LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Gunhilds avslöjande – Petter Stordalens önskan efter uppbrottet

28 apr, 2020 
Lina Arvidsson
Gunhilds erkännande - Petter Stordalens familjefråga efter uppbrottet
I höstas meddelade Petter Stordalen och Gunhild Stordalen att de skulle skiljas.
Den första julen som separerade blev speciell för Gunhild.
Nu berättar hon varför.
Annons
Gunhild Stordalens nobb – Petter Stordalens invit efter uppbrottetBrand logo
Gunhild Stordalens nobb – Petter Stordalens invit efter uppbrottet

I november förra året kom beskedet som fick världen att tappa hakan. Norska paret Gunhild Stordalen, 41, och Petter Stordalen, 57, hade beslutat sig för att gå skilda vägar. De hade då varit gifta sedan 2010 och varit ett par i 14 år.

2014 fick Gunhild veta att hon drabbats av den ovanliga autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Hon har flera gånger genomgått riskfyllda behandlingar utomlands – något som också varit mycket kostsamt.

Gunhild och Petter Stordalen är fortfarande vänner efter skilsmässan.
Gunhild och Petter Stordalen är fortfarande vänner efter skilsmässan.

Petter Stordalen har stått vid Gunhilds sida under kampen mot sjukdomen. För Gunhild är det en svår tid att tänka på.

Skrev testamente

I en intervju i tidningen Femina berättar miljökämpen Gunhild Stordalen att hon förberedde sig på vad som skulle hända om hon skulle gå bort. Bland annat skrev hon om hur hon ville att egna projektet EAT skulle fortsätta utan henne.

Annons

– EAT var fortfarande väldigt skört när jag blev sjuk och jag och Petter hade många samtal om hur det skulle gå om jag försvann. Jag skrev ett testamente över hur styrelsen skulle se ut och vi blev eniga om hur mycket pengar Petter skulle fortsätta att ge. Allt var riggat för att stiftelsen skulle kunna leva vidare om jag dog, vilket gav mig ett lugn, säger Gunhild Stordalen till Femina.

Gunhild Stordalen är både läkare, filantrop och miljöaktivist.
Gunhild Stordalen är både läkare, filantrop och miljöaktivist.

Svåra beslutet

Efter att Gunhild och Petter gått ut med skilsmässan firade Gunhild jul hos sina föräldrar. Detta var något nytt då hon brukade vara med Petters familj under julhelgen.

– Förutom ett par gånger när jag har varit på sjukhus har vi alltid firat jul med storfamiljen Stordalen på Mauritius. Det är en tradition som Petter och hans familj hade långt innan vi blev tillsammans. Nu var det jag, mamma, pappa och hundarna på julafton. Det var speciellt, men fint, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– Petter erbjöd mig att följa med som vanligt men jag kände att jag ville vara med mina föräldrar. Hade vi flyttat ifrån varandra fick jag ta konsekvenserna.

FOTO: Terje Pedersen/TT, Karin Törnblom/TT, Christine Olsson/TT

Annons