förändra världen”

Erikas mamma Gunilla Persson har den senaste tiden delat med sig av den nya vardagen med att hålla familjen i karantän för att undvika att bli smittade. Men trots att dottern nu befunnit sig på en demonstration ser Gunilla med stolthet på dotterns agerande och stöttar Erika fullt ut.

”Jag är mycket stolt över att min dotter har så mycket empati inom sig och har ett osjälviskt deltagande i det som händer i världen”, skriver Gunilla på sin Instagram och fortsätter:

”Jag är glad att hon lärt sig vad verklig kärlek är – det är självuppoffring och stort medlidande med andra. Detta är en rörelse som kommer att förändra världen”.

https://www.instagram.com/p/B_DVXsYgv4_/

FOTO: TT, Instagram